StoryEditor

Každý tretí Ukrajinec mi povie, že jeho mesto už neexistuje. Hovorí tlmočníčka Jana

Dominika Pacigová05.04.2022., 09:00h
Jana pochádza z Ukrajiny, no momentálne študuje na Slovensku. Denne sa stretáva s príbehmi, z ktorých mrazí.
Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia, ktorí prichádzajú do hlavného mesta z vojnou zasiahnutej Ukrajiny, nájdu pod jednou strechou základné služby a podporu. V priestoroch bývalej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej ulici v Bratislave začalo od pondelka fungovať veľkokapacitné Asistenčné centrum pomoci.

Jana pomáha ako tlmočníčka 

Denne sa tam vystrieda okolo 60 dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú bez nároku na honorár. K dispozícii sú aj tlmočníci. Medzi nimi je aj Jana, ktorá pochádza z Ukrajiny, no momentálne študuje na Slovensku. Stretáva sa s príbehmi, z ktorých mrazí. „Prichádzajú k nám ľudia, ktorých registrujeme. Pýtam sa ich na miesto trvalého pobytu na Ukrajine. Asi každý tretí mi povie, že jeho mesto už neexistuje,“ hovorí dobrovoľníčka a tlmočníčka Jana Tompak. 

Pomoc a podpora sú v týchto časoch nevyhnutné. „Boli by sme radi, keby vojna na Ukrajine nebola. Vnímam to však tak, že všetci sa snažíme robiť čo najviac preto, aby ľudia, ktorí museli utiecť z krajiny, získali základnú starostlivosť a vedeli si vybudovať život v inej krajine,“ dodala koordinátorka dobrovoľníkov a tlmočníčok Nina Spišiak. 

Viac sa dozvieš v priloženej reportáži.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:19