Africký samuraj z Netflixu bol skutočný.X/9etherdeezy/
StoryEditor

Africký samuraj z Netflixu bol skutočný. Exotický bojovník patril medzi osobnú stráž vysokopostaveného šľachtica

Michal Čiernik21.12.2023., 11:30h

Vedel si, že anime seriál na Netflixe Yasuke o afroamerickom samurajovi je podľa skutočnej udalosti? Prvý africký samuraj bol daimiovým osobným strážcom

Lajkuj Brainee.sk na

Pred viac ako desiatimi rokmi otvoril americký producent animácií LeSean Thomas PDF s japonskou detskou knihou s názvom Kuro-suke alebo „Čierny samuraj“. Bolo to o ušľachtilom samurajovi, ktorý bránil stredovekého pána Odu Nobunagu, usilujúceho o zjednotenie Japonska, až kým Nobunaga nespáchal seppuku. Thomas sa dozvedel, že jeden z týchto samurajov bol Afričan.

„Povedal som si: ‚Toto je dosť kreatívne a aj dostatočne kontroverzné‘,“ hovorí Thomas. Japonsko je totiž notoricky homogénne a xenofóbne. Thomas videl v Japonsku hollywoodske filmy s cudzincami, len nie s afroamerickými. Začal robiť malý prieskum a to, čo sa dozvedel, naňho zapôsobilo: Yasuke, africký samuraj, bol skutočný. 

Prvý africký samuraj

Niektorí historici predpokladajú, že sa narodil v Mozambiku, Etiópii alebo Nigérii. Thomas Lockley, spoluautor knihy African Samurai: The True Story of Yasuke, Legendary Black Warrior in Feudal Japan píše, že Yasukeho priviedol do Japonska taliansky jezuitský misionár Alessandro Valignano. Dvojica cestovala z Indie do Japonska v roku 1579, pričom Yasuke v podstate slúžil ako Valignanov osobný strážca.

image

Profesor chce vyriešiť starnutie populácie masovou samovraždou. Má státisíce sledovateľov

„Japonsko bolo v tom čase uprostred brutálneho storočia občianskej vojny , a preto [Valignano] potreboval niekoho, kto by sa oňho postaral,“ vysvetľuje Lockey.

Spomínaná občianska vojna sa začala v roku 1467. Pokračovala v polovici 16. storočia, keď si Nobunaga upevnil moc zjednotením polovice ostrovného štátu pod svoju vládu.

Yasuke sa prvýkrát stretol s Nobunagom v roku 1581, keď Valignano požiadal veliteľa o povolenie opustiť krajinu. Nobunaga bol fascinovaný farbou Yasukeho pleti, o ktorej si spočiatku myslel, že je pokrytá čiernou farbou.

image

Oda Nobunaga.

Wikimedia/

Kronika lorda Nobunagu, kniha zo 17. storočia, ktorú napísal jeden z Nobunagových nasledovníkov, opisuje Yasukeho ako údajne 26 alebo 27 ročného robustného muža s veľmi dobrým vystupovaním. Ba čo viac, jeho impozantná sila prevyšovala silu desiatich mužov.

Nobunaga zamestnával v tom období tisíce samurajov. Yasuke bol však prvým bojovníkom narodeným v zahraničí, ktorý vstúpil do ich radov. Patril k veľmi malému sprievodu okolo Nobunagovi, ktorých tvorilo pravdepodobne okolo 30 až 50 bojovníkov.

Yasuke na Netflixe

Yasuke bol v japonských médiách zobrazovaný len zriedka. Ale Thomas cítil, že africký samuraj nebol nikdy normalizovaný. „Bol ako doplnok tohto obdobia,“ hovorí Thomas. Preto sa rozhodol spolu v koprodukcii s hercom LaKeithom Stanfieldom a hudobníkom Flying vzkriesiť túto historickú postavu, v celej jeho nefiltrovanej a možno trochu vylepšenej podobe.

„Japonské anime sa medzi Američanmi a najmä afroamerickou komunitou stalo veľmi populárnym,“ hovorí Thomas. „Medzi fanúšikmi sa veľa hovorí o individualizme a xenofóbii v Japonsku. Mal som teda pocit, že táto postava by to mohla túto tému obohatiť,“ dodal režisér.

Aj keď séria od Netflixu predstavuje niekoľko mystických prvkov, vrátane obrovských lietajúcich robotov, magických armád a laserových zbraní, zobrazenia incidentu Honnoji sú historicky presné. 

image

Aj keď séria od Netflixu predstavuje niekoľko mystických prvkov, vrátane obrovských lietajúcich robotov, magických armád a laserových zbraí, zobrazenie incidentu Honnoji sú historicky presné. 

Netflix/

Yasuke bol africký bojovník, ktorý počas japonského obdobia Sengoku slúžil Nobunagovi, mocnému feudálnemu pánovi známemu ako „Veľký zjednotiteľ“. Prvý afroamerický samuraj bol po Nobunagovom boku, až do jeho smrti. podľa ľudovej tradície Nobunaga poveril Yasukeho, aby vrátil hlavu jeho synovi. Presne tak sa začína aj úvodná 30 minútová časť zo šiestich.

Druhá sezóna však ešte nie je oficiálne potvrdená, očakáva sa však, že by mohla vyjsť budúci rok. „Nemôžem povedať príliš veľa, ale odozva bola naozaj skvelá a bolo by úžasné urobiť z toho niečo viac,“ dodal Thomas.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 13:39