TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kampaň sa poriadne pritvrdila. Kiska bol voči Ficovi osobný, zaňho mu ostro odpovedal Blaha

16.01.2020, 12:24
Autor:
klkl
Smer vo videách zaútočil na Andreja Kisku, ten to vrátil Ficovi osobným odkazom.

Kampaň pred februárovými parlamentnými voľbami sa vyostrila najmä na sociálnych sieťach, ktoré strany využívajú k svojej propagácii či ku kritike politických súperov viac ako v minulosti. Z najpopulárnejších strán najmä najsilnejšia vládny Smer stavil na videonahrávky, ktorými vystupuje proti opozícii či novým politickým zoskupeniam.

"Ako nový premiér všetkým ukážem, že sme moderná a bohatá krajina. Prijmeme tisícky imigrantov. Máme morálnu povinnosť pomôcť týmto a podeliť sa s nimi o naše bohatstvo," tvrdí hlas podobný exprezidentovi a šéfovi novej strany Za ľudí Andrejovi Kiska vo zosmiešňujúcej videonahrávke, ktorú v kampani Smer-SD zverejnil. Ďalšie nahrávky Smer "venoval" aj lídrovi opozičnej SaS Richardovi Sulíkovi. 

Kiska v reakcii zverejnil otvorený list expremiérovi a šéfovi Smeru Robertovi Ficovi, v ktorom napísal, že za 12 rokov svojho vládnutia Fico umožnil zlu ovládnuť Slovensko a že sám zlo šíri.

"Ak v tebe ešte niečo ľudské zostalo, skús pochopiť, že moc ťa zničila. Nezvládol si to. Nevieš sa jej vzdať. Nedokážeš ľudsky povedať – prepáčte, je mi to ľúto. Nemáš žiadnu pokoru, nevieš skloniť hlavu. Skús si to priznať," vyčítal Kiska Ficovi.

Kiska v liste spomína aj vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ako aj napojenia politikov za Smer na Mariana Kočnera. "Bödör s Kočnerom ťa volali šéf, prečítal som si to vo zverejnených esemeskách. Nevedel som, že sa s Kočnerom poznáte. Asi preto písal v motákoch z väzenia, aby jeho kamaráti kontaktovali RF. Polícia a NAKA roky pracovala na objednávku a riešili ste, ako sa udržať pri moci a kryli ste gaunerov," dodal Kiska.

Podľa exprezidenta by si mal Fico priznať chybu, ak chce, aby boli potrestaní aj politickí vinníci. 

V celom liste Kiska Ficovi tykal, pretože si vraj pred rokmi stretával, v jeho závere ale exprezident napísal, že bývalému premiérovi bude do budúcna vykať.

Dlho na seba nenechala čakať ani odpoveď zo strany Smeru. Kiskovi však neodpovedal Fico, ale poslanec Ľuboš Blaha. Ten mu v liste vyčíta, že zneužíva vraždu na politiku. "Tak veľmi si chcel svojim listom uraziť Roberta Fica, ale zabúdaš, že mu nesiahaš ani po členky. Nestojíš mu za odpoveď, pretože on s takými ako ty nemôže strácať čas," píše Blaha. 

Rovnako ako odkázal Kiska Ficovi, aj Blaha na opačnú stranu odkazuje, že sa exprezident nedokáže ospravedlniť. "Nedokážeš ľudsky povedať – prepáčte, je mi to ľúto. Nikdy si to nedokázal. Vždy si bol iba arogantný papaláš, ktorý myslí len na seba a na prachy." Poslanec mu ďalej vyčítal jeho prešľapy a na záver mu odkázal, "chytíme aj Kisku."

Smer začal svoju kampaň na videách zakladať začiatkom januára, kedy natočil niekoľko spotov o Richardovi Sulíkovi. Jeho karikatúra v nich vystupuje ako nádejný minister financií a hovorí, čo všetko by zrušil. Následne zverejnili video o Kiskovi, ktorý hovorí, že ako premiér by navozil tisíce migrantov. Tieto videá sa však z veľkej časti nezakladajú na pravde a nič z toho, čo karikatúry politikov v nich tvrdia, nemajú ich strany v predvolebnom programe. 

"Na papieri stratégia vyzerala dobre a realizácia dopadla žumpou. Video Smeru s Richardom Sulíkom bolo zavádzanie, nové video s Andrejom Kiskom a imigrantmi je rasistické dno. Nepomôže zastaviť pokles Smeru," zhodnotil tieto videá marketér Richard Mareček.

01 - Modified: 2024-04-24 09:47:57 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 04 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
24. apríl 2024 12:52