4. séria Stranger ThingsNetflix/
StoryEditor

RECENZIA: Štvrtá séria Stranger Things je rovnako skvelá ako desivá a vracia Netflix späť na koňa

Miroslav Kamody29.05.2022., 14:00h

Jeden z najočakávanejších seriálov roka sa vracia so siedmimi epizódami, aby ťa dokonale pripravili na veľkolepé júlové finále, ktoré bude mať takmer štyri hodiny. Štvrtá séria Strager Things je drahšia, veľkolepejšia, rozťahanejšia a v neposlednom rade omnoho hororovejšia.

Lajkuj Brainee.sk na

Netflix sa tento rok topí v obrovských problémoch. Zažil prvý prepad za desať rokov, zrejme príde o kvantum predplatiteľov a pohráva sa s možnosťou pridania reklám. Stále sa však najviac spolieha na svoj obsah, konkrétne nové filmy, do ktorých pumpuje milióny dolárov, a seriálové klenoty, za ktorými sa idú fanúšikovia zblázniť.

Stranger Things je kráľom druhej kategórie. Sci-fi mysteriózny seriál s hororovými prvkami, kde sú hlavnými postavami deti z fiktívneho amerického mestečka Hawkins patrí k najpopulárnejším a najobľúbenejším projektom, ktoré kedy táto streamovacia platforma predplatiteľom priniesla.

Na štvrtú sériu, respektívne jej prvých sedem častí (posledné dve epizódy dorazia až 1. júla), sa preto kládli vysoké požiadavky. Ako to nakoniec dopadlo?

Temná hrozba s jasným cieľom

V prvých epizódach, ktoré sú o poznanie pomalšie, než sme pri tomto seriáli zvyknutí, sa nám pomaly odhaľuje, kam sa naši hrdinovia za ten čas posunuli. Každý si prechádza niečím iným a ich pubertálne problémy sa pre nich zdajú byť tým najväčším problémom, ktorým doteraz čelili (a to nezabúdajme, čím si prešli).

image

Skráť si čakanie na novú sériu Stranger Things. Tieto zaujímavosti o seriáli ti vyrazia dych

Postupne sa v mestečku Hawkins zo sveta Upside Down vynára obrovská nová hrozba, na ktorú nikto z našich milovaných postáv nebol pripravený. Príbeh sa postupne začína vetviť do štyroch rôznych dejových línií, pričom každá z nich je dostatočne napínavá, aby ťa prinútila pozrieť si všetky epizódy naraz.

Postupne sa dozvedáme, čo sa stalo v minulosti a ako to ovplyvňuje prítomnosť, prechádzame cez rôzne lokácie a stretávame sa s takmer všetkými postavami, ktoré sme naprieč predchádzajúcimi sériami videli. Azda najväčšiu pozornosť si pre seba kradne Millie Bobby Brown čoby Eleven, Jamie Campbell Bower a prekvapivo baví aj linka na studenej Kamčatke.

Tvorcovia vyložili karty na stôl

To všetko je zabalené do dokonalého feelingu 80. rokov, ktorý ťa pohltí či už cez lokácie, referencie a v neposlednom rade dokonalý soundtrack, ktorý sa jednoducho nedá nezamilovať. Bratia Matt a Ross Dufferovci, tvorcovia Stranger Things, vyťahujú v tejto sérii všetky karty na stôl a rozvíjajú príbeh skvelým oblúkom, ktorý diváka baví a postupne mu odhaľuje odpovede na otázky, ktoré sa mu od prvej série nakopili.

image

4. séria Stranger Things

Netflix/

Charizma medzi hercami je skvelá, aj keď sa už veľmi nedá zakryť vekový rozdiel medzi nimi a postavami, ktoré hrajú. Scenár prináša zaujímavé nápady a čerpá to najlepšie z atmosféry hororových filmov a kníh z tohto obdobia. Okrem toho je však táto séria doposiaľ najdesivejšia.

Tvorcovia si uvedomujú, že spolu s postavami dospieva aj divák, ktorý bol so seriálom od začiatku (teda od roku 2016), a preto sa neboja používať omnoho viac hororových prvkov. Okrem toho je dôležité zdôrazniť, že táto séria robí zo seriálu jeden z najdrahších vôbec. Dobrou správou je, že tie peniaze je vo výsledku naozaj vidieť.

Nevieme sa dočkať finále

Veľa sa pred premiérou hovorilo o stopáži tejto série. Epizódy sú o poznanie dlhšie a niektoré sú dlhé ako filmy. To, okrem väčšej hĺbky postáv, prináša aj viacero prázdnejších miest, opakujúcich sa dialógov a rozvláčnosti príbehu, ktorý mohol byť v niektorých pasážach o niečo svižnejší.

image

4. séria Stranger Things

Netflix/

Čerešničkou na torte tejto série je nateraz siedma epizóda, ktorá je dokonalá vo všetkých smeroch a skvelo láka na dvojdielne júlové finále, ktoré bude mať dokopy bezmála štyri hodiny. Tí, ktorí už majú za sebou nové epizódy vedia, čo nás približne čaká, no ak k nim nepatríš, rozhodne by si to mal čo najskôr napraviť.

Seriál totiž jasne ukazuje, prečo je právom klenotom Netflixu. Nateraz prináša seriálovú udalosť roka, ktorá dostáva streamovaciu platformu na koňa práve včas - pretože už o dva týždne dorazí aj k nám na Slovensko Disney+. Boj o diváka je po premiére Stranger Things nateraz vyrovnaný. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 05:29