Nakrúcanie snímky Stand upArchív Autorov Filmu Stand Up/
StoryEditor

Na Slovensku natočili prvý film ekologickým spôsobom. Aj herci dodržiavali pravidlá, hovorí producentka

Marta Fandlová26.08.2022., 15:00h

Katarína Krnáčová je producentkou slovenského filmu Stand up, ktorý bol nakrútený na základe ekologických princípov. Čo všetko také nakrúcanie obnáša? Aké boli základné pravidlá pri natáčaní? Súhlasili s tým herci a herečky? Dozvieš sa v najnovšom rozhovore.

Lajkuj Brainee.sk na

Green-shooting je nový pojem, ktorý sa začal používať vo filmovom priemysle. Ide o natáčanie, ktoré je ekologické a udržateľnejšie. Jedným z jeho hlavných propagátorov je Tim Vagendorp z Belgického filmového fondu.

My sme sa zhovárali s producentkou filmu Katarínou Krnáčovou, ktorá nám objasnila, čo to vlastne znamená green-shooting, ako sa prejavuje v praxi a ako sa k nemu postavili herci a herečky.

image

Vrátil si oblečenie z online obchodu? Zrejme skončilo na skládke. Prečo je fast fashion hotové peklo?

Ste producentkou filmu Stand up, ktorý je nakrútený na základe ekologických princípov. Prečo práve taká forma nakrúcania?

Téma udržateľnosti a ekológie ma zaujímala najmä v súkromnom živote už dlho. V marci 2019 som sa zúčastnila prednášky Tima Vagendorpa z Belgického filmového fondu, ktorý hovoril o skúsenostiach belgických filmárov s implementáciou zeleného nakrúcania. Bola som príjemne prekvapená, že sa tejto téme venujú na profesionálnej úrovni v čase, keď sme o tom na Slovensku ani nechyrovali.

Ako to býva pri väčšine nových myšlienok, rozhodla som sa začať u seba. Nakrúcanie filmu Stand up sme plánovali na máj a jún 2019, bol to nízkorozpočtový film, ale nakrúcali sme ho poväčšine v mestách, v urbánnych podmienkach, a s malým štábom, čo sa neskôr ukázalo ako ideálne podmienky na experimentovanie s novotami, v tom najlepšom slova zmysle. 

Kde sa dajú vo filmovom priemysle najviac ušetriť emisie?

Zelené nakrúcanie nie je iba o emisiách. Je aj o znížení odpadov, ich správnej separácii, spotrebe vody, jednorazových plastoch atď. Ale ak sa bavíme o emisiách, rozhodne sa dajú ušetriť najmä správnym nastavením cestovných podmienok. Kto nezažil bežné filmové nakrúcanie, asi si nevie ani predstaviť, koľko precestovaných kilometrov to prináša. Niekedy sa len kvôli jednému filmovaciemu dňu prelietajú tisícky kilometrov aj s celým štábom, a pritom by to niekedy šlo určite vyriešiť aj inak.

Konkrétne náš film sme nakrúcali iba na Slovensku, takže lietanie nebolo potrebné. Bolo to najmä o tom, že sme motivovali herečky, hercov a štáb, aby sa presúval prioritne vlakom, prípadne ak sme nakrúcali v Bratislave, tak bicyklami a MHD. A hercom a herečkám sme vysvetlili náš koncept udržateľnosti a šetrnosti k prírode a podarilo sa nám markantne znížiť cesty autom a nahradiť ich vlakmi.

image

Nakrúcanie snímky Stand up

Archív Autorov Filmu Stand Up/

Ako prebiehal proces filmovania?

V podstate úplne klasicky ako akékoľvek iné nakrúcanie. Akurát sme mali pred začiatkom nakrúcania veľké stretnutie celého štábu, na ktorom sme okrem potrebných produkčných záležitostí prebrali aj náš plán viesť nakrúcanie filmu ekologickejšie, ako sme možno boli dovtedy zvyknutí. Prešli sme si naše „Zelené desatoro“, čo bol súbor 10 základných bodov týkajúcich sa všetkých oddelení nakrúcania, rozdali sme všetkým fľaše na vodu, ktoré nahrádzali hektolitre jednorazových plastových fliaš, ktoré sa zvyčajne na nakrúcaní spotrebujú, a podobne.

Zelené nakrúcanie je všeobecne oveľa náročnejšie na prípravu, kedy treba zohnať tých správnych dodávateľov, nastaviť zelené procesy, odkomunikovať to s každým členom štábu, aby všetko šlo tak efektívne, ako má. Počas nakrúcania na to už nie je priestor ani čas.

image

Alica natočila film, ktorý uvedú v Cannes: Keď ma vybrali, musela som si na to vypiť domácu od starých rodičov

Bolo niečo čo vás pri filmovaní prekvapilo?

Príjemne ma prekvapili niektorí členovia štábu, ktorí zelené riešenia vítali a sami od seba ich radi dodržiavali. Pochopila som, že najdôležitejšia je motivácia ľudí, ktorí robia na spoločnom projekte. A tá vyplýva jednak aj zo samotných ľudí a ich vnútorného nastavenia, ale aj zo správnej komunikácie. Ja som sa preto snažila voliť jazyk nie príkazný, ale skôr tímový. 

