TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Politológ: Obvinenia troch lídrov ovplyvnia kampaň, hlavným motívom však bude niečo iné

09.12.2019, 14:27
Autor:
ČTKČTK
Samotné obvinenie podľa Pavla Baboša ešte nie je dôvodom, aby sa spomínaní politici stiahli z volieb.

Stíhanie troch lídrov politických strán zasiahne do prebiehajúcej kampane pred februárovými parlamentnými voľbami. Jej hlavným motívom bude symbol zmeny. Povedal to politológ Pavol Baboš.

Ide o prvú volebnú kampaň, počas ktorej polícia stíha dvoch niekdajších vrcholných predstaviteľov krajiny a tiež ďalšieho politika.

​Polícia minulý týždeň oznámila, že z daňového deliktu obvinila exprezidenta a šéfa druhej najpopulárnejšej strany Za ľudí Andreja Kisku.

Bývalý premiér a predseda dlhodobo najobľúbenejšej strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico čelí stíhaniu za to, že sa zastal teraz už bývalého poslanca krajne pravicovej strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Milana Mazureka, ktorý bol odsúdený za protirómske výroky.

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu zase prokuratúra obžalovala z extrémistického deliktu.

Reči o zneužitej polícii

"Stíhanie (politikov) ovplyvní kampaň tým, že nastolí tému nezávislosti polície. Všetci traja budú argumentovať tak, že polícia bola voči nim zneužitá. Minimálne Kiska to už vyhlásil," povedal Baboš.

Samotné obvinenie podľa Baboša ešte nie je dôvodom, aby sa spomínaní politici stiahli z volieb. Dodal, že ich strana, ak sa po voľbách dostane do vlády, by však mala zvážiť, či bude chcieť obsadiť funkcie ministrov vnútra či spravodlivosti.

​Baboš zatiaľ neodhadol prípadný vplyv aktuálnych stíhaní politikov na preferencie strán. "Keď je volič rozhodnutý niektorú stranu voliť, tak do značnej miery akceptuje argumentáciu politika," povedal Baboš. Doplnil, že napríklad ĽSNS nepoškodili dávnejšie obvinenia predstaviteľov strany ani odsúdenie vtedajšieho poslanca Mazureka.

Predseda ĽSNS Kotleba by sa mal na konci januára postaviť pred súd v súvislosti s rozdávaním šekov na sumu 1488 eur chudobným rodinám. Číslice 14 a 88 podľa prokuratúry odkazujú na rasistickú a nacistickú symboliku.

Zmena ako hlavný motív

Obvinenia Kisku súvisia s financovaním jeho kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2014 prostredníctvom Kiskovej rodinnej firmy, v ktorej bol exprezident predtým konateľom.

Podľa Baboša bude hlavným motívom kampane symbol zmeny. "To, že to bude hlavná téma, priznal aj Smer-SD," povedal Baboš k postupu Ficovej strany, ktorá stavila na nové logo a na nové heslo "zodpovedná zmena". Volebnom lídrom strany Smer-SD, ktorá je pri moci s výnimkou necelých dvoch rokov nepretržite od roku 2006, prvýkrát nie je Fico, ale podpredseda strany a premiér Peter Pellegrini.

​Kiska zase spomínal zmenu v súvislosti s jeho neúspešným návrhom na vytvorenie širokého volebného bloku strán proti existujúcej koalícii. "Všetky hlavné strany zistili, že dopyt po zmene tu je. Jednotlivé strany ukážu, akú zmenu si predstavujú," povedal Baboš.

Súčasná trojčlenná koalícia pod vedením Smeru-SD by podľa prieskumov väčšinu v snemovni nezískala. Zostavovaní vlády by mohol ovplyvniť vysoký počet až deviatich strán, ktoré majú šancu dostať sa do snemovne, a tiež odmietanie povolebnej spolupráce s LSNS predákmi viacerých strán.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
20. apríl 2024 17:13