Apple ”žmýka” svojich užívateľov ako sa dá - teraz budú môcť na knihy využívať len predinštalovanú appku Apple Books.Dado Ruvic/Reuters
StoryEditor

Spotify vs Apple: App Store najväčšej hudobnej streamerovacej appke odmietol novú funkciu

mor06.11.2022., 10:00h

Ak sa používatelia iPhonov snažili v poslednej dobe cez Spotify kúpiť knihu, s najväčšou pravdepodobnosťou sa im to nepodarílo a v blízkej dobe ani nepodarí. Chyba však nie je na strane hudobného streamera.

Lajkuj Brainee.sk na

App Store požaduje od Spotify 30 percent z každej transakcie zo zakúpenej audioknihy, ktoré ponúka. Spotify to však považuje za prehnanú sumu a knihy sa rozhodlo nepredávať - na čo sa im App Store pomstil negatívnymi recenziami. „Chcete počúvať? V aplikácii si nemôžete kúpiť audioknihy. Vieme, že to nie je ideálne,“ zobrazí sa zakaždým, keď užívateľ klikne na možnosť zakúpenia audioknihy cez Spotify.

image

Apple svojimi protikonkurenčnými stratégiami donútil Spotify stiahnúť službu audiokníh pre tých a tie, čo využívajú operačný systém iOS.

Unsplash/

Spotify ešte len rozbieha svoj nový biznis s predajom audiokníh, no zatiaľ sa im nepodarilo efektívne obísť nevýhodný nákupný systém App Store. Pôvodne to spoločnosti medzi sebou vyriešili tak, že Apple užívateľom zasielalo mail, v ktorom ich presmerovávalo na externý odkaz, kde si knihu mohli zakúpiť. Čo nebolo síce zrovna najelegantnejším riešením, ale ako-tak fungovalo. No potom sa karta otočila a Apple zamietol hneď tri ďalšie aktualizácie pre Spotify - čím dalo ich vývojárom najavo, aby prišli s riešením, ktoré sa podriadi ich zmeneným požiadavkám, informuje magazín The Hollywood Reporter

Neférové praktiky 

„Hovoríme o tom, pretože to odráža všetky protikonkurenčné praktiky spoločnosti Apple,“ povedal pre CNN Harry Clarke, generálny poradca a hlavný právnik Spotify. Hudobný streamer odmieta prísť o 30 percent ziskov zo svojho podnikania s audioknihami. To však v praxi znamená, že jej App Store neumožňuje predávať svoje produkty na ich aplikácii. Zákazníkov využívajúcich operačný systém iOS teda Spotify nemá ako osloviť so svojou novou službou. Komu to však vyhovuje je samotný Apple, jeho zákazníkom a zákazníčkam zostáva už len jedna možnosť ako sa dostať k audio knihám a nikoho neprekvapí, že zrovna cez predinštalovanú appku Apple Books.

image

Apple "žmýka" svojich užívateľov ako sa dá - teraz budú môcť na knihy využívať len predinštalovanú appku Apple Books.

Dado Ruvic/Reuters

Spotify však nemá žiadne možnosti na to, aby s Applom rokovalo o svojich podmienkach. Spoločnosť sa teda rozhodla svoj prípad medializovať - poukazuje na 30 percentnú daň aj vlastnú nezhodu ohľadne predaja audiokníh. „Myslíme si, že je dôležité, aby používatelia, tvorcovia politík a úrady pre hospodársku súťaž skutočne rozumeli tomu, čo sa deje,“ objasňuje Clarke dôvody, prečo Spotify s Applom svoje problémy medializuje. „Keď úrady pochopia, čo sa deje, existuje šance, že sa jednomyseľne zhodneme na tom, že je to nespravodlivé.“

Nie sú jediní 

Spotify sa snaží tieto problémy komunikovať v médiách aj kvôli tomu, aby svojich zákazníkov upozornila na praktiky, ktoré voči nim Apple používa a že sa aj napriek tomu snažia svoje služby sprístupňovať vo viacerých operačných systémoch. CNN inforumuje, že Apple sa ku kampani voči nim nevyjadruje, len podotkli, že spoločnosť porušuje ich pravidlá nákupu produktov. 

S Applom majú však problém aj iný technologický giganti. Mark Zuckerberg kritizuje zabezpečenie iMessage, Google zas Apple kritizuje za to, že nie sú s nimi súčinní, čo sa týka odosielania správ cez Android. Spotify sa zaviazalo, že bude na Apple naďalej vyvíjať spoločenský nátlak, aby od svojich požiadaviek ustúpilo a so spoločnosťou rokovalo o nových podmienkach. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:12