StoryEditor

Menštruácia sa týka všetkých, bez ohľadu na rod alebo pohlavie. Hovoria lektorky vzťahovej a sexuálnej výchovy

Dominika Pacigová31.05.2022., 14:39h

Najväčším stereotypom, s ktorým sa stretli, je, že menštruácia je čisto ženská záležitosť. Menštruačné potreby zadarmo by podľa nich mohli búrať stigmu na Slovensku.

Lajkuj Brainee.sk na

Mení sa postoj spoločnosti k menštruácii? Kto má k nej negatívnejší vzťah – baby alebo chalani? Čo je menštruačná chudoba a do akej miery sa týka Slovenska? Chýbajú na Slovensku systémové kroky? Boli by na Slovensku riešením menštruačné potreby zadarmo? Prečo je dôležité hovoriť o týchto témach v rámci vzťahovej a sexuálnej výchovy? V ktorých oblastiach majú mladí ľudia najväčšie nedostatky? Aj to sme sa pýtali Radky Mikšík a Zuzany Bendíkovej, lektoriek vzťahovej a sexuálnej výchovy zo Spoločnosti pre plánované rodičovstvo. 

Odpor či strach 

To, aký máme postoj k menštruácii, závisí predovšetkým od toho, ako často s ňou prichádzame do kontaktu. „Niekto môže preto zažívať strach alebo odpor voči menštruácii,“ skonštatovala vo videorozhovore Zuzana Bendíková. 

Preto je dôležité, aby túto tému otvárali matky aj pred svojimi synmi. „Je v poriadku rozprávať sa s nimi otvorene, pretože je to prirodzená súčasť nášho života. Chlapci však často otvárajú túto tému aj sami. Tým, že o nej budú prirodzene rozprávať, máme príležitosť odstraňovať menštruačnú stigmu a tabu,“ priblížila Radka Mikšík. 

S touto témou však súvisí aj menštruačná chudoba, ktorá sa netýka len rozvojových krajín, ale aj Slovenska. Podľa lektoriek by sme si mohli brať príklad z krajín, akými sú Nový Zéland, Škótsko, Francúzsko či Španielsko. „Jednoduchým a prístupným riešením na Slovensku by bolo, ak by študentky alebo všeobecne ženy mali bez akýchkoľvek bariér k dispozícii vložky alebo tampóny zadarmo. Búralo by to stigmu, ale aj hanbu vypýtať si menštruačné potreby či pomenovať to, čo sa deje s naším telom,“ dodala Bendíková. 

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 17:55