StoryEditor

Slovenka študuje v Číne: Len internáty nás stoja do 8-tisíc. Nie sú v najlepšom stave, no máš povinnosť na nich bývať

Dominika Pacigová19.11.2023., 09:00h

Nikola Gajdošová otvorene prehovorila o živote, štúdiu a randení v Číne.

Lajkuj Brainee.sk na

Podala si prihlášku na New York University Shanghai, kam ju aj prijali. V auguste 2019 odletela do Číny, a v prvom blogu napísala, že pravdou je, že na Slovensku sme rozmaznaní. Zažila tvrdé lockdowny, no mala priestor spoznať aj miestnych. 

Pokrýva jej náklady na štúdium štipendium alebo si ho musí hradiť sama? Do akej výšky sa vedia vyšplhať jej mesačné životné náklady v Číne? Ako vyzerá jej izba na internáte? Rozpráva sa so spolužiakmi o vojne na Ukrajine? Vie si predstaviť, že by ľudia v Číne nedodržiavali opatrenia tak, ako niektorí na Slovensku? Do akej miery ovplyvnila pandémia jej štúdium? Ako je to s prejavovaním si náklonnosti na verejnosti a je spoločnosť vo vzťahoch rezervovanejšia? Aj to sme sa pýtali Nikoly Gajdošovej.

image

Jediná Slovenka na Stanforde: Štúdium vyjde okolo 80-tisíc na rok. Pomáhame si, nikto ti tu nepovie nie

Prvé dva roky sú na internáte povinné 

Náklady na štúdium zvyčajne pokrývajú štipendiá od čínskej vlády, ale tým, že Nikola študuje na privátnej americkej univerzite, náklady na štúdium a život sú niekoľkonásobne vyššie. „Naša škola odhaduje, že rok na univerzite môže vyjsť 70-tisíc eur. Od školy dostávam 34-tisíc eur štipendium, ďalších 20-tisíc doplácam školné, plus mám ďalšie náklady na život,“ prezradila vo videorozhovore.

Internáty vychádzajú študentov od 5 do 8-tisíc eur ročne, závisí to od izby. „Najlacnejšia izba je trojposteľová, máme spoločné sprchy, a záchody na chodbe. Na to, že platíš 1000 eur mesačne, nie je to úplne ideálne. Ide im však o kultúrnu výmenu medzi študentmi, a preto prvé dva roky štúdia máš povinnosť bývať na internáte,“ dodala. 

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:47