StoryEditor

Vedia Slováci v domácnostiach šetriť na energiách?

09.04.2018, 00:00
Autor:
soksok
Priemerné domácnosti vynaložia na náklady za energie až 15 až 20 percent zo svojho domáceho rozpočtu.

Patríte k ľuďom, ktorí pravidelne kontrolujú spotrebu energie? Záleží vám koľko jej spotrebujete?

Náklady na spotrebovanú energiu je jedna z položiek domáceho rozpočtu, ktorú dokážeme naším správaním ovplyvniť. Koľko míňajú Slováci na energiách a ako môžeme jej spotrebu kontrolovať?

Priemerné domácnosti vynaložia na náklady za energie až 15 až 20 percent zo svojho domáceho rozpočtu. Najviac energie spotrebujú na kúrenie, spotrebu elektriny a ohrev vody.

Preto je dôležité, aby si v časoch stúpajúcich nákladov za energie mohli jej spotrebu presne merať a kontrolovať. Vďaka najmodernejším rádiovým technológiám je to veľmi jednoduché.

Meranie a priebežné sledovanie spotreby energií  je v Európskych krajinách štandardom. Konečným spotrebiteľom je umožnený prístup k denným údajom o spotrebe vody a tepla v domácnosti cez internetový portál, kde si môžu jej vývoj sledovať,  porovnať s uplynulým obdobím či s priemerom objektu. Systém ich upozorní aj na prípadné úniky vody či nefunkčnosť prístrojov,“ hovorí Jana Machková, riaditeľka spoločnosti ista Slovakia. 

Ročné náklady na energiu v domácnosti v byte (eur)*

Priemerná ročná spotreba energie v domácnosti v byte (kWh)*

​Údaje o spotrebe zabezpečené rádiovým systémom cez zbernicu sa vykonávajú bez potreby sprístupnenia bytu odpočtovej službe. Údaje z pomerových rozdeľovačov tepla, meračov tepla či vodomerov sú odčítané automaticky a cez rádiovú sieť prenesené do systému rozpočítania nákladov a na internetový portál.

Zdroj: tlačová správa ista Slovakia

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:01