TASR/AP
StoryEditor

Will Smith sa vzdal členstva vo filmovej akadémii: Už nikdy nedovolím, aby násilie predstihlo môj rozum

TASR02.04.2022., 09:30h
Americký herec Will Smith v piatok večer miestneho času oznámil, že sa vzdáva svojho členstva v Akadémii filmových umení a vied (AMPAS).
Lajkuj Brainee.sk na

K takémuto kroku sa herec odhodlal pre facku, ktorú vylepil uplynulú nedeľu počas slávnostného odovzdávania Oscarov komikovi a moderátorovi Chrisovi Rockovi za to, že žartoval o vzhľade jeho manželky. Informovala o tom stanica CNN.

„Vzdávam sa členstva v Akadémii filmových umení a vied a akceptujem akékoľvek ďalšie dôsledky (svojho činu), ktoré správna rada (tejto inštitúcie) uzná za vhodné,” uviedol Smith vo vyhlásení, ktoré jeho agent poskytol CNN.

„Zmena si vyžaduje čas a ja som odhodlaný popracovať na tom, aby som zaistil, že už nikdy nedovolím, aby násilie predstihlo (môj) rozum,” dodal herec. AMPAS len v stredu oznámila, že proti Smithovi začala v súvislosti s incidentom „disciplinárne konanie”.

Reuters

Disciplinárky sa nezbavil

Predseda AMPAS David Rubin v piatok potvrdil, že organizácia prijala Smithovu „okamžitú rezignáciu” na členstvo. Dodal však, že Akadémia bude aj naďalej pokračovať v „disciplinárnom konaní proti pánovi Smithovi za jeho porušenie noriem správania” tejto inštitúcie.

CNN pripomína, že výsledkom disciplinárneho konania AMPAS by mohlo byť práve vylúčenie či pozastavenie členstva Smithovi, ktorého sa však teraz sám zriekol. Akadémia mu ale môže udeliť aj ďalšie postihy, na ktoré ju oprávňujú predpisy a stanové normy správania.

Smith vo svojom piatkovom vyhlásení označil svoje správanie na oscarovom večeri za „šokujúce, bolestivé a neospravedlniteľné”. „Zoznam tých, ktorým som ublížil je dlhý a zahŕňa Chrisa, jeho rodinu, mnohých mojich drahých priateľov a blízkych, ako aj všetkých divákov (pri obrazovkách) na celom svete. Zradil som dôveru Akadémie. Iných nominovaných a víťazov som pripravil o ich príležitosť oslavovať a byť oslavovanými za ich vynikajúcu prácu,” uviedol herec.

Najkajúcnejšie vyjadrenie

Dodal, že chce „aby sa pozornosť opäť vrátila tým, ktorí si ju zaslúžia za svoje úspechy” a aj preto sa vzdáva svojho členstva v Akadémii, ktorá zastrešuje hercov, filmových režisérov či producentov. CNN označila piatkové vyhlásenie za dosiaľ „najkajúcnejšie” vyjadrenie Smitha v súvislosti s incidentom na Oscaroch.

Herec sa za svoje správanie Akadémii ospravedlnil ešte počas oscarového galavečera, a to počas ďakovnej reči, ktorú predniesol, keď získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon (za film Kráľ Richard), čo bolo približne 40 minút po predmetnej facke.

Samotnému Rockovi sa však ospravedlnil až o deň neskôr. „Chcel by som sa ti verejne ospravedlniť, Chris. Správal som sa nevhodne a mýlil som sa. Hanbím sa, pričom moje činy nenaznačovali, akým mužom chcem byť,” napísal Smith v pondelok večer na Instagrame.

TASR/AP

Nevhodný vtip

K celému incidentu došlo po tom, ako Rock v moderátorskom vstupe prirovnal Smithovu manželku Jadu Pinkettovú-Smithovú k filmovej postave „G.I. Jane”, vojačke s vyholenou hlavou. Smithova manželka však trpí alopéciou, autoimunitnou chorobou spôsobujúcou vypadávanie vlasov.

Informácia o jej zdravotnom stave síce na Oscaroch nezaznela, no Smitha žart pohoršil a priamo počas výstupu moderátora vyšiel na pódium, dal mu facku a odkázal, aby „si meno jeho ženy nebral do úst” a pridal aj vulgarizmus.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:55