StoryEditor

Bojovala s anorexiou: Niekto si celý život neoblečie kraťasy, lebo mu v detstve povedali, že má stehná ako šunky

Dominika Pacigová07.10.2021., 12:00h
Bodyshaming je forma šikany. Neuvedomujeme si, že slová môžu mať trvalé následky, hovorí Valentína Sedileková.
Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku vznikla prvá telefonická linka pomoci, ktorá je zameraná na poruchy príjmu potravy, úzkosti z jedla či bodyshaming. Stojí za ňou Valentína Sedileková, ktorá už v ôsmich rokoch začala bojovať s anorexiou. Dnes otvorene hovorí o poruchách príjmu potravy a vďaka projektu Chuť žiť pomáha aj iným.

Dokonalé fotky na Instagrame 

Valentína sa stretla s bodyshamingom aj na verejnosti. „Veľakrát si neuvedomujeme, že slová môžu mať trvalé následky. Aj keď sa to nepreklenie do porúch príjmu potravy, niektorí ľudia si celý život neoblečú kraťasy, pretože im niekto v detstve povedal, že majú stehná ako šunky. Na bodyshaming nie je vysvetlenie,“ hovorí vo videorozhovore Valentína Sedileková.

Keď je Valentína dlho na sociálnych sieťach, zvykne mať zo seba zlý pocit. „Na Instagrame neustále vidíme krásne nafotené telá, a potom sa pýtame, čo je s nami zle. Sociálne siete vyvolávajú neustále porovnávanie, a to je veľký problém,“ dodala.

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore. 

Ak máš výčitky z jedla, úzkosť z vlastného tela či podozrenie na poruchy príjmu potravy u seba alebo u blízkeho, stačí vytočiť 0800 221 080 a poradia ti skúsené psychologičky.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 21:58