StoryEditor

Nehovorme, že bude dobre. Tieto sľuby falošnej nádeje nie sú to, čo ľudia z Ukrajiny potrebujú, hovorí poradkyňa z IPčka

Dominika Pacigová07.03.2022., 07:30h
Aké pocity je prirodzené prežívať a ako dávkovať informácie? Na tieto i mnohé ďalšie otázky odpovedala Zuzana Juráneková, poradkyňa z IPčka, ktorá je momentálne na hraniciach a pomáha ľuďom utekajúcim pred vojnou.
Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia pociťujú strach, neistotu, hnev, krivdu aj nespravodlivosť. Je dôležité, aby sme si tému vojny nebrali do postele, taktiež aby sme nedávkovali informácie tesne predtým, ako ideme spať. Má to vplyv na kvalitu spánku aj stav duševnej pohody, hovorí Zuzana Juráneková, poradkyňa z IPčka. 

Úľava, no taktiež aj nejasná budúcnosť

Z Ukrajiny utekajú pred vojnou státisíce ľudí. Na jednej strane, keď prekročia hranice, pociťujú podľa slov Juránekovej úľavu, no na druhej strane, majú pred sebou nejasnú budúcnosť. „Nesľubujme im to, čo nemôžeme splniť. Nehovorme o tom, že vieme, ako sa cítia, pretože naozaj nevieme. Nehovorme im, že bude dobre, že to skončí rýchlo, tieto sľuby falošnej nádeje nie sú tým, čo potrebujú. Potrebujú pocit bezpečia a blízkosti, že ich v tom nenecháme samých,“ uviedla vo videorozhovore poradkyňa z IPčka. 

Pozor by sme si mali dávať aj na ďalšie slová. „Vyhnime sa tvrdeniam, ktoré označujú za vinníkov napríklad ľudí z Ruska, pretože oni vojnu nevyvolali, je to politická záležitosť. Snažme sa byť v komunikácii citliví,“ objasnila Juráneková.

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:46