Hagrid s triom hlavných hercovWarner Bros./
StoryEditor

Nebudem tu, ale Hagrid áno, povedal Robbie Coltrane pred smrťou. Takto na neho spomínajú herci z Harryho Pottera

Miroslav KamodyTASR15.10.2022., 10:30h

Herci z Harryho Pottera spomínajú na Robbieho Coltrana. Okrem ich vyjadrení pre teba máme výber zaujímavostí, ktoré súvisia s hercom a jeho postavou Hagrida.

Lajkuj Brainee.sk na

Vo veku 72 rokov včera zomrel škótsky herec Robbie Coltrane, ktorý stvárnil rolu hájnika Hagrida v kultovej filmovej sérii Harry Potter. Oznámila to jeho agentka Belinda Wrightová. TASR informuje podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Coltrane sa počas svojej kariéry predstavil v desiatkach filmov vrátane dvoch častí filmovej série o agentovi Jamesovi Bondovi. Preslávila ho tiež úloha policajného psychológa Eddieho Fitzgeralda v seriáli Cracker.

image

Harry Potter oslavuje 25 rokov od svojho vydania. Pozri sa, čo dnes robia herci, ktorí stvárnili hlavné postavy

„V nasledujúcich desaťročiach si ho pravdepodobne najlepšie zapamätáme ako Hagrida vo filmoch Harry Potter, rolu, ktorá prinášala radosť deťom aj dospelým na celom svete,” uviedla Wrightová vo vyhlásení a opísala ho ako „úžasného herca”. Podrobnosti o príčine smrti neuviedla.

Nebudem tu, ale Hagrid áno

„Dedičstvom filmov je, že ich generácia mojich detí ukáže svojim deťom,“ povedal pred necelým rokom Coltrane vo svojom poslednom rozhovore na samom konci špeciálu o Harry Potterovi po 20 rokoch. „Môžete to jednoducho sledovať o 50 rokov.“ Potom dodáva: „Bohužiaľ tu nebudem. Ale Hagrid áno. Áno.“

Mnohí z nás mali pri týchto slovách v očiach slzy, dnes ich máme všetci. Hagrid bol stelesneným toho, čo sme na filmovej sérii mali radi. Bol outsider, ktorý nemal problém zašpiniť si ruky, mal svojich pár priateľov, za ktorých bol ochotný položiť život a len málokedy sme ho videli bez úsmevu na tvári.

Zaujímavosťou je, že bol vôbec úplne prvou postavou, ktorú do filmového Harryho Pottera vybrali. O jeho výbere osobne rozhodla autorka knižnej série J. K. Rowlingová. Okrem výberu Hagrida mala ako jediná slovo aj pri obsadení Maggie Smith do úlohy profesorky McGonagallovej.

Robbie Coltrane sa pôvodne preslávil hlavne v dvoch filmoch o Jamesovi Bondovi. Pôvodne mala jeho postava Valentina Žukovského v bondovke Zlaté oko zomrieť, no Robbie sa na nakrúcaní tak bavil, že svojou charizmou presvedčil tvorcov, aby tak neurobili. To mu umožnilo vrátiť sa ešte do filmu Jeden svet nestačí.

image

Hagrid a Harry

Warner Bros./

Herci z Harryho Pottera spomínajú

„Robbie bol jedným z najzábavnejších ľudí, akých som stretol a pri ktorých sme sa ako deti na pľaci neustále smiali,“ povedal predstaviteľ Harryho Pottera Daniel Radcliff. „Mám obzvlášť pekné spomienky na to, ako nám udržiaval náladu na Väzňovi z Azkabanu, keď sme sa všetci hodiny skrývali pred prívalovým dažďom v Hagridovej chatrči a on rozprával príbehy a vtipkoval, aby si udržal morálku. Cítim sa neuveriteľne šťastný, že som ho mohol stretnúť a pracovať s ním, a som veľmi smutný, že zomrel. Bol to neuveriteľný herec a milý človek.“

Počas najväčšieho ošiaľu okolo série J. K. Rowlingová vyhlásila, že postava Hagrida určite prežije až do samého konca rozprávania príbehu. Dôvod bol prostý - spisovateľka mala od začiatku predstavu o scéne, kde Hagrid nesie mŕtveho Harryho späť do hradu po finálnej bitke. Pretože tak, ako ho Hagrid do čarodejníckeho sveta priniesol, tak ho z neho aj odviedol.

image

Si lepší ako priemerný mukel? Ukáž nám, ako dobre poznáš vedľajšie postavy z Harryho Pottera

Urobil si z nás rodinu

„Robbie bol ako ten najzábavnejší strýko, akého som kedy mala, ale predovšetkým bol ku mne hlboko starostlivý a súcitný, ako ku dieťaťu, tak aj k dospelej. Jeho talent bol taký obrovský, že dávalo zmysel, že hral obra – svojou brilantnosťou dokázal vyplniť KAŽDÝ priestor,“ vyjadrila sa herečka Emma Watson, ktorá stvárňovala Hermionu.

„Robbie, ak budem niekedy taká láskavá ako ty ku mne pri natáčaní filmu, sľubujem, že to urobím v tvojom mene a na tvoju pamiatku,“ pokračovala Watson. „Vieš, ako veľmi ťa zbožňujem a obdivujem. Naozaj mi bude chýbať tvoja sladkosť, tvoje prezývky, tvoje teplo, tvoj smiech a tvoje objatia. Urobil si z nás rodinu. Vedz, že si ňou pre nás bol.“

Postava Hagrida nosila takmer vkuse počas všetkých filmov hrubú vestu. Často sa však nakrúcalo aj v štyridsaťstupňových horúčavách. Aj preto si herec Robbie Coltrane nevedel počas nakrúcania vynachváliť chladiaci systém trubičiek s prúdiacou studenou vodou, ktorú mal vo veste zabudovanú. Podobné vybavenie používali napríklad piloti F1 pri pretekoch na juhoamerickom kontinente. Zatiaľ čo iní sa potili, jemu bolo aj naobliekanému v kostýme príjemne.

image

Hagrid spolu s hercami

Warner Bros./

Obľúbená postava

„Mám zlomené srdce smrťou Robbieho Coltrana,“ napísala herečka Bonnie Wright, ktorá hrala Ginny Weasleyovú. „Hagrid bol moja obľúbená postava! Robbie tak bravúrne vykreslil Hagridovu vrúcnosť, zmysel pre domov a bezpodmienečnú lásku k svojim študentom a magickým tvorom. Ďakujem za smiech. Chýbaš mi Robbie. Posielam lásku tvojej rodine.“

Mimochodom, Robbie sa nikdy nezblížil s predstaviteľom psa Tesáka. Podľa svojich vlastných slov s ním vôbec nepracuje, robia s ním jeho cvičitelia, a pokiaľ Coltrane nemusel, radšej sa ho nedotýkal, pretože veľmi slintal. Aj keď mal tento herec veľmi rád ľudí okolo seba, v príprade psov to bolo o niečom úplne inom.

K jeho odchodu sa vyjadrila aj autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová: „Už nikdy nespoznám nikoho, kto by bol ako Robbie. Bol to neuveriteľný talent, a ja som mala to šťastie, že som ho poznala, pracovala s ním a smiala sa s ním. Posielam svoju lásku a hlbokú sústrasť jeho rodine, predovšetkým jeho deťom.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 04:06