Slováci, ktorí si zahrali v hollywoodskych filmoch20th Century Fox, Tasr/zuzana Čižmáriková, Radovan Stoklasa,/
StoryEditor

Silvia Šuvadová v Rýchlo a Zbesilo, Rytmus v Smrtonosnej pasci. Títo Slováci si zahrali po boku hollywoodskych hviezd

Miroslav Kamody28.06.2022., 12:00h

Niektorým Slovákom sa podarilo dostať na pľac nakrúcania veľkých hollywoodskych trhákov. Nechýbajú medzi nimi herci, kaskadéri, ale ani raperi.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku len málokedy vyprodukujeme film, ktorý by dokázal osloviť davy divákov aj v zahraničí. Naši herci teda nepatria k európskej, a tobôž nie k svetovej hereckej smotánke. O to viac nás potom poteší, keď na plátne v kine uvidíme popri hollywoodskych extratriedach aj nejakého Slováka. Pozreli sme sa na to, ktorým sa to podarilo.

image

Alica natočila film, ktorý uvedú v Cannes: Keď ma vybrali, musela som si na to vypiť domácu od starých rodičov

Silvia Šuvadová vo filme Rýchlo a zbesilo: Tokyo Drift

Rýchlo a Zbesilo patrí k najpopulárnejším filmovým sériám celej kinematografie. Keď si odmyslíme kvalitu niektorých častí a fakt, že od pouličných závodov sme sa pomaly už dostali do vesmíru, sérii sa nedá uprieť finančný úspech. Koniec koncov, siedmy film je s tržbami vo výške 1,515 miliardy 10. najzárobkovejším projektom všetkých čias.

V spin-offe s podtitulom Tokyo Drift si zahrala aj Silvia Šuvadová. Úlohu modelky si strihla popri hercoch, ako Vin Diesel, Lucas Black či Sung Kang. Svojho času Silvia dokonca hovorila, že by chcela získať Oscara. Pri pohľade na jej herecké úlohy sa to zdá nereálne, no ako jedna z mála Slovákov si môže povedať, že hrala v oscarovom filme, ktorým bol Kolja.

Marko Igonda vo filme Za nepriateľskou líniou

Tento film je jedným z mála hollywoodskych hitov, ktoré sa nakrúcali na Slovensku. Niektoré filmové scény sa natáčali v obci Sučany, na bratislavskej Kolibe či v meste Vrútky – prejazd cez most v meste Hač. Počas natáčania v Zádielskej tiesňave si dokonca herec Owen Wilson zlomil ruku a musel byť ošetrený v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura.

Štáb u nás dokonca vybudoval aj cestu, ktorá slúži dodnes a nájsť môžeš aj veľkú sochu anjela, ktorú filmári darovali blízkej obci. Vo filme sa objavilo hneď niekoľko Slovákov, napríklad Kamil Kollárik, Kamil Mikulčík, Lukáš Hoffmann a Vladimír Oktávec. Najvýznamnejšiu úlohu si však strihol Marko Igonda - zahral si veliteľa jednotiek, ktoré sa snažili chytiť poručíka Burnetta, ktorého stvárnil Owen Wilson.

Rytmus vo filme Smrtonosná pasca 5

Kinematografia nám ponúkla štyri skvelé filmy zo série Smrtonosná pasca. O to väčšia škoda je, že Slováci sa objavili až v tej piatej. Policajný detektív John McClane v podaní Bruca Willisa prichádza do Moskvy, aby našiel svojho syna Jacka, ktorý sa mu v poslednom čase odcudzil. Nič však samozrejme nejde podľa plánu, a tak je opäť nutné zachrániť svet pred katastrofou.

image

Harry Potter oslavuje 25 rokov od svojho vydania. Pozri sa, čo dnes robia herci, ktorí stvárnili hlavné postavy

Film sa ale nenakrúcal v Moskve, ale v neďalekej Budapešti, vďaka čomu sa v ňom objavilo aj niekoľko Slovákov. Na plátne sa tak postupne mihol Patrik Rytmus Vrbovský, Roman Luknár či Martin Hindy.

