archív HN
StoryEditor

Dva byty v jednom meste? Advokát vysvetľuje, ako je to s poplatkami za komunálny odpad

09.10.2017, 00:00
Autor:
soksok
Povinnosť platiť poplatok závisí od viacerých okolností.

Čitateľ HNporadne sa pýta:

Ako dôchodca mám v jednom meste dva byty. Bývam sám a v mieste trvalej adresy platím poplatok za odpad. Ako je to s poplatkami za komunálny odpad v prípade, ak druhý byt nie je využívaný ani obývaný? A čo ak ho dám do prenájmu, ale len na časť kalendárneho roka?

Odpovedá JUDr. Róbert Bános, advokátska kancelária v Bratislave, Galante, Trenčíne, Žiline, Dunajskej Strede, Vrábľoch a v Poprade.

Podľa zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, poplatníkom za komunálny odpad je fyzická osoba, ktorá má v obci trvalý pobyt alebo prechodný pobyt alebo ktorá je na území obce oprávnená užívať alebo užíva byt na iný účel ako na podnikanie. Pokiaľ má táto osoba v obci trvalý pobyt alebo prechodný pobyt a súčasne je oprávnená užívať alebo užíva nehnuteľnosť na iný účel ako na podnikanie, poplatok platí iba z dôvodu trvalého pobytu alebo prechodného pobytu. Teda keďže v jednom byte máte trvalý pobyt a druhý neužívate, poplatkovú povinnosť máte len za ten byt, v ktorom máte trvalý pobyt. Pokiaľ však dáte druhý byt do nájmu, a nový nájomca si tam nahlási prechodný pobyt, vznikne poplatková povinnosť aj jemu, avšak za zaplatenie poplatku ručíte Vy ako vlastník nehnuteľnosti. V takom prípade odporúčam zahrnúť jeho poplatkovú povinnosť za komunálny odpad do nájomnej zmluvy.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 17:58