StoryEditor

Matovič pre HNtelevíziu: Dokázali sme stiahnuť Kotlebu dole aj paralyzovať smeráckeho voliča

25.02.2020, 23:00
V HNtelevízii si pozrite veľký predvolebný rozhovor so šéfom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom.

Podľa posledných kurzov stávkových kancelárií máte nielen šancu dostať sa do parlamentu, ale dokonca vyhrať voľby. Ak by to vyšlo, tak by ste boli iba tretím politickým subjektom, ktorý by zvíťazil. Preto by asi bolo fér odpovedať voličom na základnú otázku: zobrali by ste post premiéra alebo nie?
Uvedomujem si, že ľudia odpoveď na túto otázku čakajú. Očakávali sme a aj sme do toho išli s tým, že chceme pomôcť demokratickej opozícii, aby sme spoločne voľby vyhrali. A brali sme to tak, že možno budeme tretie, štvrté, piate koleso na voze. Že výsledok bude omnoho menší. Dnes sa to rysuje tak, že dôvera je výrazne vyššia. Samozrejme, že nás to teší, zároveň nás to stavia pred otázku, ktorú sme si nikdy nekládli. Takže, ja si ešte, ak dovolíte, zoberiem jeden-dva dni timeout.

Je to iba marketing, že to chcete načasovať?
Nie. Jednoducho som si tú otázku nikdy nedával. Ako som si nikdy nedával otázku, či budem pilotom stíhačky. A až potom by som si ju kládol, keby som tú možnosť mal. Ale ide o to, že to je veľmi veľká zodpovednosť. A teraz prísť a búchať sa do hrude, že ja budem premiér a už rozdávam fleky, to ľudia nemajú radi. A zároveň ani mne to nie je vlastné. Na druhej strane asi by nebolo fér, keby ľudia volili mačku vo vreci. Takže musím sa s tým vyrovnať, musím to povedať. Kto by nechcel byť premiérom? Keď chcete reálne Slovensku pomôcť a pohnúť ho dopredu, tak ambícia každého jedného predsedu politickej strany alebo hnutia je taká.

Súčasná demokratická opozícia by nielenže mala šancu zostaviť vládu, ale črtá sa tam aj možnosť ústavnej väčšiny. Ak by bola táto možnosť, tlačili by ste na to, aby vznikla ústavná väčšina?
Ak by bola možnosť na ústavnú väčšinu, tak si myslím, že by bola historická chyba, ak by sme sa o to nepokúsili. Potrebujeme tu urobiť také ústavné zmeny, aby sme konečne buchli po stole a urobili poriadok.

Kampaň bola pomerne ostrá z obidvoch strán. Vy ste sa nepridali k paktu o neútočení. Ak dovolíte, pripomeniem vám niektoré vaše vyjadrenia z minulého roka. „Povedzme si úprimne, že týmto štyrom stranám robí dobre mojkať sa bez nás, že im zbytočne nezavadziam. Niektorí z ich členov majú nočné mory z toho, že by sme mali byť súčasťou tohto spolku.“ Michala Trubana s Miroslavom Beblavým ste nazvali kukuričnými partizánmi. Andreja Kisku novým Radoslavom Procházkom. KDH ste vyčítali, že začalo kampaň tým, že sa išlo bratríčkovať s PS s ultraliberálmi. Posledné týždne ste však akoby jemne zmenili wording. Nepoužívate až také tvrdé slová. Je to výsledok toho, že sa chystáte na novú vládu a že aj vy osobne ste ubrali?
Za každým výrokom si stojím. Keď som tam čokoľvek povedal, bolo to namieste v tom kontexte, v ktorom som to hovoril. Zodpovedno...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
24. apríl 2024 16:36