Disney/Lucasfilm
StoryEditor

YouTuber prekonal profesionálov. Za deepfake videá dostal prácu v štúdiu stojacom za Star Wars

Miroslav Kamody27.07.2021., 13:00h
Deepfake videá sú v spoločnosti strašiakom, v zábavnom priemysle však mimoriadne ceneným artiklom. A štúdiá sa idú o tých, ktorí ich dokážu spraviť dokonale a precízne.
Lajkuj Brainee.sk na

Technika digitálneho omladenia hercov sa stáva čoraz populárnejšou. Videli sme ju už v množstve filmov a seriálov, no istotne sa zhodneme na tom, že potrvá ešte pekný pár rokov, kým sa dostane na naozaj akceptovateľnú úroveň. Vidieť to bolo napríklad aj pri snímke Irishman, kde omladených hercov prezrádzali hlavne oči. 

Kritike sa nevyhli ani príbehy zo sveta Star Wars. Spomeňme Grand Moff Tarkina v Rogue One či posledný návrat Lukea Skywalkera v seriáli The Mandalorian. Práve táto scéna sa stala veľkým terčom kritiky pre nie príliš dobré omladenie hlavného hrdinu celej vesmírnej ságy.

Tento problém sa podarilo vyriešiť YouTuberovi menom Shamook, ktorý sa so svojimi fanúšikmi podelil o prepracované deep fake video. To sa tešilo veľkej popularite aj pozitívnym komentárom a podľa všetkého sa dostalo aj na tie najvyššie miesta. 

Ako totiž Shamook prezradil pod videom, kde v Nolanovej trilógii o Temnom rytierovi vymenil tváre Christiana Balea za Roberta Pattinsona, pred niekoľkými mesiacmi mu ponúkli vysnívanú prácu. Pred niekoľkými mesiacmi nastúpil do spoločnosti Lucasfilm, respektíve Industrial Light & Magic. Na otázku, aká je jeho úloha v spoločnosti, uviedol, že jeho oficiálny titul je „Senior Facial Capture Artist“.

​Štúdio túto informáciu potvrdilo: „Za posledných niekoľko rokov ILM investoval do strojového učenia a AI ako prostriedku na výrobu pôsobivých vizuálnych efektov a bolo úžasné vidieť, ako sa v tomto priestore zvyšuje technologický pokrok,“ uviedol zástupca vo vyhlásení pre IndieWire.

Je skvelé vidieť, že aj štúdio, ktoré sa postaralo o tie najlepšie a najlegendárnejšie vizuálne efekty v slávnych filmoch, si nechá poradiť od mladých ľudí, ktorí aj bez dlhoročných skúseností dokážu prekonať profesionálov. Vo výsledku tak budú spokojní všetci - Lucasfilm i samotní diváci. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 21:13