Twitter.com/Indie Gamer Chick
StoryEditor

Poznáš ju z Komanda aj Smrtonosnej zbrane. Krajina Val Verde, ktorú si vymyslel Hollywood

Radomír DohnalXman.cziDnes23.04.2022., 16:00h
Opája sa slnkom, oplýva nádhernými plážami i tropickou zeleňou. Ľudia tu nie sú nijako majetní, život však tepe v latino rytme. Jediným tieňom je vláda drogových kartelov a korupčnícke ruky diktátorov, ktorí sa od 80. rokov striedajú pri moci. V atlasoch by ste však krajinu Val Verde hľadali márne, celú si ju vymyslel Hollywood.
Lajkuj Brainee.sk na

Objavila sa vo filme Komando, v Smrtonosnej pasci 2 z nej pochádza generál Ramon Esperanza, práve Val Verde bola domovom snímky Pravek útočí. Ako píše portál iDNES.cz, tak v snímke Obria lietadlová loď kotví USS Georgetown práve v prístave Val Verde, v onej exotickej krajine sa odohráva aj epizóda seriálu Dobrodrúžstvo, s. r. o. 

Atraktívnu krajinu dodal filmárom slávny hollywoodsky scenárista a spisovateľ Steven E. de Souza. Pre potreby svojej tvorby načrtol v hrubých obrysoch krajinu, ktorá je napriek svojim prírodným krásam učineným magnetom na problémy. V ktorej sa v päťročnom rytme striedajú nemilosrdní diktátori, pralesy sú plné najrôznejších povstaleckých skupín a drogových kartelov, okrem toho do nej lietajú na rituálny lov nemilosrdní nimrodi z inej planéty.

Predovšetkým je to štát, ktorý je fiktívny, takže nehrozia diplomatické ani právne konflikty, nech sa už vo filme použije akokoľvek.

Dokonalý svet pre filmárov

De Souza nutne potreboval krajinu decentne stredoamerického či juhoamerického strihu. Tak trochu Guatemalu alebo Guyanu, tak trochu ostrovnú Kubu. Ale rozhodne si neželal vyvolať diplomatickú roztržku. Preto vytvoril svoje kúzelné Val Verde , Zelené údolie. Krajina s portugalsko-taliansko-španielskym koloniálnym dedičstvom, ekonomikou založenou na pestovaní tropického ovocia a príležitostnej produkcii koky. Ukážkovú banánovú republiku. Vzhľadom na to, že v osemdesiatych rokoch boli reálne vzťahy Spojených štátov s krajinami pod južnou hranicou Mexika slušne povedané komplikované, Hollywood schválil toto tvorivé opatrenie s nadšením.

„Bol to v podstate vtip, ktorý sa nečakane ujal,“ hovoril neskôr de Souza . „Val Verde je niečo ako Guyana, krajina v karibskej oblasti. S množstvom neprebádaných dažďových pralesov, množstvom rozmanitých domorodých kultúr. Sú tu tajomné opustené chrámy stratené v džungli, rovnako ako pobrežné turistické rezorty s plážami.“

Jazdia tu staršie ročníky áut, zjavne pod vplyvom inšpirácie kubánskeho dovozného embarga. Pije sa tu kvalitný rum, občas je tu horúco na odpadnutie. Ulice strážia vojaci, obávajúci sa politického prevratu. Ten pravidelne prichádza, väčšinou vďaka ľavicovým partizánom, ktorých revolúciu sponzoruje pestovanie koky.

Prvýkrát Val Verde vstúpilo na filmové plátno v roku 1985. Dcéru niekdajšieho veliteľa elitnej bojovej jednotky Johna Matrixa, stvárnil ho samozrejme Arnold Schwarzenegger, totiž unesú žoldnieri, ktorí tak hlavného hrdinu vydierajú, aby im pomohol s vraždou prezidenta Val Verde.

O dva roky neskôr sa však fiktívna krajina pripomína znova, a opäť je pri tom Arnold. Keď prednáša jeho hlavná postava béčkového, ale kultového filmu Predátor Alan „Dutch“ Schaefer svoju slávnu hlášku „Potom sa táto krajina zmení na peklo, vedľa ktorého vám bude aj Kambodža pripadať ako Kansas“, myslí tým práve Val Verde. Skalní fanúšikovia sa teraz možno rozhorčene dvíhajú zo stoličiek a vydávajú sa k svojim zaprášeným VHS prehrávačom. Predátor že sa neodohráva v Guatemale?

​Pravda je taká, že situovať dejisko Predátora do reálnej krajiny sa ujalo až v deväťdesiatych rokoch, keď sa už medzinárodná politická situácia trochu upokojila. Dovtedy sa mimozemský nimrod prechádzal po džungliach Val Verde, z Guatemaly tam tím žoldnierov iba priletel.

Val Verde však nepovedalo ani tak svoje posledné slovo, v roku 1988 si zahralo aj revolúciou rozvrátený prístav, v ktorom kotví lietadlová loď v seriáli Obria lietadlová loď. To už sa však stalo hollywoodskou legendou.

Miliardy z neexistujúcej krajiny

Spomínate ešte na dvojku Smrtonosnej pasce? Áno, presne tu, kde Bruce Willis v zasneženom letiskovom termináli likviduje teroristickú hrozbu. Zlý generál Ramón Esperanza , ktorého si zahral Franco Nero a kvôli ktorému k celej problému došlo, totiž tiež pochádza z Val Verde.

Na malú tropickú krajinku je to množstvo dobrodružstiev. Zvlášť, keď k tomu pridáme dravých dinosaurov, ktorí sa tu objavili v roku 2013 vo filme Pravek útočí . A doplníme hororové scény filmu The Theta Girl z roku 2017, akčný komediálny pohľad z filmu Commando Ninja z roku 2018. Zmienka o Val Verde nechýba ani v štrnástej sérii Námornej vyšetrovacej služby. Bokom nestojí ani komiksová produkcia, ktorá do tunajších pralesov implantovala aj príbeh o Vládkyni džungle Sheene, alebo videohry, práve vo Val Verde sa odohráva časť Broforce.

Val Verde je možno malá krajina, ale umelecká licencia na ňu nepriamo naviazaná už dokázala generovať sumu 5,3 miliardy dolárov na tržbách z predaja filmov. Čo na neexistujúcej krajine nie je vôbec zlé skóre.

Ešte prezraďme, ktoré reálne miesta Val Verde prepožičali svoju tvár. V Komande to bolo losangeleské letisko Long Beach Airport, valverdský prístav z Obrie lietadlovej lode je v skutočnosti kalifornskej San Pedro, zatiaľ čo vnútrozemskú krajinu Val Verde predstavovala oblasť Valencia v Kalifornii. Predátorské vydanie Val Verde sa potom točilo v Puerto Vallarta a Palenque v Mexiku.

Keď do Val Verde, tak len s Oceanic Airlines

Spojenie medzi fiktívnymi aj reálnymi krajinami v scenároch hollywoodskych trhákov, ale aj v komiksoch alebo televíznych seriáloch, spravidla zabezpečuje letecká spoločnosť Oceanic Airlines. K letu ju však odporučiť nemožno. Pravdepodobnosť, že havarujete alebo budete mať počas letu nejakú vážnu nehodu alebo sa stroje zmocnia únoscovia, zaváňa istotou. Tvorcovia scenárov ju totiž využívajú ako fiktívnu spoločnosť, ktorá je kulisou dramatického deja. Vyhnú sa tak žalobám od skutočných leteckých spoločností. Nehodou lietadla Ocean Airlines začína aj fenomenálny seriál Stratení (2004).

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 11:57