Skutočný členovia Peaky Blinders.Twitter/
StoryEditor

Legendárni Peaky Blinders existovali aj v skutočnosti. Realita je však iná ako seriál

Alexandra Ševčíková23.06.2022., 10:00h

V ich kruhoch boli ženy aj deti. Boli chaotickí, násilnícki a krutí. Birmingham premenili na nočnú moru polície. Akí boli skutoční gangstri z Peaky Blinders?

Lajkuj Brainee.sk na

Na príkaz Peaky Blinders! Ak si videl tento populárny seriál, tak určite vieš, čo to znamená. V roku 2013 si získal srdcia divákov príbeh dobre oblečeného, no násilného gangu Birminghamu 20. a 30. rokov 20. storočia. Strhujúce napätie, dobová móda a perfektný Cillian Murphy ako legendárny Thomas Shelby.

image

Skutočný členovia Peaky Blinders v porovnaní z hercami, ktorých postavy inšpirovali.

Twitter/movieposters/

Ak si videl aspoň jednu epizódu Peaky Blinders, tak vieš, že rodina Shelbyovcov je drzá a ich život sprevádza dráma a akcia. Avšak na prvý pohľad ich príbeh vyzerá až príliš dokonalo. Zločinci v tom období určite netrávili čas chodením po zadymených továrňach. Ako teda vyzeral život skutočných zločineckých gangov v Birminghame? Existovali naozajstní Peaky Blinders?

Najznámejší gang Birminghamu

Vo vlhkých uliciach slumov vládnu gangy pozostávajúce zo stoviek mladých vyzbrojených nožmi, žiletkami a kladivami. Vraždy sú rozšírené. Lúpeže, krádeže a nepokoje sú každodennou záležitosťou mladých členov gangu, ktorí držia celé mesto v strašnom, krvavom zovretí. Polícia robí všetko, čo je v jej silách, aby ovládla každodennú nočnú moru, no zločinci sú v značnej prevahe. Vitajte v Birminghame v roku 1919.

Ako uvádza BBC, tak najznámejší gang tohto mesta Peaky Blinders, dostal svoju mrazivú prezývku od žiletiek prišitých v prednej časti čiapky. Dali sa použiť na oslepenie ich obete. Boli hrubí, no neorganizovaní. Vyvolávali brutálne bitky, ktoré si často vyžiadali smrť mnohých členov gangu. Narozdiel od mafie nemali striktnú štruktúru. Pravidelne sa rozpúšťali a formovali do nových zoskupení. Skutoční Peaky Blinders vznikli v 90. rokoch 19. storočia, teda o 30 rokov skôr ako v seriáli, vysvetľuje portál Grunge.

Žiadne žiletky

Zločinci si najväčšou pravdepodobnosťou žiletky do čiapok neprišívali. V tom čase išlo o drahý a luxusný tovar, ktorého výroba sa len začínala. Odkiaľ potom názov Peaky Blinders? Ako poznamenal Smithsonian Magazine, meno pravdepodobne dostali podľa svojich čapíc a používania výrazu „blinder“, teda slangu pre štýlovo oblečenú osobu. Gangstri používali pri bitkách často palice, opasky s ťažkou prackou alebo zbrane, no žiadne žiletky.

Už od 70. rokov 19. storočia boli ulice v centre Birminghamu plné preplnených slumov a extrémnej chudoby. Čoskoro to viedlo k erupcii gangov a násiliu po celom meste. Vypukli bitky o „vlastné“ oblasti ako napríklad Small Heath a Cheapside. Stovky ľudí bojovali v masových bitkách, ktoré trvali celé hodiny.

Vládli len 20 rokov

Televízna šou Peaky Blinders začína svoj príbeh v roku 1919, keď vodca gangu Tommy Shelby rieši svoju nediagnostikovanú PTSD zo služby v prvej svetovej vojne. Pohybuje sa v násilnom podsvetí Birminghamu. Miestne zákony možno uplatniť jednoducho tak, že člen gangu zakričí „na príkaz Peaky Blinders!“.

Ale skutočný gang Peaky Blinders pôsobil v Birminghame oveľa skôr ako v 20-tych rokoch minulého storočia a relatívne krátky čas. Objavili sa v 90. rokoch 19. storočia, aby napadli Cheapside Sloggers, predchádzajúci gang, ktorý vládol uliciam asi dve desaťročia. Blinders boli na vrchole tiež len približne 20 rokov, kým ich z veľkej časti nahradili konkurenčné gangy. V čase, keď sa šou odohrávala v tejto oblasti kraľoval gang s názvom Brummagem Boys, ktorý sa potom premenil na Birminghamský gang.

Nevyhýbali sa luxusu

Historik David Cross z Policajného múzea West Midlands v Sparkhill je kurátorom najväčšej zbierky fotografií väzňov v krajine. Obsahuje súdne listiny, ktoré dokumentujú činy minulých mestských gangov.

Ich starostlivo štylizovaný obraz bol pokusom vniesť do ich činov nádych triedy, vysvetlil Cross pre BBC, a zároveň ich odlíšiť od svojich rivalov. Peaky Blinders nosili hodvábnu šatku uviazanú okolo krku, nohavice do zvona a plochú čiapku naklonenú na jednu stranu.

Obete vyberali bez rozdielu, bez ohľadu na to, či to boli muži alebo ženy, mladí alebo starí, bohatí alebo chudobní. „Zamerali by sa na každého, kto vyzeral zraniteľne, alebo kto nevyzeral silný alebo fit,“ povedal.

Detskí gangstri

Do radov boli pravidelne verbované aj deti, ktoré boli v rovnako zúfalej situácii ako dospelí. Medzi prominentných členov patrili 13-ročný David Taylor, uväznený za nosenie zbrane, a 12-ročný Charles Lambourne. Vládli však starší členovia gangu, ako Stephen McHickie, Harry Fowler a Tom Gilbert.

Členovia boli lojálni a miestne legendy. Často bolo nemožné povedať, koľko bojovníkov v gangu bolo v skutočnosti Peaky Blinders a koľkí tvrdili, že sú, jednoducho pre status, ktorý im to dalo.

Keď sa rodiny na začiatku 20. storočia začali sťahovať z centra mesta, vláda gangov začala upadať. Ako rástli oblasti ako Small Heath, rástla aj fyzická vzdialenosť medzi súpermi.

Väčšina kedysi obávaných mien členov gangu je dnes zabudnutá, no ich povesť je stmelená v birminghamskom folklóre.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:29