O čom budú Secret Wars?Marvel Entertainment, Brainee X Canva/
StoryEditor

Svet komiksov: Čo Marvel chystá v 5. a 6. fáze, kto je záporák Kang a o čom je príbeh Secret Wars?

Miroslav Kamody31.08.2022., 16:00h

Budúcnosť prepojeného filmového a seriálového univerza od Marvelu bude v znamení multiverza a epického vyvrcholenia v podobe sfilmovnej komiksovej série Secret Wars. O čom bude?

Lajkuj Brainee.sk na

Prešiel už viac ako mesiac od obrovského ohlásenia piatej a šiestej fázy prepojeného filmového a seriálového univerza od Marvelu, a preto je najvyšší čas detailne si rozanalyzovať, čo všetko nás vlastne v najbližších rokoch čaká. A že toho rozhodne nie je málo!

image

Svet komiksov: Marvel ukázal budúce filmy a náhradu Thanosa. V roku 2025 uvidíme rovno dva filmy s Avengers

Najúspešnejšia filmová franšíza všetkých čias chce už o tri roky priniesť rovno dva filmy o Avengeroch, ktorých premiéry bude deliť len šesť mesiacov. O čom budú, ktorú legendárnu komiksovú sériu adaptujú, kto je tajomný záporák Kang a prečo nakoniec hrdinovia vôbec nemusia nad zlom zvíťaziť? To sa dozvieš v najnovšej časti Sveta komiksov.

Plán premiér Marvel Cinematic Universe

Štvrtá fáza:

  • Black Panther: Wakanda Forever (11. november 2022)
  • What...If? - 2. séria (koniec roka 2022)
  • The Guardians of the Galaxy Holiday Special (december 2022)

Piata fáza: 

  • Ant-Man and the Wasp: Quantumania (17. február 2023)
  • Secret Invasion - seriál (jar 2023)
  • Guardians of the Galaxy Vol. 3 (5. máj 2023)
  • Echo - seriál (leto 2023)
  • The Marvels (28. júl 2023)
  • Loki - 2. séria (leto 2023)
  • Blade (3. november 2023)
  • Ironheart - seriál (jeseň 2023)
  • Agatha, Coven of Chaos - seriál (zima na prelome rokov 2023 a 2024)
  • Captain America: New World Order (3. máj 2024)
  • Thunderbolts (26. júl 2024)

Šiesta fáza (nateraz potvrdené filmy):

  • Fantastic Four (8. november 2024)
  • Avengers: The Kang Dynasty (2. máj 2025)
  • Avengers: Secret Wars (7. november 2025)

Návrat do Wakandy ukončí štvrtú fázu MCU

Ako môžeš vidieť, čaká nás poriadne veľká nádielka komiksových projektov. Štvrtú fázu ukončí pokračovanie Black Panthera, v ktorom sa dozvieme, ako sa Wakanda vysporiadala s úmrtím svojho kráľa. Okrem toto všetci očakávajú, kto na seba po smrti Chadwicka Bosemana oblečie kostým Black Panthera.

Štúdio totiž už po jeho smrti uviedlo, že Bosemanovu rolu T’Challu nepreobsadí, odvtedy sa však viac informácií o novom filme neobjavilo. Vieme však, že sa pozrieme do Atlantídy a poznáme Namora, marvelovskú verziu Aquamana. 

UPOZORNENIE - Nasledujúce riadky odhaľujú zápletky, hrdinov a záporákov nasledujúcich filmov zo sveta Marvelu.

Pokračovanie Ant-Mana bude zásadné

Jedným z najočakávanejších filmov najbližších rokov sa prekvapivo stáva Ant-Man and the Wasp: Quantumania. V ňom sa, ako už samotný názov napovedá, vydáme objavovať svet Quantum Realm. Práve z neho na konci predchádzajúceho filmu vytiahol Scott Janet van Dyne, Hankovu manželku. Je pravdepodobné, že vo filme uvidíme v obleku aj Scottovu dcéru Cassie.

Najviac však prekvapuje výber záporákov. Okrem neznámej postavy, ktorú stvárni Bill Murray, sa totiž v plnej kráse dočkáme záporáka menom Kang the Conqueror v podaní Jonathana Majorsa. Pôjde o varianta He Who Remains, ktorého zabila Sylvie v seriáli Loki a ktorý ich varoval pred tým, že v multiverze sa skrýva množstvo jeho variantov, ktorí rozhodne nie sú takí priateľskí.

Kang the Conqueror (Kang Dobyvateľ) je v Multiverse ságe, podobne ako Thanos v Infinity ságe, úhlavným nepriateľom všetkých superhrdinov. Aj preto nesie najbližší film Avengers podtitul The Kang Dynasty.

Kto je Kang Dobyvateľ?

Ide o zloducha, ktorý dokáže cestovať v čase, vrátane jeho budúcich a minulých hrdinských ja, Rama-Tuta, Immortusa či Iron Lada. Vytvorili ho Stan Lee a Jack Kirby a ide o Nathaniela Richardsa, učenca z 31. storočia, ktorý objavil technológiu cestovania v čase. Najprv sa ako faraón Rama-Tut vráti do starovekého Egypta, no je porazený Fantastickou štvorkou, ktorá za ním cestovala časom.

Kang nemá žiadne nadľudské schopnosti, ale je mimoriadny génius, expert na históriu a majster fyzik, inžinier a technik. Je vyzbrojený technológiou zo 40. storočia, má na sebe vysoko pokročilé bojové brnenie, ktoré zvyšuje jeho silu, je schopné enormnej energie, hologramu a projekcie silového pola a dokonca vie ovládať aj iné formy technológie.

