Christopher LeeProfimedia/
StoryEditor

Mal si brať šľachtičnú, bol metalista, lovec nacistov aj predloha pre Bonda. Christopher Lee by mal 100 rokov

Miroslav KamodyTASR27.05.2022., 12:00h

Britský herec Christopher Lee, známy kultovými filmovými postavami zloduchov, mal v začiatkoch kariéry kvôli svojej fyziognómii vychudnutého dlháňa problémy presadiť sa v umeleckých kruhoch. Prelom prišiel s postavou Frankensteina a fanúšikov hororov si natrvalo získal ako krvilačný Dracula. Od narodenia legendárneho herca uplynie dnes 100 rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Christopher Frank Carandini Lee sa narodil 27. mája 1922 v Londýne do rodiny talianskej aristokratky a britského armádneho dôstojníka, ktorí sa rozviedli, keď mal len štyri roky. Po štúdiu na Wellington College (1936-1939), ktorú musel kvôli finančným problémom predčasne ukončiť, pôsobil ako úradník v niekoľkých londýnskych lodných spoločnostiach.

Mimochodom, vo veku 17 rokov videl v Paríži smrť vraha Eugena Weidmanna, posledného človeka vo Francúzsku, ktorý bol verejne popravený gilotínou. A to je len zrejme tá najmenšia zaujímavosť, ktorú sa o ňom v tomto článku dozvieš.

image

Ak by som bral toľko drog, už dávno by som bol mŕtvy, hovorí Depp. Amber na súde viditeľne prehráva

Vojak a tajný agent

Počas druhej svetovej vojny sa stal spravodajským dôstojníkom v letke RAF (Royal Air Force) v severnej Afrike a Taliansku. Bojoval s nacistami v severnej Afrike, pričom mal často až päť misií denne. Počas tejto doby pomohol znovu dobyť Sicíliu, zabránil vzbure medzi svojimi jednotkami, šesťkrát sa nakazil maláriou v priebehu jedného roka a vyliezol na Vezuv tri dni pred jeho erupciou.

V určitom bode počas vojny prešiel do ešte elitnejšej jednotky špeciálnych operácií Winstona Churchilla, ktorej misie sú dodnes utajené, ale zahŕňali „vedenie špionáže, sabotáže a prieskumu v okupovanej Európe proti mocnostiam Osi“. Lee nikdy nepovedal nič konkrétne o týchto časoch, spomenul len: „Videl som veľa mužov zomierať priamo predo mnou – v skutočnosti tak veľa, že som sa voči tomu obrnil. Po tom, čo ste videli to najhoršie, čo si ľudia môžu navzájom spôsobiť, výsledky mučenia, mrzačenia a videli niekoho rozbitého na kusy bombou, vyvinuli ste akúsi škrupinu. Ale museli ste. Museli ste. Inak by sme nikdy nevyhrali.”

Hovoriac po francúzsky aj po taliansky, Lee trávil čas po druhej svetovej vojne lovom nacistov v Centrálnom registri vojnových zločincov a podozrivých z bezpečnosti, až kým sa vo veku 25 rokov nerozhodol vyskúšať herectvo. Áno, toto všetko stihol do veku 25 rokov. Hoci ho na filmových castingoch spočiatku odmietali pre jeho impozantnú, takmer dvojmetrovú postavu, napokon sa mu podarilo na filmovom poli uspieť.

Rekordér a ultimátny Dracula

Lee sa nakoniec dostal aj do Guinnessovej knihy rekordov, keď mu v roku 2013 pripísali rekord ako najvyššieho herca v hlavnej úlohe. Mal problém získať vedľajšie úlohy, pretože bol takmer vždy vyšší ako mužskí herci v hlavnej úlohe. Na druhej strane, zo svojej nevýhody urobil výhodu pri impozantných záporných postavách. 

image

Justin Bieber si myslel, že manželstvo s Hailey vyrieši všetky jeho problémy. Nestalo sa tak, nervovo sa z toho zrútil

Od konca štyridsiatych rokov minulého storočia sa objavoval v malých úlohách v mnohých britských filmoch ako napríklad Corridor of Mirrors, Hamlet (oba 1948) či Moulin Rouge (1952). Výraznejšia príležitosť prišla so stvárnením monštruózneho stvorenia - titulnej postavy v snímke Frankensteinova kliatba (1957).

Šľachtická minulosť

Jeho matka bola kontesou talianskej rodiny Cardiniovcov, ktorá bola vzdialene spriaznená sobášom s Borgiovcami z renesančných čias. Hoci nebol šľachtic, jeho otec bol vyznamenaný podplukovník v britskej armáde, ktorý bojoval v búrskej vojne a prvej svetovej vojne.

Leeho krstným otcom bol náhodou aj princ Alexander z Battenbergu, vnuk kráľovnej Viktórie. V roku 2004 dostal Lee čestné občianstvo v talianskom meste Casina, keďže sa tam nachádzal hrad jeho talianskych predkov.

