20th Century Fox, Warner Bros. Studios, Sony Animation
StoryEditor

Radosť vrátiť sa do kina. Vybrali sme pre teba 22 najočakávanejších filmov roka 2022

Miroslav Kamody11.01.2022., 16:00h
Pohodlne sa usaď a priprav sa na poriadne nabitý filmový rok 2022.
Lajkuj Brainee.sk na

Rok 2021 patril z pohľadu kinematografie a premiér k tým najhorším vôbec. Počas neho mohli byť napríklad slovenské kiná otvorené len 189 dní (zatvorené 176 dní) a uviedli približne polovicu plánovaných premiér. Rok 2022 by však mal konečne priniesť svieži vietor.

Dočkáme sa viacerých odložených projektov, očakávaných vyvrcholení milovaných sérií, nostalgických návratov aj filmov, ktoré majú šancu zásadne ovplyvniť dejiny kinematografie. Vybrali sme pre teba v abecednom poradí 22 najočakávanejších filmov roka 2022:

Avatar 2

O pokračovaní Avatara stále nevieme takmer nič. Aj keď sa na internete množia názory, že film už takmer nikoho nezaujíma, nezabúdajme, ako to dopadlo naposledy. Na ďalšie dejstvo najziskovejšieho filmu kinematografie jednoducho pôjdu davy ľudí, pretože ich bude zaujímať, na čom to dopekla režisér James Cameron desať rokov pracoval.

Avatar TASR/AP Photo/20th Century Fox

Babylon (neupresnený dátum premiéry)

Režisér Damien Chazelle nás odpálil filmom Whiplash, muzikálovým hitom La La Land a potom nás zobral na Mesiac v biografii Neila Armstronga. V novom filme sa vracia do Hollywoodu, pričom príbeh by sa mal zamerať na mladú herečku, ktorá sa zoznámi s veteránom kinematografie, ktorý prestáva stíhať nové trendy. Viac o projekte nateraz nevieme.

La La Land TASR/AP/Dale Robinette/Lionsgate

Batman (3. marec)

Warner pochopil, že snahy o prepojenom vesmíre sú definitívne preč. Radšej sa preto zameria na sólovky milovaných komiksových postáv, ktoré zverí do rúk zručných tvorcov. Robert Pattinson vyzerá v úlohe fantasticky a vyzerá to tak, že režisér Matt Reeves nám doručí skvelý detektívny film o začiatkoch netopierieho muža v skorumpovanom Gothame.

Bullet Train (14. júl)

Pokiaľ ti mená Chad Stahelski a David Leitch nič nehovoria, tak ide o tvorcov Johna Wicka. Zatiaľ čo prvý zostal pri tejto sérii, Leitch stihol natočiť Atomic Blonde, Deadpoola 2 a Hobbs a Shaw.

Teraz prinesie film o pätici nájomných vrahov, ktorý sa ocitnú v jednom japonskom rýchlovlaku. Vo filme uvidíme hercov, ako Brad Pitt, Michael Shannon, Andrew Koji, Hiroyuki Sanada, Aaron Taylor-Johnson či Sandra Bullock. 

Creed III (24. november)

Herec Michael B. Jordan bude pokračovať v odkaze Sylvestera Stalloneho a jeho Rockyho v pokračovaní príbehu o zápasníkovi, ktorý musí vytrpieť ťažké súboje nielen v ringu, ale aj mimo neho. Prvýkrát sa v sérii Stallone už neobjaví, zároveň ide o prvý film, ktorý si Jordan sám zrežíruje. Očakávanie sú poriadne vysoké.

Death on the Nile

Pokiaľ sa na tento film tešíš, je smutné, že v rebríčkoch najočakávanejších filmov roka sa objavuje už štvrtýkrát. Nové spracovanie legendárnej detektívky od Agathy Christie malo premiérovať už v roku 2019, pre pandémiu sa však posúva. Ak však bude snímka rovnako dobrá, ako jej predchodca (Vražda v Orient Exprese z roku 2017), určite sa oplatí čakať.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness (5. máj)

Na pokračovanie Doctora Strangea sme sa tešili aj predtým, no po treťom Spider-Manovi naše očakávania stúpli na maximum. O prvý hororový film v MCU sa postará režisér Sam Raimi a snímka nám podľa prvých záberov predstaví aj zlého Doctora Strangea a multiverzum, s ktorým to bude omnoho náročnejšie, ako sme si pôvodne mysleli.

Don’t Worry Darling (22. september)

Booksmart, celovečerný režijný debut Olivie Wilde, bol sviežou, vzrušujúcou komediálnou drámou o dospievaní. Jej druhý film bude hororová krimi-dráma odohrávajúca sa v 50. rokoch minulého storočia o temnom korporátnom sprisahaní vnútri zdanlivo utopisticky plánovanej komunity. V hlavných úlohách sa predstaví Florence Pugh a Harry Styles.

The Fabelmans (23. november)

Legendárny režisér Steven Spielberg koncom minulého roka priniesol skvelý remake West Side Story, ktorý sa však stal finančným prepadákom. Chuť si bude chcieť napraviť poloautobiografickou dráma o dospievaní jedného z najzásadnejších osobností svetovej kinematografie.

Steven Spielberg TASR/Joel C Ryan/Invision/AP

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (14. apríl)

Tri roky od premiéry posledného filmu štúdio Warner Bros. ukázalo prvé zábery z očakávaného pokračovania Fantastických zverov. V ňom sa schyluje k čarodejníckej vojne. Aj keď sa Albus Dumbledore snaží držať mimo diania, čoskoro bude musieť zasiahnuť proti svoju milovanému (a preobsadenému) Grindelwaldovi, aby ochránil svet.

