Perinbaba 2Bbonline/X
StoryEditor

RECENZIA Krásne obrazy, ale inak zmätok. Perinbaba mala zostať pri prvej časti

Mirka SpáčilováiDnes.cz09.12.2023., 12:25h

Filmové legendy, ku ktorým Perinbaba jednoznačne patrí, by nemali riskovať pokračovanie. O to viac, že v rozpačitej druhej časti s názvom Perinbaba a dva svety sa nedá uhádnuť, kde skončil vo februári zosnulý režisér Juraj Jakubisko a kde sú tí, ktorí dokončili jeho posledný film.

Lajkuj Brainee.sk na

Výtvarná koncepcia je bezpochyby osobným vkladom slovenského Felliniho, ako sa hovorilo Jakubiskovi, a - možno prekvapivo - aj posmrtné oživenie titulnej postavy v podaní Giulietty Masiny zo záberov nakrútených s herečkou pre prvú Perinbabu z roku 1985 bolo dôstojné, píše sa na portáli iDnes.cz.

Oceniť sa dá rovnako poetickú náladu snehového páperia v rôznych podobách, hýrivú farebnosť rozprávkového sveta vrátane technických hračiek a veľkorysú prácu s pôsobivými prírodnými exteriérmi.

Prekombinovaný dej

V neposlednom rade potom podprahovo účinkuje nostalgia: vedľa Jakubiska a Masiny sa premiéry nedožil ani jeden z účinkujúcich, Daniel Nekonečný, ani Miro Žbirka, ktorý pre druhú Perinbabu napísal a naspieval pieseň.

Samozrejme, nespútaná autorská obraznosť zahŕňajúca tiež typické Jakubiskove slabosti, vrátane motívu kočovných umelcov, tvorí len jednu, tú lepšiu súčasť diela. Tomu by veľmi prospeli limity nemej éry: aspoň by uši netrhal školácky dabing a kostrbaté dialógy. Skratka by sa tu nemalo hovoriť.

image

RECENZIA Marvels pôsobí, ako keby ho rozprávali tri „najlepšie kamarátky“

Hlavne ale Perinbabu 2 zrádza samotný príbeh. Má prekombinovaný, zmätený a nelogický dej, v ktorom nefungujú nadväznosti, niekedy ani scenár, o neviditeľnej dramaturgii už radšej vôbec nehovorím. Ako keby sa vo finále strihalo od oka, systémom „čo dom dal“. A v mylnom blude, že kam sa vrazí sen, docieli sa pocta fantázii.

Prológ zhrnie minulý dej a vyšle do sveta syna pôvodných hrdinov, ktorý si hovorí majster siedmich remesiel. Skôr ale zosobňuje hodinového manžela, ktorý vie zo všetkého trochu.

Krstná mama Perinbaba mu pošle najvďačnejšiu figúrku, malého psieho sprievodcu s cirkusovým výcvikom, a tvorcovia prihodia pár milých rekvizít ako krajčírsku pannu.

Nezištná láska, nič nové

Výprava do sveta síce obsahuje veľa vandrovníckej vaty, ale tiež slušnú akciu, od lesnej štvanice po feministický lynč. Samozrejme, akonáhle doputujú do zakliatej ríše, zápletka zomelie kadečo: smiešnych krkavčích bojovníkov v štýle suchozemských pirátov, zmiznutého posvätného barana so zlatým rohom pripomínajúcim vibrátor, obyvateľstvo postihnuté hromadnou verziou Alzheimerovej chodoby, aj chápadlá záhadného netvora vynárajúceho sa z jazera.

image

Perinbaba 2

Bbonline/X

A čo vlastne mladík pri svojej kľukatej ceste zistí? Že pravidlo „niečo za niečo“ neplatí, ale že nad všetkými kráľovskými pokladmi stojí nezištná láska, napríklad aj v chudobnej mlynici. Teda žiadny zásadný objav, kvôli ktorému by musela Perinbaba 2 vzniknúť. Radšej mala zostať len tá prvá, jediná.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:11