V 50. rokoch sa Lee zasnúbil s Henriette von Rosen, dcérou grófa Fritza von Rosena. Grófovi sa Lee zrejme nepáčil, pretože si najal súkromných detektívov, aby herca vyšetrili. Odmietol dovoliť svojej dcére, aby sa za neho vydala, pokiaľ Lee nedostane požehnanie švédskeho kráľa. Lee to pochopil.

Rola Frankensteina odštartovala hercovu spoluprácu s produkčnou spoločnosťou Hammer Films, ktorá sa zaslúžila o revolúciu v hororovej filmovej tvorbe. Uznanie odbornej i laickej verejnosti si Lee vyslúžil za zosobnenie upíra vo filme Dracula (1958), ktorý bol inšpirovaný rovnomenným románom Brama Stokera.

Išlo o prvý zo série filmov s Christopherom Leem v úlohe Draculu. Je považovaný za ultimátneho predstaviteľa tejto postavy, pretože sa jej zhostil viackrát ako ktokoľvek iný - až desaťkrát. V mnohých snímkach spoločnosti Hammer sa Christopher Lee objavil po boku slávneho herca Petra Cushinga. Dvojica, ktorú v reálnom živote spájalo hlboké priateľstvo, hrávala často kontrastné úlohy - Cushing bojoval proti stelesneniu zla, ktoré v sebe koncentroval Lee.

Lee, Christopher Lee

Zaujímavosťou je, že Lee bol nevlastným bratrancom spisovateľa Iana Fleminga, tvorcu legendárneho Jamesa Bonda. V roku 1974 zosobnil v snímke James Bond: Muž so zlatou zbraňou úhlavného nepriateľa agenta 007 – Francisca Scaramangu. Fleming vraj pôvodne chcel, aby hral agenta 007 sám, pričom sa mal pri svojich príbehoch inšpirovať aj tajnými operáciami, ktoré robil Lee.

image

Falošný profil Lasicu zverejnil ofenzívny post o Ukrajine. Maestro sa obracia v hrobe, reagujú fanúšikovia

Christopher Lee patril aj v 80-tych a 90-tych rokoch k vyťaženým hercom, no na predošlé úspechy nadviazal až začiatkom nového tisícročia. Ako čarodejník Saruman nechýbal vo filmovej adaptácii trilógie Johna Ronalda Reuela Tolkiena Pán prsteňov (2001 - 2003) a v jeho ďalších pokračovaniach Hobit: Neočakávaná cesta (2012), Hobit: Bitka piatich armád (2014).  

Bol jediným členom filmového obsadenia, ktorý sa osobne stretol s Tolkienom – očividne naňho raz náhodne narazil v krčme. Tolkien mu mal dať svoje požehnanie zahrať si Gandalfa v akomkoľvek budúcom filme Pána prsteňov, no ide o nepotvrdenú legendu, ktorá sa roky šíri internetom. O stretnutí však niet pochýb, Lee ho sám potvrdil. Režisér Peter Jackson mu pri natáčaní Návratu kráľa opisoval, ako ľudia znejú pri bodnutí do chrbta. Lee mu odpovedal, že videl ľudí, ktorých bodali do chrbta, a presne vedel, aký zvuk vydávajú.

Metalová legenda

Grófa Dooku zase zosobnil v snímkach režiséra Georgea Lucasa Star Wars: Epizoda II - Klonovaní útočia (2002) a Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov (2005). Pôvodne sa mal pritom objaviť už v štvrtej epizóde (natočenej ako prvej v roku 1977), no úlohu odmietol. Nakoniec ju získal jeho dobrý priateľ Peter Cushing. Filmový tvorca Tim Burton mu dal príležitosť v snímkach Charlie a továreň na čokoládu (2005) aj Alica v krajine zázrakov (2010) a Martin Scorsese v historickej fantasy Hugo a jeho veľký objav (2011).

image

Christopher Lee ako Saruman

New Line Cinema/

Okrem svojej neuveriteľne plodnej filmovej kariéry bol Lee majstrom sveta v šerme, operným spevákom, hovoril šiestimi jazykmi a bol fantastický golfista. Okrem toho bol veľkým metalovým fanúšikom, ale svoj prvý full heavy metalový album vydal v roku 2010 vo veku 88 rokov. Charlemagne: By the Sword and the Cross získal cenu „Spirit of Metal“. V roku 2012 vytvoril metalový vianočný album. Bol najstarším metalovým interpretom a najstarším hudobníkom, ktorý sa kedy dostal do hitparády Billboard.

Christopher Lee sa v roku 2009 stal rytierom Rádu britského impéria a Britská akadémia filmových a televíznych umení mu v roku 2011 udelila ocenenie za celoživotné dielo. Slávny herec zomrel 7. júna 2015 v Londýne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 03:46