archív HN
StoryEditor

Na preventívnu prehliadku u zubára ostáva len pár dní

23.12.2017, 23:01
Autor:
redred
Ak neabsolvujete preventívnu prehliadku, môžete stratiť nárok na úhrady od zdravotnej poisťovne.

Každý pacient musí podľa zákona raz ročne absolvovať preventívnu prehliadku u zubára, aby mu v ďalšom kalendárnom roku nezanikol nárok na také úkony zdarma, ktoré by malo hradiť zdravotné poistenie.

Ak ste teda v tomto roku ešte nenavštívili zubára kvôli preventívke, treba tak urobiť do konca decembra. Na to ostáva už len pár dní. Nižšie prinášame informácie o niektorých výkonoch, ktoré hradia zdravotné poisťovne, ale aj o tých, ktoré  poisťovne neuhrádzajú.

Podmienky poisťovní sú rôzne

"Mechanické odstránenie zubného kameňa sa považuje za štandardný výkon a z verejného zdravotného poistenia ho hradí Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera a Union, ale len v prípade, že ho robí stomatológ, a nie dentálna hygienička. V rámci preventívnych prehliadok budú v novom roku poisťovne hradiť aj vyšetrenie uzlín," informuje prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.
Ceny výkonov sa u zubára hradia čiastočne. Závisí to od použitých materiálov, prístrojov či nástrojov. Sú však aj úkony, ktoré sa z verejného zdravotníctva nehradia ani čiastkovo. Sem patrí napríklad rentgen, keďže ide o pomocný výkon. Pred vyšetrením by sa mal pacient informovať, na čo má ako poistenec nárok, koľko bude doplácať, prípadne ktoré výkony si bude hradiť sám.
Pacient by mal byť o cene informovaný a mal by s ňou súhlasiť. Až potom by sa mal výkon zrealizovať a na konci vyšetrenia by mal dostať aj doklad o zaplatení.

V prípade nezrovnalostí treba žiadať informácie

Ak ste teda v tomto roku už na preventívnom vyšetrení boli, alebo sa tak chystáte urobiť v poslednom týždni roka, o nárok, či už na celkové alebo čiastočné hradenie výkonov, by ste prísť nemali.
"Ak by sa pacient domnieval, že mal za určitý výkon u zubára platiť menej, alebo že malo ísť o bezplatné vyšetrenie, môže sa informovať priamo vo svojej poisťovni a overiť si, na čo má od stomatológa nárok. Ak by šlo o neoprávnenú platbu, treba podnet adresovať zriaďovateľovi, čo je príslušný VÚC - odbor zdravotníctva," dodáva Lévyová.

01 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 02 - Modified: 2024-03-31 15:00:00 - Feat.: - Title: Prečo ženy dbajú na prevenciu viac ako muži? 03 - Modified: 2024-03-05 14:01:16 - Feat.: - Title: Budú sa meniť preventívne prehliadky? 04 - Modified: 2024-01-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Zubár vykonal žene 30 úkonov na jednom sedení. Znetvoril ma, tvrdí a lekára žaluje 05 - Modified: 2024-01-03 15:10:59 - Feat.: - Title: Názor: Preventívne prehliadky v aktuálnom nastavení. Čo nás stoja a čo nám prinášajú?
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 15:04