Ako reagovali herci, či herečky na rozhodnutie, že sa bude nakrúcať ekologicky?

Vo všeobecnosti pozitívne, ale, samozrejme, keď už prišlo k jednotlivým plneniam dohodnutých riešení, napríklad vymeniť cestu autom so šoférom za vlak, to už bolo niekedy ťažšie splniť. U nás je taký dlhodobý zvyk, že hercov a herečky vozia na nakrúcanie „od dverí k dverám“, čiže od ich domu priamo do hotela alebo na pľac.

A je jedno, či ide o 100 alebo 500 kilometrov. Ja chápem, že nakrúcanie je veľmi náročné a únavné, a herci a herečky často cestujú z jedného nakrúcania na druhé, a potom do divadla. Ale verím, že mnoho ciest sa dá nahradiť aj vlakovou dopravou, kde cesta 1. triedou býva často pohodlnejšia a rýchlejšia ako autom, a je neporovnateľne šetrnejšia k životnému prostrediu.

image

Nakrúcanie snímky Stand up

Archív Autorov Filmu Stand Up/

Sú nejaké kroky, ktoré sa vám osvedčili a ktoré ste využili v tomto filme a aplikujete ich aj v ďalších?

Sú to v podstate všetky, ktoré som zahrnula do Zeleného desatora. Každé nakrúcanie je však iné. Pre nakrúcanie v nedostupných podmienkach sa dajú aplikovať iné pravidlá ako pre točenie v meste s pohodlným prístupom napr. k elektrickému zdroju. Alebo tiež pre prácu na koprodukčnom filme, kde je častokrát štáb z viacerých krajín alebo sa nakrúca vo viacerých krajinách, sa treba zamerať na iné opatrenia ako pri nakrúcaní v jednej krajine.

Ekologické opatrenia pri nakrúcaní

1. JEDNA FĽAŠA NA VODU

Na začiatku nakrúcania dostane každý svoju fľašu na vodu na celé nakrúcanie, do ktorej si sám/sama čapuje vodu.

2. REDUKUJEME A SEPARUJEME

Redukujeme malé balenia potravín a používame väčšie, znovu-použiteľné nádoby. Využívame prenosné separované koše na plast, papier a zmiešaný odpad. Ak si nie si istý/á, kam odpad hodiť, pozri si obrázok na koši.

3. KÁVA

Pijeme z vlastných prenosných pohárov na kávu, a ušetríme množstvo nerecyklovateľného odpadu. Káva, mlieko a cukor je samozrejme na pľaci.

4. PAPIER

Netlačíme scenáre, plány nakrúcania ani denné dispozície, všetko posielame mailom. Kto vyslovene potrebuje k svojej práci tlačenú verziu, prosíme, požiadajte o to.

5. PRÍBOR

Obedujeme v reštauráciách, z porcelánu a s kovovým príborom. Iba v nutných prípadoch používame jednorazový riad z eko recyklovateľných materiálov.

6. FAJČENIE

Fajčíme iba na vyhradenom mieste = hľadaj poznávacie znamenie – vedro s vodou a rybársku stoličku. 

7. CAR POOLING

Zvozy z jednotných miest, čo napokon aj vzhľadom na zložité parkovacie možnosti v Bratislave je pre každého výhodné. Ak je nevyhnutná doprava autom, preferujeme viac ľudí na jednu jazdu/plne obsadené auto.

8. VLAK

Na dlhšie trate a odvozy jedného človeka využívame predovšetkým vlakovú dopravu.

9. KOSTÝMY A REKVIZITY

Využívame z predošlých nakrúcaní alebo z druhej ruky. Najmä pri menších postavách využívame vlastné kostýmy. 

10. ENERGIA

Na nakrúcaní dosvecujeme málo a v prípade potreby využívame lokálne elektrické pripojenie. Nepoužívame veľké vysoko energetické lampy, ani agregát na naftu. Ak je agregát nevyhnutný, preferujeme ho používať čo najmenej a elektrický, nie na naftu.

Kde si tento film môžu diváci a diváčky pozrieť?

Film mal premiéru v júni 2022 a momentálne ho je možné vidieť ešte v niektorých kinách po Slovensku, keďže ponuka filmov v kinách sa rýchlo odmieňa najmä vďaka zavretým kinám v posledných pandemických rokoch. 

image

Nakrúcanie snímky Stand up

Archív Autorov Filmu Stand Up/

Pripravujete aj niečo nové, na čo sa diváci a diváčky môžu tešiť?

Momentálne pripravujeme do produkcie film Potopa o zatopení Rusínskych dedín kvôli stavbe priehrady s pitnou vodou Starina na východe Slovenska, ktorý plánujeme taktiež nakrúcať ekologicky. Do kín sa čoskoro dostane rodinný film Ako som sa naučila lietať ocenený na festivaloch, ktorý sme nakrúcali na chorvátskom ostrove Hvar, a dúfame, že prinesie radosť a nostalgické spomienky na prázdniny pri mori aj slovenským diváčkam a divákom.  A vo vývoji máme ďalšie tri celovečerné filmy a jednu televíznu minisériu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:48