Reuters
StoryEditor

Revolúcia v hernom biznise. Microsoft kupuje Activision Blizzard za šialených 70 miliárd dolárov

Honza Srp18.01.2022., 15:15h
Spoločnosť Microsoft kupuje za takmer 70 miliárd dolárov gigantické vydavateľstvo Activision Blizzard, vydavateľa značiek ako Warcraft alebo Call of Duty.
Lajkuj Brainee.sk na

Dlhodobé problémy vydavateľstva Activision Blizzard vyústili v nečakaný krok, ktorý šokoval celý herný priemysel.

Jednu z kľúčových spoločností na trhu, pod ktorou patria značky ako Warcraft, Call of Duty alebo mobilné Candy Crush kúpi Microsoft za astronomickú čiastku 68,7 miliardy dolárov, čo je pre predstavu takmer desaťkrát viac, než stála v roku 2020 kúpa celej Bethesdy.

„Táto akvizícia urýchli rast herného biznisu spoločnosti Microsoft v oblasti mobilných zariadení, počítačov, konzol a cloudu a poskytne stavebné kamene pre metaverse,“ uviedol Microsoft vo vyhlásení.

Herný priemysel obrátený hore nohami

Ak sme pri kúpe Bethesdy hovorili o tom, že táto akvizícia otriasla herným priemyslom, tak tá aktuálna ho doslova obrátila hore nohami.

Microsoft TASR/AP Photo/Thibault Camus

​Microsoft totiž do svojho už aj tak bohatého portfólia získal podľa čistých ziskov šiestu najväčšiu videohernú spoločnosť sveta.

Väčšie sú okrem čínskych gigantov NetEase a Tencent už len Nintendo a Sony, ktoré disponujú vlastnými hardvérovými platformami, rovnako ako Microsoft.

Dlho sa vedelo, že redmondský gigant je „na love“, ale že si trúfne až na také sústo zrejme nečakal vôbec nikto.

Do svojej štruktúry môže Microsoft zaradiť aj všetky interné štúdiá Activisionu, kam patria napríklad Beenox, Demonware, Digital Legends, High Moon Studios, Infinity Ward, King, Major League Gaming, Radical Entertainment, Raven Software, Sledgehammer Games, Toys for Bob a Treyarch.

​To by mohlo úplne zmeniť situáciu na konzolovom trhu, kde zatiaľ Microsoft hrá až druhé husle za Sony a jej PlayStation.

Sony spolieha na exkluzívne hry

Sony sa vždy spoliehalo predovšetkým na vysokorozpočtové exkluzívne hry, ktoré na iných platformách nenájdete.

Ak sa Microsoft vydá rovnakou cestou (a napríklad chystané RPG Starfield od Bethesdy naznačuje, že vydá), tak by Sony prišlo o množstvo dôležitých herných značiek, popri už spomínaných by to mohli byť ešte napríklad Diablo, Overwatch, Guitar Hero alebo napríklad Crash Bandicoot.

Z celej transakcie majú zrejme najväčšiu radosť fanúšikovia Blizzardu. Kedysi obľúbená firma totiž v posledných rokoch prežila neuveriteľný kvalitatívny prepad. Dá sa povedať, že pod novým vedením to jednoducho nemôže byť horšie.

O miesto s najväčšou pravdepodobnosťou príde šéf Activision Blizzardu Bobby Kotick, ktorý sa mohol chváliť titulom najdlhšie slúžiaci šéf technologickej spoločnosti, ktorej akcie sú verejne obchodovateľné.

Kvôli jeho astronomickým odmenám a účasti na kauze sexuálneho obťažovania zamestnankýň Blizzardu bol dlhodobo kritizovaný, svoju pozíciu si však dokázal udržať dlhšie ako 30 rokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:20