Zatrpknutý Nathaniel Richards po porazení cestuje do 20. storočia, kde stretne doktora Dooma, o ktorom si myslí, že by mohol byť jeho predkom. Neskôr si navrhne brnenie založené na tom Doomovom a premenuje sa na Scarlet Centurion. Podarí sa mu postaviť Avengerov proti svojim náprotivkom z alternatívnej reality, no superhrdinom sa ho podarí vytlačiť z časovej osi.

Nathaniel sa preto rozhodne vrátiť späť do 31. storočia, no posunie sa o tisíc rokov ďalej a objaví vojnou zničenú Zem, ktorá používa pokročilé zbrane. Zistí, že je jednoduché dobyť planétu a rozšíriť svoju nadvládu po celej galaxii, vydáva sa do našej prítomnosti ako Kang the Conqueror. Práve túto jeho verziu by sme mali vidieť v treťom Ant-Manovi.

Kang sa objavuje v mnohých príbehoch, a preto až po premiére Quantumanie uvidíme, o čo filmovej verzii v skutočnosti pôjde. Na základe rôznych komiksových príbehov totiž môže Kang do popredia dostať Mantis, Spider-Mana, ale napríklad aj Hulka. 

Kto je M.O.D.O.K.?

Aby toho nebolo málo, v treťom Ant-Manovi sa objaví aj M.O.D.O.K., jeden z najznámejších a najmocnejších záporákov Marvelu. Vytvorili ho Stan Lee a Jack Kirby a pôvodne išlo o Georga Tarletona, technika zločineckej organizácie Advanced Idea Mechanics (AIM), ktorú založil jeho otec.

Po sérii pokusov vytvorili superinteligentnú ľudskú myseľ, kvôli ktorej sa mu hlava zväčšila natoľko, že sa sám nevie pohybovať. Po vyvraždení svojich tvorcov sa z neho stáva M.O.D.O.K. (Mental Organism Designed Only for Killing). Postupne preberie kontrolu nad AIM a dostáva sa do prvých konfliktov s Avengers, ktorým postupne neprestajne škodil.

O čom je príbeh Secret Wars?

Keď sa presunieme na samý koniec oznámených filmov, dostaneme sa k dvojici filmov o Avengers, ktorých premiéry bude v roku 2025 deliť len pol roka. Avengers: The Kang Dynasty zrejme prinesie vyvrcholenie súboja s Kangom, ktorého by podľa viacerých zdrojov vôbec nemuseli poraziť naši milovaní hrdinovia, ale Doctor Doom.

To by viedlo k vyvrcholeniu celej Multiverse ságy v podobe filmu Avengers: Secret Wars, ktorý bude adaptáciu jednej z najznámejších komiksových eventov.

Je nutné dodať, že existujú dve série s týmto názvom. Pôvodná z rokov 1984-1985 bola vôbec prvým stretom všetkých komiksových postáv a vznikla hlavne preto, aby mohol Mattel rozbehnúť predať novej série akčných figúrok. Omnoho pravdepodobnejšie sa však zdá, že film sa inšpiruje novou sériou Secret Wars, ktorá vychádzala v rokoch 2015 a 2016.

Tejto teórii nahráva hlavne to, že sa točí okolo deštrukcie Marvel univerza a rôznych iných alternatívnych vesmírov. Multiverse sága by tak došla k svojmu absolútnemu koncu. Planéta Zem z každého vesmíru je v ňom spojená do Battleworldu, planéty, ktorá vykazuje aspekty rôznych vesmírov.

image

Svet komiksov: Marvel plánoval množstvo ďalších filmov. Prečo nenatočil štvrtého Spider-Mana či sólovku Magneta?

Battleworld je rozdelený na množstvo území, ktoré sú väčšinou samostatné a vyvíja sa v nich „vreckový vesmír“ zložený zo špecifického príbehu alebo vesmíru. Práve vďaka tomu je v tomto príbehu prítomných hneď niekoľko verzií marvelovských postáv.

Napríklad Tony Stark má na niekoľkých územiach svoje Manhattanské kráľovstvo, zatiaľ čo mnohé verzie Thora slúžia ako mierové sily. Tento fakt môže znamenať, že sa vrátia mnohí hereckí predstavitelia komiksových postáv (napríklad Hugh Jackman ako Wolverine či Spider-Mani), no všetko sú to nateraz len dohady.

Battleword a hlavní záporáci

V Battleworlde sa teda proti sebe postavia všetci zásadní hrdinovia Marvelu vrátane Avengers, Fantastic Four či X-Men. Pre príbeh je však zásadne dôležitá aj trojica záporných postáv - Doctor Doom, Molecule Man a Beyonder. Šušká sa, že Doctora Dooma by sme prvýkrát mohli vidieť už v pokračovaní Black Panthera, Molecule Man by sa zase mohol objaviť v treťom Ant-Manovi.

Práve druhý spomínaný je spojením k Beyonderovi, nekonečne-dimenzionálnej entite s miliónkrát väčšou silu ako celý multivesmír dohromady. Ukázalo sa, že Beyonder je schopný zničiť a znovu vytvoriť abstraktnú entitu, v multivesmíre známu ako Smrť.

Predstavenie záporákov Secret Wars však vydá na samostatný článok, a preto na záver len dodáme, že udalosti tohto epického stretu vedú všetkých hrdinov z multivesmíru k vytvoreniu obnovenej Zeme, ktorá je známa ako Marvel‘s Earth Prime (doterajšie udalosti MCU sa odohrávajú na Zemi-616, respektíve Zemi-199999).

Príbeh Secret Wars by tak mohol priniesť absolútny reštart celého Marvel Cinematic Universe, v ktorom už budú mať svoje stále miesto aj mutanti a ďalší hrdinovia, s ktorými sa v ďalších rokoch (a fázach) budeme stretávať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 03:45