TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Bittó Cigániková: Smerujeme k sexuálnej výchove na školách, oslovila som Gröhlinga

Dominika Pacigová15.10.2021., 12:00h
Tvárime sa, že potrebujeme Záborskú na to, aby žena mohla rozmýšľať, hovorí poslankyňa SaS.
Lajkuj Brainee.sk na

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám posunuli poslanci NR SR do druhého čítania. Hlasovalo zaň 75 poslancov a poslankýň zo 130 prítomných. Zatiaľ čo jeho predkladatelia hovoria o pomoci tehotným ženám, šéfka zdravotníckeho výboru a poslankyňa SaS tvrdí, že zákon obmedzí prístup k interupciám. O momentálnej situácii v koalícii, interupciách, sexuálnej výchove v školách či spolupráci strany SaS so Zuzanou Plačkovou sme sa rozprávali s Janou Bittó Cigánikovou. 

Aká je momentálne situácia v koalícii po tom, čo návrh Anny Záborskej o pomoci tehotným ženám prešiel do druhého čítania?

Toto ide mimo koaličnej zmluvy, hnutie OĽaNO získalo veľký mandát vo voľbách a má právo podávať zákony týkajúce sa, ako to nazývajú, ochrany života bez toho, aby sme s tým súhlasili. Ide o jednu zo situácií, ktoré sme tu mali už predtým, no zákon neprešiel, verím, že budeme úspešní aj teraz.

Nejde totiž o nič iné, len o to, aby čo najmenej žien stihlo interupciu, a aby mali dieťa na pokyn pani Záborskej, aj keď to nechcú.

Plánujete na jednej z nadchádzajúcich schôdzí parlamentu predložiť pozmeňovací návrh?

Chystáme pozmeňováky. Bude ich niekoľko tak, ako som to robila vždy.

​​Čo v nich bude?

Nechcem odhaľovať stratégiu, aj v tom bol úspech minulých kôl. Chceme odstrániť veci, ktoré sú v zákone bariérami a pridať to, o čom si myslíme, že by malo byť v slovenskej legislatíve zakotvené.

Bude súčasťou pozmeňovacích návrhov aj takzvaná potratová tabletka? 

Je to možné.

Aký bude postoj strany SaS v prípade, že tento zákon prejde?

Neboli by sme nadšení, no keď návrh zákona prejde, Slovensko si takto zvolilo, my musíme bojovať a ja budem.

Čiže SaS nevystúpi z koalície?

Určite nie, je to citlivá agenda, no počty sú jasné. Najväčším problémom je to, že sa tvárime, že potrebujeme pani Záborskú, aby mohla žena rozmýšľať. Akákoľvek zmena v tomto smere je nežiadúca, nebudeme sa s ňou vedieť stotožniť.

Prejdime od politiky k lifestylu v rámci rubriky Čo si o Jané Bittó Cigánikovej a strane SaS možno nevedel. Po kauze, ktorá vznikla v súvislosti so Zuzanou Plačkovou, bude strana SaS ešte uvažovať o spolupráci s influencermi?

Tu som na tenkom ľade, no nemám pocit, že Zuzana Plačková je na toto odkázaná. Nechcem robiť závery, viem, že takéto typy nemajú Slováci radi, ale nebudem sa k nim pridávať. Verím, že sa ukáže, že je nevinná, no ak by bola vinná, zaslúži si sedieť v base.

Pamätám si, že keď nás podporila pred voľbami, Richardovi Sulíkovi stúpli followeri, tam som videla, čo dokáže urobiť jedným činom. Bolo by fajn, ak by sme aj do budúcna spolupracovali s influencermi, ale taktiež by bolo fajn, ak by nemali za ušami a boli by nevinní.

Išli by ste konkrétne so Zuzanou Plačkovou ešte do spolupráce? 

To bude na rozhodnutí strany, teraz to neprichádza do úvahy, momentálne držíme ruky preč a čakáme, či sa dokáže jej nevina alebo bude vinná. Kto predáva drogy, patrí do basy, bez debaty. Keď sa ma pýtate, či dokážem spolupracovať s nevinným človekom, tak áno, no ak by bol vinný, tak nie.

Pýtala som sa konkrétne na Zuzanu Plačkovú. 

Je jedno, kto to je. Na ľudí by sme sa mali pozerať podľa toho, či sú, alebo nie sú vinní a či vedia niečo pre spoločnosť priniesť.

Ak sa ešte predsa len pozrieme na politikov, kto vám z ľudskej stránky sedí viac – politici, ktorí predkladajú návrhy z vlastného presvedčenia, alebo populisti, v prípade ktorých hrá rolu aj politický marketing? 

Na prvú by som povedala, že tí, ktorí dávajú návrhy z vlastného presvedčenia. Pani Záborská a ďalší sú mi v tomto zrejme bližší, ale v obsahu, ktorý podávajú, už radšej populisti, aj keď je to tragédia.

Si na konci krátkeho a stručného prepisu rozhovoru. O možnom návrhu dobrovoľnej sexuálnej výchovy v školách, o tom, prečo strana SaS nepodporila návrh zákona o životnom partnerstve či viac o spolupráci so Zuzanou Plačkovou sa dozvieš v priloženom videorozhovore. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 11:33