StoryEditor

Voľný pohyb tovaru má vážne trhliny, Brusel to chce zmeniť. Pozrite sa ako

22.12.2017, 23:01
Autor:
(red)(red)
Na trhu v únii nájdeme veľa tovaru, ktorý nespĺňa požiadavky na bezpečnosť alebo informácie pre spotrebiteľov.

Firmy, ktoré chcú predávať svoje výrobky v inom členskom štáte, či už obuv, kuchynské spotrebiče alebo nábytok, čelia rôznym prekážkam či vyšším nákladom. V súčasnosti sa uplatňuje takzvaná zásada vzájomného uznávania, ktorá zaručuje, že môžu voľne kolovať po jednotnom trhu. To vtedy, ak sa v jednom členskom štáte predávajú v súlade s predpismi. Inými slovami, podľa tejto zásady by výrobcovia mali mať možnosť predávať svoje výrobky po celej EÚ bez toho, aby museli splniť akékoľvek ďalšie požiadavky. V praxi to však takto často nefunguje.

Vízia uľahčenia pohybu

Európska komisia preto predkladá návrh nového nariadenia, ktorého cieľom je zabezpečiť rýchlejšie, jednoduchšie a jasnejšie uplatňovať zásady voľného pohybu. Po novom tak podniky budú vedieť, či sa ich výrobky budú môcť predávať v inej krajine, a to už v priebehu niekoľkých mesiacov, a nie rokov.
Orgány iných členských štátov dnes posudzujú, či by sa v danom prípade malo alebo nemalo uplatňovať vzájomné uznávanie. Nariadenie by im malo uľahčiť rozhodovanie tým, že firmy budú môcť využívať dobrovoľné vyhlásenie, aby preukázali, že ich výrobky spĺňajú doma všetky potrebné regule.

Pokiaľ ide o prípadné spory medzi firmami a vnútroštátnymi orgánmi, tie by sa malo podariť rýchlejšie vyriešiť novým mechanizmom. Taktiež sa zavedú výmeny zamestnancov a školenia, čím sa posilní spolupráca a prehĺbi dôvera medzi rôznymi vnútroštátnymi inštitúciami.
Komisia predložila aj návrh ďalšieho nariadenia, ktorým sa posilnia kontroly, ako aj činnosť colníkov. Cieľom je totiž zabrániť, aby sa predávali nebezpečné výrobky.

Vysoké percento nebezpečných výrobkov

Na európskom trhu sa stále predáva viac ako 32 percent hračiek, 58 percent elektroniky či 47 percent stavebných výrobkov, ktoré nespĺňajú požiadavky na európsku bezpečnosť. Podniky, ktoré predpisy rešpektujú, sa tak dostávajú do konkurenčnej nevýhody. Tento stav navyše ohrozuje spotrebiteľov. Cieľom nového nariadenia je vytvoriť spravodlivejší vnútorný trh s tovarom - bude sa týkať výmeny informácií o nelegálnych produktoch a prebiehajúcich vyšetrovaniach. Zlepšiť by sa mali i kontroly tovaru, a to najmä v prístavoch, ako aj na vonkajších hraniciach.

Návrhy nariadení sa teraz predložia Európskemu parlamentu a Rade na prijatie. Po prijatí budú priamo uplatniteľné.

 

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:22