FIFA 2021Ea Sports
StoryEditor

Rozlúč sa s futbalovou legendou. Herná FIFA vyjde tento rok naposledy, aká budúcnosť čaká hráčov?

iDnes.cz12.05.2022., 15:00h
Lajkuj Brainee.sk na

Prvý diel futbalovej série FIFA od vydavateľstva Electronic Arts vyšiel už v roku 1993. Odvtedy sa pod týmto názvom predalo viac ako 325 miliónov kópií a aj keď sa japonské Konami s konkurenčnou sériou Pro Evolution Soccer (dnes už eFootball) snažilo najviac ako vedelo, značka nesúca skratku Medzinárodnej federácie futbalových asociácií sa stala prakticky synonymom športových videohier.

EA Sports bolo často vytýkané, že väčšina zmien medzi jednotlivými ročníkmi je iba kozmetických, na druhú stranu prečo meniť niečo, čo funguje, pýta sa Honza Srp z iDnes. Séria si dokázala udržať svoju kvalitu aj s príchodom konzol novej generácie a vďaka režimu FUT, kde si hráči nakupujú zberateľské kartičky skutočných futbalistov, z ktorých sa potom snažia poskladať optimálny tím, je bez najmenšieho preháňania zlatou baňou.

image

Hráči hrajú hru FIFA

Reuters/Lucy Nicholson

Miliarda za štyri roky

Po tridsiatich rokoch úspešnej spolupráce sa však obe organizácie rozhodli nepredĺžiť existujúcu zmluvu a tak tohtoročný ročník bude tým posledným od EA, ktorý vyjde pod klasickým číslovaním FIFA 23. Nie je to úplne prekvapivé, na verejnosť totiž už dávnejšie presiaklo, že FIFA za štvorročný cyklus požadovala rovnú miliardu dolárov.

Fanúšikovia sa však nemusia báť, že by snáď kvôli tomu prišli o licencie skutočných futbalistov. Aktuálna ponuka približne 19-tisíc hráčov z viac ako 700 tímov z 30 svetových líg sa možno dočká čiastkových zmien, vo svojej väčšine by však mala zostať, a možno ďalej rozrastať.

Kto vie, možno sa čoskoro dočkáme aj návratu českej ligy. O tej slovenskej však nateraz nepadlo ani slovo. Chýbať ale budú oficiálne licencie na zásadné turnaje, ako sú majstrovstvá sveta alebo Euro. Vynahradiť by to však mala bohatšia ponuka herných režimov, ktoré vraj doteraz narážali na odpor konzervatívcov z FIFA.

image

Najväčší obchod v hernej histórii mení všetko. Čo to znamená pre hráčov

Podpora i prázdne reči prezidenta FIFA

Futbalová séria sa teda bude po novom volať EA Sports FC a podporu jej už vyhlásila Juhoamerická futbalová konfederácia CONMEBOL aj popredné svetové kluby ako Real Madrid, Liverpool FC, Borrusia Dortmund, Paris St. Germain a mnohí ďalší.

Aj prezident FIFA Gianni Infantino však v rozchode vidí veľkú príležitosť a uistil, že licenciu radi poskytnú iným záujemcom. Dokonca šiel tak ďaleko, že sa obrátil priamo na hráčov a futbalových fanúšikov s tým, že jedine pod značkou FIFA „nájdu autentickú a naozajstnú futbalovú hru.“

V tomto ohľade si však dovolíme zapochybovať. Akokoľvek máme proti sérii od EA dlhodobé výhrady, postaviť aspoň trochu konkurenčnú futbalovú sériu na zelenej lúke sa zdá až príliš ambiciózna úloha. A to aj keby sa tejto úlohy malo chopiť skúsené Konami. Ich posledný eFootball bol totiž vyložene na smiech a podľa Metacriticu išlo o vôbec najhoršie hodnotenú hru minulého roka.

image

Logo FIFA a EA Sports

Reuters/Dado Ruvic

Tak trochu tušíme, že zodpovedné osoby z korupciou a klientelizmom skrz naskrz prelezenej organizácie čaká krutý stret s realitou. Väčšine hráčov totiž je srdečne ukradnuté, na akú pomenovanú ikonku klikajú, keď si chcú zahrať virtuálny futbal. A EA za tie roky presne vie, čo hráči chcú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:20