Všimol si si, že Hľadá sa Nemo a Príbeh žraloka sú podozrivo podobné?Brainee/Canva/
StoryEditor

Všimol si si, že Hľadá sa Nemo a Príbeh žraloka sú podozrivo podobné? Nemusí to byť náhoda, kopírovanie filmov sa deje stále častejšie

Michal Čiernik23.03.2024., 09:00h

Že hollywoodskym štúdiám dochádza originalita sa vie už dlhé roky. S odstupom času si však fanúšikovia začali všímať, že rovnakých filmov pribúda stále viac.

Lajkuj Brainee.sk na

Stále vyššie výrobné náklady a obrovské riziká zárobku prinútili veľké filmové štúdia ku kopírovaniu úspešných filmových počinov. Kvôli peniazom im dokonca nerobilo problém vydať podobný film len pár mesiacov po premiére toho pôvodného.

Twin films

Tento fenomén sa stal taký populárny, že dostal dokonca svoj vlastný výraz „twin films“ a niektorí ľudia na sociálnych sieťach si začali uvedomovať, ako často sa to stáva.

image

Legendárna česká komédia Gympl dostane ďalšie pokračovanie. Aký je jeho názov a o čom bude?

Tieto „dvojičky“ majú tendenciu vyjsť do roka od uvedenia prvého filmu a často zdieľajú podobné témy alebo zápletky. Najznámejším príkladom je podľa portálu Unilad film Friends with Benefits z roku 2011 a film No Strings Attached.

Ďalšími snímkami, ktoré patria do tohto fenoménu sú Olympus Has Fallen a White House Down, The Illusionist a The Prestige, alebo Paul Blart: Mall Cop a Observe and Report. Kopírujú sa však aj animované filmy, Príbeh žraloka od DreamWorksu vyšiel rok po Nemovi od Pixaru. A pri rozprávke z 1999 Život chrobáka si to tieto spoločnosti zase vymenili, keď sa Pixar inšpiroval Mravcom Z od DreamWorksu z roku 1998.

Fenomén twin films má dokonca stránku na Wikipédii, ktorá do tejto kategórie z novších filmov zaraďuje napríklad The Covenant a Kandahar z roku 2023, alebo filmy Elvis a Priscila či rozprávky Turning Red a Ruby Gillman, Teenage Kraken.

Je pravda, že občas to môže byť len obyčajná náhoda. No v niektorých prípadoch ide o do očí bijúce využitie úspešného filmu a nabalení sa na ňom.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:24