Jurassic World: Dominion (9. jún)

Príbeh Jurského parku / sveta bude vrcholiť v treťom pokračovaní obnovenej série, v ktorom si dinosaury podmaňujú celý svet. Vracajú sa postavy nielen z predchádzajúcich dvoch filmov, ale aj z pôvodného Jurského parku, takže sa rozhodne máme na čo tešiť.

Killers of the Flower Moon (neupresnený dátum premiéry)

Režisér Martin Scorsese síce bude tento rok oslavovať 80-tku, stále sa však nechce pobrať na dôchodok. A my môžeme byť len radi. Opäť sa totiž spojil s Leonardom DiCapriom, tentokrát v spracovaní knihy o vyšetrovaní vrážd indiánov začiatkom minulého storočia na území, kde sa predtým objavila ropa. Okrem kín bude mať film premiéru na Apple TV+.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa GeeksPic (@geekspic)

Lightyear (16. jún)

Pokiaľ si aj ty vyrastal na príbehoch Toy Story od Pixaru, tento animák si nemôžeš nechať ujsť. Dočkáme sa totiž spracovania životného príbehu Buzza Lightyear, tentokrát však s úplne novým vizuálom. Opäť nás zrejme čaká emotívna jazda a prepracovaný príbeh, ktorý aj z toho najväčšieho dospeláka na chvíľu opäť urobí dieťa.

The Lost City (24. marec)

Bláznivé dobrodružstvo so skvelým hereckým osadenstvom. Slávnu spisovateľku (Sandra Bullock) unesie do divokej džungle bláznivý miliardár (Daniel Radcliffe). Spoločnosť jej robí model na na obálky jej kníh (Channing Tatum), pričom spolu musia nájsť poklad, ktorý opisuje vo svojej nedávnej knihe.

Mission: Impossible 7 (3. november)

Táto filmová séria zreje ako víno, k čomu najviac pomohlo, ako dobre si sadli Tom Cruise a režisér Christopher McQuarrie. O deji toho zatiaľ príliš veľa nevieme, no je isté, že sa vracajú starí známi miláčikovia publika, nasledovaný niektorými postavami z prvých filmov. Isté je, že siedmy diel bude nasledovaný ôsmym, pričom budú na seba priamo nadväzovať.

Nope (21. júl)

Ďalší horor Jordana Peeleho, ktorý dnes patrí k popredným scenáristom a režisérom. Miluje prepracované hororové filmy s vysokým konceptom - a diváci rovnako. Ešte nevieme, o čom presne film bude, no zahrajú si v ňom Daniel Kaluuya, Keke Palmer a Steven Yuen. A táto zmes bohato stačí na to, aby sme ho zaradili do tohto zoznamu.

The Northman (14. apríl)

Režisér Robert Eggers si divákov získal temnými filmami Maják a Čarodejnica. Je pravdepodobné, že vo svojom temnom a brutálnom štýle bude pokračovať aj v prípade tejto novinky. V hlavnej úlohe sa predstaví Alexander Skarsgård a všetko nasvedčuje tomu, že nás čaká audiovizuálny zážitok, na ktorý dlho nezabudneme.

Spider-Man: Across the Spider-Verse Part One (6. október)

Oscarom ocenený animák sa vráti v dvojdielnom pokračovaní. Trailer nám ukazuje opätovné stretnutie Milesa a Spider-Gwen, ktoré je nasledované cestovaním medzi svetmi. Všetko vyzerá bezproblémovo a zábavne až do momentu, kým sa na scéne zjaví Spider-Man 2099 a zaútočí na Milesa. Hlavný hrdina sa tak bude musieť postaviť proti novým nepriateľom.

Flash (3. november)

Sólovka Flasha môže byť najambicióznejším projektom celého DCEU a upraviť celé smerovanie univerza smerom, ktorý ešte ako-tak bude celý dávať zmysel. Budeme cestovať časom, dočkáme sa deja z komisovej série Flashpoint Paradox a na scénu sa vráti aj Ben Affleck a po takmer 30 rokoch aj Michael Keaton, aby si zopakovali úlohy Batmana.

Top Gun: Maverick (26. máj)

Viac ako tridsať rokov v službe. Pochvaly. Vyznamenanie. Jediný, kto za posledných 40 rokov zostrelil tri nepriateľské lietadlá. Napriek tomu ho nikdy nepovýšili? Prečo? Pretože je to Maverick. Rebel, ktorý počúva len seba samého. Pokračovanie obľúbeného filmu sa už niekoľkokrát odkladalo, takže dúfame, že tento rok konečne dorazí do kín.

Turning Red (11. marec)

Pixar sa nás opäť pokúsi ohromiť novým animákom. Dej sa sústredí na 13-ročné dievča, ktoré sa samovoľne premieňa na obrovskú červenú pandu, keď je príliš rozrušená. A to je bohužiaľ prakticky neustále.

Dievčinu Mei navyše silne znervózňuje jej až príliš starostlivá mama Ming, ktorá sa od svojej dcéry takmer nikdy nevzdiali. Premiéru v kinách ale nečakaj - animák dorazí exkluzívne na streamovaciu platformu Disney+.

Uncharted (17. február)

Sony sa opäť raz pokúsi svetu ukázať, že sa skutočne dá natočiť kvalitné spracovanie videohry. Už ani nejdeme počítať, koľkokrát sa to nepodarilo. Skôr sa budeme sústrediť na to, že Tom Holland a Mark Wahlberg utiahnu tento film a spolu s režisérom Rubenom Fleischerom nám doručia film, ktorý si jedna z najlepších videoherných sérií zaslúži.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 17:37