StoryEditor

Bugár pre HN o povolebnej spolupráci: Matovič? Radšej si vyberám smrť

17.02.2020, 23:00
Ak by sme z vlády po vražde odišli, neboli by predčasné voľby. Kabinet by podporila ĽSNS, povedal v rozhovore pre HN predseda Mosta Béla Bugár.

Je možné, že maďarská menšina nebude mať po týchto voľbách zastúpenie v parlamente. Bude to problém?
V prvom rade si verím, a preto tvrdím, že tam budeme. Nebude to nejaké veľké číslo, ale päť percent prekročíme. Keby nastala situácia, že tam nie sme, tak treba povedať, čo sme dosiahli za 10 rokov. Ešte si pamätáme minimálne to slovensko-maďarské napätie, ktoré sa nám podarilo odstrániť. A to neprišlo len tak. Túto vládu môžeme hocijako nazývať, ale aj v nej sme spevnili vzťahy a prešli nové zákony, a to je veľmi dôležité. Samozrejme, bolo by oveľa jednoduchšie, keby SMK pôvodnú dohodu urobiť volebnú stranu neodmietla.


Preferencie naznačujú, že pred parlamentom môžete ostať aj vy, aj MKS. Keď hovoríte, že už je po napätí medzi Slovákmi a Maďarmi, tak v prípade, že sa tam nedostanete, nebude to až taký problém?
Vzťahy sú dobré, lebo sme to dosiahli, ale tak ako demokracia, tak ani tieto vzťahy nie sú jednorazová záležitosť. Aj o demokraciu a posilnenie jej inštitútov sa musíte starať. Treba to zlepšovať aj v tomto prípade. To znamená, že ak by prišla vláda, ktorá nechce robiť nič zlé, len nerozumie tej téme, môžu sa vzťahy naštrbiť. Keď si pozerám programy Za ľudí alebo PS/Spolu, tak vidím, že sa nevedia dostať do polohy menšinového občana. Nerozmýšľajú hlavou napríklad Maďara.


Čia je to chyba, keby sa žiadna zo strán zastupujúcich menšiny nedostala do parlamentu?
My sme naozaj boli pred registráciou volebnej strany. Odsúhlasili sme to v utorok poobede a v ten deň pred polnocou to SMK odmietla. Stále hovorím, že tam vidím ruku Fideszu. Bohužiaľ.


Gyula Bárdos, líder MKS, pre Hospodárske noviny povedal, že dôvodom nespojenia bolo to, že ste nechceli vylúčiť zo spolupráce Smer a tiež to, že ste chceli len spojenie vás a SMK, nie aj ostatných strán.
Vidíte, hovoria, že nový z...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
17. apríl 2024 08:35