Zážitky a životné skúsenosti všeobecne sú podľa odborníkov zaručenejšou cestou ku šťastiu než hmotné statky a peniaze. Zásadné životné skúsenosti však môžete načerpať, aj keď sa vo vašom živote nič prevratné a zaujímavé práve nedeje, a to prostredníctvom kníh. Štúdia, ktorú zverejnil časopis Journal of Consumer Psychology ukázala, že práve čítanie kníh a prežívanie zážitkov spoločne s hrdinami knižiek prehlbuje pocit šťastia. Čítanie môže tiež dopomôcť k pocitu naplnenia v živote. Vedci z University of North Texas zistili, že starší dospelí, ktorí sa aj v pokročilom veku pravidelne venujú čítaniu kníh, sú oveľa spokojnejší so svojím životom ako ich rovesníci, ktorí nečítajú. Čítanie kníh funguje aj ako úžasný prírodný prostriedok proti stresu. Tým, že sa vaša myseľ presunie na miesta diania v knihe, zabudnete na každodenné starosti a zbavíte sa tak ťaživého stresu. Čítaním sa aspoň na chvíľu oslobodíte od mnohokrát ťažko znesiteľnej reality. Štúdia výskumníkov z univerzity v Sussexe v roku 2009 ukázala, že už len šesť minút čítania dokáže znížiť úroveň stresu o 68 percent, spomalí srdcovú frekvenciu a zmierni svalové napätie. Podľa výsledkov tejto štúdie je čítanie kníh dokonca v boji so stresom účinnejšie ako počúvanie hudby, prechádzky v prírode a pitie čaju. "Áno, knihy nás dokážu na chvíľu odpútať od reálneho sveta a môžeme prechádzať mnohé svety iných, zároveň kniha dokáže príjemne zlepšiť náladu, a to v prípade, keď siahneme po žánre nám blízkom. Čítanie kníh je veľký skvost. Je to priamo balík, ktorý je nášmu telu veľmi prospešný," tvrdí terapeutka Mucalová a dodáva, že čítanie rozvíja slovnú zásobu, môžeme sa obohatiť o cenné nové informácie, môže nám vyplniť voľný čas, môže nám byť spoločníkom v hromadnej doprave, ktorá často stresuje a kniha nás dokáže odpútať od pomyselného stresu, ktorý v tej chvíli prežívame. "Máloktorá vec dokáže tak dobre precvičiť a otestovať vaše sústredenie, než je čítanie. Je aj dokonca vedecky dokázané, že čítanie dlhodobo znižuje hladinu stresu, preto mnoho ľudí číta práve kvôli odreagovaniu.
StoryEditor

Viac zelene aj lepší vzduch. Na environmentálne projekty pôjdu milióny eur

20.01.2018, 15:52
Autor:
redredarbarb
Obce, mimovládne organizácie či súkromný sektor môžu žiadať o finančné prostriedky v desiatich rôznych oblastiach. Podporí sa budovanie zelených parkov, živých plotov, ale tiež dažďových nádrží.

Revitalizácia verejných priestorov či zdravšie ovzdušie. To sú oblasti, na ktoré môžu mestá získať finančné prostriedky z eurofondov. Agrorezort vyhodnotil prvé kolo výzvy z eurofondov zamerané na zelenú infraštruktúru a schválil 38 projektov za takmer trinásť miliónov eur. „Od kvality životného prostredia v mestách závisí aj naše zdravie a kvalita života,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, podľa ktorej nie je jedno, aký vzduch dýchame či koľko máme okolo seba stromov. „Vďaka schváleným projektom zameraným na zelenú infraštruktúru budú naše mestá a obce o niečo krajšie a zelenšie“, dodala.

 

Predložili sedemdesiat projektov

Rezort pôdohospodárstva ako riadiaci orgán pre Integrovaný regionálny operačný program vyhodnotil prvé kolo výzvy na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach. „Predložených bolo sedemdesiat projektov v hodnote viac ako 21 miliónov eur,“ spresnil Marek Mitošinka, generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja agrorezortu. „Najčastejšie žiadali mestá a obce peniaze na revitalizáciu vnútroblokov sídlisk“, uviedol Mitošinka. Nechýbali však ani projekty na sadové úpravy, oddychové zóny či obnovu parkov.“

 

Protihlukové steny či ostrovčeky lesa

Celkovo môžu regióny žiadať financie na desať oblastí. V rámci opatrení pre zníženie hluku v urbanizovanom prostredí je možné žiadať prostriedky na protihlukové plány, hlukové mapy, protihlukové steny a bariéry, protihlukovú výsadbu a izolácie na zdroji hluku. Peniaze možno žiadať aj na tvorbu prirodzených krajinných prvkov ako napríklad malé vodné toky, ostrovčeky lesa, živé ploty alebo nášľapné kamene pre voľne žijúce organizmy. Ministerstvo tiež podporuje budovanie prvkov drobnej infraštruktúry urbánneho dizajnu, zelených parkov, zelených stien a striech, ale tiež aktivít v oblasti dopravnej infraštruktúry ako sú zelené koridory pozdĺž cyklotrás, čiže aleje, živé ploty, remízky.

Práca s dažďovou vodou

Ďalšími oblasťami, na ktoré môžu regióny získať peniaze, sú tiež zazelenanie miest, opatrenia na zníženie znečistenia ovzdušia, multifunkčné zóny na ekologické využívanie krajiny a tiež na regeneráciu vnútroblokov sídlisk s uplatnením ekologických princípov tvorby a ochrany zelene. Ministerstvo v novej výzve venuje veľký priestor aj na prácu s dažďovou vodou. Ide o budovanie dažďových nádrží a predčisťovanie dažďových vôd a tiež zavedenie osobitných zberných systémov na odpadovú a dažďovú vodu. Oprávnenými žiadateľmi sú organizácie štátnej správy, obce, mestá, samosprávne kraje, subjekty verejnej správy, mimovládne organizácie a subjekty zo súkromného sektora.

 

Integrovaný regionálny operačný program je zameraný na podporu regiónov v oblasti dopravy, pomáha zvyšovať kapacity v materských školách, zlepšuje technické vybavenie na základných a stredných školách, a tiež nezabúda na sociálne veci či kultúru.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:50