financie, výpočty, kalkulačkaStockExpert
StoryEditor

Ukončenie rodičovskej dovolenky a výpoveď

11.02.2018, 23:00
Autor:
soksok
Odborníci odpovedajú na otázky čitateľov HNporadne.
Čitateľka HNporadne píše:
Chcem sa spýtať na ukončenie rodičovskej dovolenky u zamestnávateľa, ktorý chce, aby som dala výpoveď. Môj syn 2. apríla dovŕši 3 roky. Rodičovská konči v ten deň alebo deň pred? So zamestnávateľom sme sa nedohodli a chce aby som dala výpoveď dohodou. Ja tak nechcem urobiť. Mám poslať list o nástup do práce od 2. apríla? Ak nakoniec pristúpi, patrí mi odstupné, ak som pracovala 11 rokov predtým. Ďalej mám aj nevyčerpanú dovolenku, čo s ňou? Musí mi ju preplatiť alebo umožniť vyčerpať?

Odpovedá Ľubica Navrátilová, odborníčka v sociálnej oblasti:

Určite ihneď oznámte zamestnávateľovi nástup po rodičovskej dovolenke a to dňa 2.4.2018.(Mohli by ste aj 3.4, ale odporúčam Vám 2.4.). Zamestnávateľ je povinný poskytnúť Vám nevyčerpanú dovolenku a aj dovolenku, na ktorú Vám vznikol nárok počas materskej dovolenky. V žiadnom prípade nedávajte výpoveď. Ak sa Vás chce zamestnávateľ zbaviť, nech dá výpoveď on Vám, alebo nech pristúpi k dohode.
V prípade výpovede zo strany zamestnávateľa máte nárok na odstupné. Ak pristúpi k dohode, potom trvajte na tom, že vyčerpáte aspoň niekoľko dní dovolenky počas trvania pracovného pomeru. Už som niekoľko krát písala v tejto poradni, aký to má účinok, nájdite si moje vysvetlenie k takémuto postupu.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. apríl 2024 21:18