slnoFacebook/Negativ Film Productions
StoryEditor

RECENZIA: Krása. Ale pre Taliban je film Moja afganská rodina potenciálnou vlastizradou

Nový film, ktorý vznikal v koprodukcii Česka, Slovenska a Francúzska dorazil na plátna kín a už stihol získať ocenenie poroty na prestížnom festivale v Annecy.
Lajkuj Brainee.sk na

Nenechaj sa zmiasť tým, že je to animovaný film. Určený je dospelým a fakt, že na festivale v Karlových Varoch niektorých divákov rozplakal, možno čiastočne pripísať reálnej situácii. Moja afganská rodina totiž rozpráva príbeh českej študentky vydatej do Kábulu, ktorý práve v čase predpremiéry obsadzoval Taliban. Píše portál iDnes.cz.

Avšak vedomie aktuálnych súvislostí ovplyvňuje emočný zážitok len sčasti. Hrdinka filmu totiž dobre vie, aké obmedzenia ju ako Európanku v Afganistane čakajú. Alebo si to aspoň myslí, dokonca sa na to teší. Lebo sa rada podriadi „ozajstnému chlapovi", ktorý rozsvietil šedivé stádo jej nudných spolužiakov.

Príbeh

Helena opúšťa svoj život v Prahe a odchádza so svojim milovaným spolužiakom Nazirom do Afganistanu, aby sa za neho vydala. Pod menom Herra začína v exotickom prostredí novú životnú etapu. Dosiahnuť vysnívanú budúcnosť, ale nie je také ľahké.

Nie všetci sú takí vrúcni ako Nazir a nemajú toľko zmyslu pre humor, ako hlava rodiny, pokrokový a srdečný dedko. Herra si v novej krajine hľadá svoje miesto v živote a prekvapujúco do neho vstúpi aj citlivý chlapec Mad.

247331614_4858269527539664_5092059488481406796_n film Facebook/Kino Světozor

Citlivý film o láske a rodine

​Stret rozdielnych kultúr tu nie je prvoplánovou témou a rozhodne ani politika, spomínaná len tak mimochodom. V televíznych správach je napríklad chytenie bin Ládina, smútočné fotografie zase dokladujú, že sa dievča vydalo do rodiny, ktorej dvaja členovia padli v boji proti Talibanu.

A že aj domácnosť pokladaná v miestnych pomeroch za pokrokovú pozná medze, objavuje novomanželka postupne. Napríklad, keď sa dozvie o zákaze hriešnych myšlienok. Sex má v príbehu dosť priestoru, avšak je to nenútené a režisérka zbytočne netlačí na pílu.

Tento film je predovšetkým o rodine a na jej pôdoryse zachytáva svet naokolo, ktorý sa neustále mení a zmieta v konfliktoch. Všetci sa nejako vyvíjame a nesieme si svoje trápenie či sny so sebou, výnimkou nie sú ani hrdinovia tohto príbehu.

Herra najviac túži vytvoriť si šťastnú rodinu. Hrdinka chce do afganskej rodiny zapadnúť čo najlepšie a niekedy tento stret kultúr prináša komické situácie. Inokedy je to zase smutné, alebo až katastrofické.

246445547_4431626396872905_7504316682949906487_n film Facebook/Aerofilms

​Režisérka Michaela Pavlátová nemohla tušiť, že nedávne udalosti upriamia pozornosť práve na jej film, avšak aspoň môžeme vidieť, ako dokážu okolnosti dvihnúť publicitu umeleckému dielu. Film určite zaujme aj originálnou animáciou a nápaditým scenárom Ivana Arsenjeva.

Moja afganská rodina je poctivý a dojímavý film s nadčasovým posolstvom, avšak divákovi preblesne hlavou otázka, ako asi skončia spolupracovníci projektu z Kábulu, ktorí v očiach Talibanu môžu vyzerať ako vlastizradcovia. 

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 15:01