Záber z filmu Sám doma20th Century Fox
StoryEditor

Akí bohatí sú vlastne McCallisterovci zo Sám doma? Poznáme presnú sumu, z ktorej sa ti zatočí hlava

khiDnes.cz27.12.2023., 13:00h

Tiež si vždy pri sledovaní filmovej klasiky Sám doma hovoríte, akí bohatí asi McCallisterovci sú, keď si môžu dovoliť taký honosný dom? Nie ste sami.

Lajkuj Brainee.sk na

Na debaty zo sociálnych sietí, kde sa objavuje aj teória o mafiánskej kariére Kevinovho otca, zareagoval portál The New York Times. Podľa oslovených ekonómov by záujemca o dom musel v roku 1990 ročne zarábať 285 113 eur, píše sa na portáli iDnes.cz.

„A teraz tento, Marv, tento je zlatá baňa,“ ukazuje mokrý bandita Harry. Marv súhlasí s pohľadom upretým na dvojposchodový dom vyzdobený stovkami vianočných svetielok.

Milovníci amerického filmu s Macaulaym Culkinom v hlavnej úlohe túto scénu, samozrejme poznajú. Harry sa aj s Marvom vydávajú vykradnúť dom McCallisterovcov, ale zistia, že je niekto doma, aj keď by nemal byť. Malý Kevin sa potom obrie sídlo rodiny snaží ubrániť pomocou dôvtipu a nebezpečných nástrah.

image

Od premiéry Sám doma ubehlo 33 rokov. Herci sa zmenili na nepoznanie, väčšinu ani nespoznáš, čo robia teraz?

A že je o čo bojovať! Do rozľahlého domu sa aspoň podľa lamentovania Kevinovej matky Kate vojde pätnásť ľudí. Exteriér je pritom skutočný. Dom stojí vo Winnetke na predmestí Chicaga, úplne presne na Lincoln Avenue 671. Koľko za neho Peter McCallister so svojou ženou Kate mohlol okolo roku 1990, keď film Sám doma uzrel svetlo sveta, asi tak zaplatiť?

Novinári amerických novín The New York Time oslovili ekonómov a niekdajších členov filmového štábu, aby našli odpoveď. Spomenutá lokalita patrí k jedným z najdrahších v Spojených štátoch. Podľa ekonómov z chicagskej pobočky americkej centrálnej banky si taký dom mohlo vtedy dovoliť len jedno percento domácností, a tak by to bolo aj dnes.

Vychádzali pritom z dát o príjmoch domácností v chicagskej metropolitnej oblasti medzi rokmi 1990 a 2022, ďalej z trhovej hodnoty konkrétneho domu, sadzieb hypoték v danej dobe a typických daní a poistení. V minulom roku by dom ako ten Kevinov stál približne 2,4 miliónov dolárov. Za tú cenu sa vlastne aj predával v roku 2011.

Za predpokladu, že McCallisterovci za bývanie neutratia viac než tretinu svojich príjmov, by bol ich dom v roku 1990 dostupný pre domácnosť s celkovým príjmom 305-tisíc dolárov. V roku 2022 by sa ich príjem pohyboval okolo 665-tisíc dolárov.

Chlapcovi rodičia tak evidentne musia byť veľmi bohatí, hoci film nehovorí, čím sa živia. Aj to poháňa predstavivosť fanúšikov kultového filmu. Niektorí si myslia, že Kate McCallisterová je asi módnou návrhárkou – prečo by inak v dome bolo toľko figurín? V knihe, ktorú na základe filmu napísal Todd Strasser, sa z Kevinovej matky skutočne stane návrhárka.

Otec podniká. Alebo?

Otec Peter potom podniká. „Prišlo mi to ako bezpečná alternatíva,“ hovorí Strasser s tým, že ho nikdy nenapadlo vysvetľovať, kde sa vzal majetok rodiny. Myslel si, že sú „vyššia stredná trieda, ale nie super bohatí“. Novinári z NYT potom pripomínajú, že sa kvalitne oblečená rodina síce vydáva na nákladný výlet do Paríža a na letisko ich odvážajú najatí vodiči dodávok, ale keď sa Kate pokúša získať skoršiu spiatočnú letenku, ako úplatok ponúka vlastné šperky, nižšiu čiastku peňazí a pravdepodobne falošné hodinky Rolex.

image

McCallisterovci

Joseph Gordon-levitt/X

Jedna z najšialenejších internetových teórií hovorí, že sa McCallisterovci zaplietli s organizovaným zločinom – preto sú tiež takí bohatí, preto sa stanú obeťou pomsty, a preto je Kevin taký krutý k obom zlodejom. Má to v rodine. „Túto teóriu nemôžeme vylúčiť,“ cituje portál.

Samotný zájazd do Francúzska platí pravdepodobne bohatý Petrov brat Rob, ako Kate sama hneď na začiatku filmu hovorí Harrymu, ktorý sa vydáva za policajta a obzerá si vyhliadnutú korisť. Ako uvádza Eve Cauleyová, ktorá mala na starosti interiéry Kevinovho filmového domova, dom nebol zariadený nákladne, ale mal zámerne „vznešený, luxusný vzhľad“.

Interiéry sa točili v miestnej strednej škole a Cauleyová sa podľa svojich slov inšpirovala obrazmi Normana Rockwella a historickými vianočnými pohľadnicami plnými červenej, zelenej a zlatej farby. Zadanie podľa nej znelo, aby dom vyzeral „nadčasovo“.

„So všetkým rešpektom, podľa mňa by si fanúšikovia, ktorí sa hádajú o príjmoch Kevinových rodičov alebo cene domu, mali jednoducho užiť film. Veď John Hughes a režisér Christopher Columbus vytvorili tento hrejivý a vtipný film ako zábavu pre divákov, aby im počas sviatkov zdvihli náladu. To sa podarilo a stále darí,“ odkazuje Cauleyová.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:34