Noël Czuczor vo filme Ophelia

Aj keď jeho meno neznie slovensky, Noël sa narodil v Nových Zámkoch, vyštudoval obchodnú akadémie a potom si to namieril na Vysokú školu múziských umení, kde sa z neho postupne stal herec. Objavil sa napríklad v rozprávke Sedem zhavranelých bratov a vojnovej dráme Správa, kde stvárnil postavu väzňa, ktorý ušiel z Osvienčimu.

Okrem toho sa ale objavil vo filme Ophelia, ktorý je inšpirovaný hrou Hamlet od Williama Shakespeara. Zahral si po boku Toma Feltona (Draco Malfoy v Harry Potterovi), Daisy Ridley (hlavná postava Rey v poslednej trilógii Star Wars) či Naomi Watts, ktorá bola dvakrát nominovaná na Oscara.

Vladimír Furdík vo filme Sherlock Holmes 2: Hra tieňov

Furďa drvivá väčšina sveta spoznala až po tom, čo bol obsadený ako Nočný kráľ v najpopulárnejšom seriáli svojej doby, Game of Thrones. Dávno predtým však pôsobil ako kaskadér a dablér, napríklad aj Danielovi Craigovi v oscarovej bondovke Skyfall. Aby toho nebolo málo, zahral si aj vo filme Dračie Srdce a Princ z Perzie: Piesky času.

Ako herec sa predstavil po boku Roberta Downeyho Jr. vo pokračovaní filmu Sherlock Holmes s podtitulom Hra tieňov. V ňom stvárnil brata hlavnej ženskej postavy menom Andrzej. Spomenúť však môžeme aj postavu jedného zo štyroch strážcov vesmírnej lode vo filme Prometheus, ktorý je prequelom k filmu Votrelec.

Milan Kňažko vo filme Hostel 2

Hostel vykreslil Slovensko ako krajinu, v ktorej by sa nikdy nemal ubytovať žiadny Američan. Pokračovanie sa síce na prvý diel ani zďaleka nechytá, no určite musíme spomenúť, že sa v ňom objavil jeden z najznámejších slovenských hercov Milan Kňažko. Stvárnil postavu drsného lovcu Sashu, ktorý je pripravený nezastaviť sa pred ničím.

Gabriela Marcinková a Lucia Siposová vo filme 360

Z jedného jednoduchého rozhodnutia muža, ktorý chce zostať verný svojej žene, vznikne sled intenzívnych, napínavých a dojemných príbehov prepájajúcich celý svet. Tak znie opis britského filmu, v ktorom sa objavili herecké hviezdy, ako Jude Law, Anthony Hopkins, Ben Foster či Rachel Weisz.

image

TOP 10 najsledovanejších seriálov od Netflixu. Podarilo sa štvrtej sérii Stranger Things prebojovať na vrchol?

Okrem týchto hollywoodskych hercov si však vedľa nich zahrali aj dve talentované Slovensky, Gabriela Marcinková a Lucia Siposová. Ich postavy sestier Anny a Mirky zohrávali v deji zásadnú úlohu. Film síce komerčný úspech nepriniesol, no dvojica herečiek na hranie po boku skúsených legiend nespomína v zlom.

BONUS - Juraj Kukura v Kobre 11

Kto z nás by nepoznal legendárny seriál Kobra 11, ktorý sme ako deti pozerali v televízii. Nezničiteľný Semir Gerkhan spolu so svojimi parťákmi bojoval so zločinami na nemeckej diaľnici, kde vždy niečo muselo vybuchnúť. Vzhľadom na popularitu seriálu sme sa ho rozhodli zaradiť ako bonus do tohto zoznamu.

Objavil sa v ňom totiž slovenský herec Juraj Kukura, ktorý našim nemeckým hrdinom v úlohe záporáka poriadne zavaril. A nie len tak obyčajného. Vidieť si ho mohol v desaťdielnej sérii Frankie, kde mal aj Semir niekoľkokrát na mále.

Spomeňme však napríklad ešte aj Mariána Mitaš, ktorý si zahral po boku Johana Heldenbergha, Daniela Brühla či Jessicy Chastain vo vojnovej dráme Úkryt v Zoo či Janu Kolesárovú, ktorá sa objavila popri Jodie Foster vo filme Tajomný let. A modelka Adriana Sklenaříková-Karembeu sa zase mihla v snímke Asterix a Olympijské hry.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 16:26