StoryEditor

20 otázok o predaji a kúpe lesa

22.08.2017, 00:00
Keď chcete podiel previesť na tretiu osobu, treba ho najprv ponúknuť členom lesného pozemkového spoločenstva.

Ako previesť les na blízku osobu a ako na členov pozemkového spoločenstva. Kedy do procesu vstupuje štát. Kde sa dá overiť, či vlastníte po predkoch parcelu, a čo treba dodržať pri starostlivosti o lesný pozemok. V týchto otázkach vás poučia experti.

1.
Predaj dedičstva

Zdedil som lesný pozemok, ale chcem ho predať, lebo nemám peniaze na jeho zveľadenie. Potrebujem súhlas ostatných členov lesného spoločenstva?

V prvom rade si zistite, či lesný pozemok, ktorý vlastníte, je súčasťou spoločnej nehnuteľnosti pozemkového spoločenstva. Uvedené vyplýva priamo z výpisu z listu vlastníctva alebo si to môžete overiť aj na katastri. Spoločná nehnuteľnosť je jedna nehnuteľná vec, ktorá pozostáva z viacerých samostatných pozemkov a nie je deliteľná. Ak je pozemok súčasťou takejto spoločnej nehnuteľnosti, nie je možné previesť ho ako samostatný predmet kúpnej zmluvy. Zákon na jeho prevod kladie osobitné nároky, ktoré je potrebné dodržať. Na prevod tohto podielu súhlas ostatných členov spoločenstva nepotrebujete.

2.
Prevod blízkej osobe

Môžem blízkej osobe predať lesný pozemok priamo, alebo musím najprv ponúknuť svoj podiel ostatným členom urbariátu?

Existuje rozdiel medzi prevodom podielu na blízku osobu, prípadne iného člena pozemkového spoločenstva, a prevodom takéhoto podielu na tretiu osobu, teda človeka, ktorý nie je členom tohto spoločenstva. Samotné pozemkové spoločenstvo váš podiel kúpiť nesmie. Na blízku osobu alebo iného člena spoločenstva môžete podiel previesť „priamo“ bez toho, aby ste oslovovali ostatných členov spoločenstva, či majú záujem o kúpu vášho podielu.

3.
Ponuka členom

Ak chcem previesť svoj podiel na osobu, ktorá nie je členom lesného spoločenstva, musím ho najprv ponúknuť členom tohto spoločenstva?

Keď sa rozhodnete podiel previesť na tretiu osobu, teda takú, ktorá nie je členom lesného spoločenstva, musíte ho najprv ponúknuť ostatným členom, a to prostredníctvom výboru vášho spoločenstva. Vy ako majiteľ podielu nemusíte oslovovať každého spoločníka osobitne. Po tom, ako v prípade prevodu podielu na tretiu osobu ostatní členovia spoločenstva neprejavia záujem o váš podiel, môžete ho previesť na tretiu osobu. Upozorňujeme, že pred prevodom je potrebné skontrolovať osobitosti aj konkrétnu zmluvu o pozemkovom spoločenstve. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 03 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 04 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili 05 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:47