StoryEditor

OKS vykresľuje Fica a Danka ako hmyz. Je to úroveň dolnej cenovej skupiny, tvrdí odborník

12.02.2020, 16:33
Autor:
chocho
Kritiku vyvolal vizuál, ktorý zobrazuje šéfa Smeru Roberta Fica a šéfa SNS Andreja Danka ako hmyz a šéfa ĽSNS ako kliešťa.

Je to dehumanizácia či kontraproduktívne na jednej strane, na tej druhej trefné a vtipné. Také sú reakcie na rozporuplnú predvolebnú kampaň štyroch kandidátov SaS zo strany OKS - Ondreja Dostála, Radovana Kazdu, Juraja Petroviča a Zuzany Aufrichtovej.

Kritiku vyvolal vizuál, ktorý zobrazuje šéfa Smeru Roberta Fica a šéfa SNS Andreja Danka ako hmyz a šéfa ĽSNS ako kliešťa. Kampaň nesie názov "Dezinficácia".

oks

​Najčastejšie je kampani vyčítaná dehumanizácia, teda proces, ktorý človeka zbavuje ľudského rozmeru. Je považovaná za jednu z prvotných fáz genocídy.

"Strana OKS nominovala na našu kandidátnu listinu štyroch kvalitných kandidátov a svoju kampaň Dezinficácia si robia samostatne. Plne sa stotožňujeme s vysvetlením Ondreja Dostála," reagovala pre HN hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Predseda OKS Dostál kampaň obhajoval článkom na webe Denníka N. Nie každé zobrazenie človeka vo zvieracej podobe je podľa neho dehumanizáciou. Zdôrazňuje, že dôležitými sú kontext a forma.

"Nie je jedno, či zobrazujete vo zvieracej podobe človeka na základe jeho príslušnosti k nejakej etnickej, národnostnej, rasovej alebo náboženskej skupine s cieľom ponížiť ho, vyvolať v ostatných hnus a šíriť nenávisť voči tej skupine, alebo či sa formou karikatúry vysmievate konkrétnemu politikovi a poukazujete na jeho konkrétne skutky a črty jeho politiky. Nie, nie je to to isté a vizuál našej kampane je evidentne ten druhý prípad," vysvetľuje Dostál.

"Je to úroveň dolnej cenovej skupiny, ktorá je často zachytiteľná v diskusiách hlavne na sociálnych sieťach. Myslím si, že je to dosť hlúpe a dosť zlé a určite im to v kampani nemôže pomôcť," zhodnotil vizuál pre HN politický marketér Michal Ruttkay s tým, že nová kampaň štvorice členov OKS podľa neho nie je vtipná, ani invenčná.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
19. apríl 2024 20:14