Ursula Buffay.Twitter/data Movies/
StoryEditor

Prečo mala Phoebe v Priateľoch identické dvojča? Vysvetlenie po rokoch prekvapilo fanúšikov

Alexandra Ševčíková18.06.2022., 14:00h

Phoebe a jej dvojča Ursula priniesli veľa vtipných scén. Avšak príbeh tohto sesterského dua je omnoho zaujímavejší, než sa zdá. Aj po rokoch prekvapuje fanúšikov, ktorí v čase vysielania seriálu nežili v Spojených štátoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Herečka Lisa Kudrow už hosťovala ako čašníčka Ursula v seriáli Som do teba blázon (Mad About You), keď prišla jej rola v Priateľoch (Friends). Producenti sa preto snažili nadviazať spojenie, píše portál Biography.

Dávno predtým, ako sa Lisa Kudrow prebojovala do popkultúry 90. rokov ako prchká, ale milá Phoebe Buffay (u nás v preklade ako Buffatová) v seriáli Priatelia, si divákov získala v inom komediálnom počine. V Som do teba blízon si zahrala sarkastickú čašníčku Ursulu Biffayovu. Je to tak, rola Phoebinej sestry - dvojičky v skutočnosti prišla ešte predtým, než legendárni Priatelia sedeli na inkonickom oranžovom gauči v Central Perk.

Keďže tieto dva seriáli vysielala NBC a oba sa odohrávali v New Yorku, museli tvorcovia vysvetliť prečo tieto postavy zdieľajú rovnakú tvár. Vymysleli preto príbeh s identickými dvojčatami.

Vzdala sa medicíny, kvôli herectvu

Lisa Kudrow vyrastala v južnej Kalifornii. Po absolvovaná Vassar College sa rozhodla ísť v šľapajách svojho otca, ako výskumníčka so špecializáciou na bolesti hlavy. Avšak túžba vystupovať bola silnejšia. Najprv sa pridala ku komediálnej skupine The Groundling, neskôr prestala spolupracovať s otcom a začala sa živiť ako herečka.

Nebola to však jednoduchá cesta. „Začínali mi dochádzať peniaze a producent Danny Jacobs zo Som do teba blázon na poslednú chvíľu zavolal môjmu agentovi,“ povedala v rozhovore pre Emmy Legends. Povedali jej, že má možnosť získať hosťujúcu rolu čašníčky.

Producenta seriálu ohúrila svojím humorom a dopísal ju do ďalších epizód. Úloha Ursuly herečku postavila na nohy a dala jej príležitosť predviesť svoje komediálne kúsky. Dokonca jej to pomohlo zvládnuť konkurz na rolu Phoebe v Priateľoch. Avšak Lisa nechcela stratiť ani svoju úlohu v Som do teba blázon.

„Myslela som si, že to bola v tom čase najlepšia relácia v televízii,“ povedala a rozprávala o svojej postave čašníčky, ktorá pracovala v obľúbenej reštaurácii Paula a Jamieho, Riff's. Keď získala rolu v Priateľoch, tak uvažovala, že keďže je to tiež seriál NBC, nebude sa musieť vzdať Ursuly.

image

Skutočný Príbeh služobníčky? Nový seriál na Netflixe približuje desivý kult pedofilného proroka, ktorý mal 78 žien

Producenti vymysleli prepojenie

Lisa Kudrow si mohla nechať obe úlohy. Avšak potom zistili, že Priatelia budú vysielaní hneď po Som do teba blázon. Tvorcovia si uvedomili, že budú potrebovať nejaké vysvetlenie pre divákov. Predsa len vidia tú istú herečku v dvoch rôznych úlohách hneď po sebe.

Našťastie mal spolutvorca priateľov David Crane za manžela Jeffreyho Klarika, ktorý sa podieľal na tvorbe Som do teba blázon. Nápad s dvojičkami schválili aj tvorcovia projektu a tak vzniklo prepojenie, uvádza portál Biography.

image

Lisa Kudrow ako Phoebe Biffay.

Twitter//

Avšak natáčanie scén, kde bola Phoebe aj Ursula nešlo vždy ľahko. „Lisa sa pri nich naozaj nebavila,“ povedal výkonný producent Priateľov Kevin S. Bright. Podľa neho sa jej nepáčilo hrať s dvojníčkou. Tou bola dokonca jej vlastná sestra Helena.

No aj táto výzva sa nakoniec oplatila. Lisa Kudrow sa stala prvou z obsadenia Priateľov, ktorá získala cenu Emmy a v roku 1998 si odniesla domov aj cenu pre herečku vo vedľajšej úlohe. „Do tejto postavy som dala časti seba, ale aj ona ma veľa naučila, ovplyvnila ma," povedala Kudrow pre Rolling Stone a dodala: „bola som oveľa vážnejšia, napätejšia. Uvoľnila ma!“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:07