Reuters
StoryEditor

Svetové médiá reagujú na voľby: Seizmický posun na Slovensku, Smer je zosadený

01.03.2020, 08:20
Autor:
domadomaTASRTASR
Zahraničné médiá hovoria o porážke Smeru-SD. Vražda Jána Kuciaka bola podľa nich hnacím motorom politickej zmeny.

V sobotňajších voľbách podľa predbežných výsledkov vedie strana Igora Matoviča OĽaNO. Po dvanástich rokoch vlády strany Smer, ktorej predsedom je Robert Fico, prilákala táto zmena pozornosť zahraničných médií. 

Výsledkom parlamentných volieb je zosadenie ľavicovej strany Smer-SD, píše BBC. "Vo volebnej kampani dominoval hnev verejnosti za vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej z roku 2018," napísali vo svojom článku. "Slovensko smeruje k výraznej politickej zmene," napísal český denník iDnes

Ďalší český denník Lidovky píše aj o prekvapivom výsledku pre koalíciu strán PS/Spolu, ktorá sa podľa predbežných výsledkov do parlamentu nedostala. 

"Sociálni demokrati predsedu vlády Petra Pellegriniho utrpeli ťažké straty. Rysujú sa ťažké koaličné rokovania, pretože mnohí považujú protestného politika Matoviča za nepredvídateľného," napísal nemecký denník Frankfurter Allgemeine. "Éra končí pre Smer, doteraz najväčšiu silu," napísali. 

"Teraz sme sa definitívne zbavili mafie!", citoval nemecký denník Die Welt Matoviča. "Excentrický milionár zatriasol slovenskou politikou," napísal denník Financial Times

Vydržia štyri roky? 

"Slovenské voľby: seizmický posun, ako hnev verejnosti zbavuje dominantnú stranu Smer-SD moci," napísal britský denník The Guardian. "Matovič je excentrický self-made man," opísal víťaza volieb denník. 

The Washington Post píše o plánovej spolupráci Matoviča so stranou Borisa Kollára Sme rodina. "Je ťažké odhadnúť, či ich partnerstvo môže prežiť počas celých štyroch rokov," napísali. 

Slovenským voľbám sa venovali aj katarská Al Jazeera, či taiwanský portál Taipei Times. "Korupcia nie je hlavným problémom slovenských volieb, je to jediným problémom," napísali v Taiwane. Voľbám sa venoval aj saudsko-arabský denník Saudi Gazette.

"Hlasovanie bolo poznačené želaním časti krajiny ukončiť éru poznačenú korupciou a vraždou novinára Jana Kuciaka," napísal švajčiarsky denník Le Matin. "Túžba po zmene je medzi obyvateľmi a politickou triedou silná," doplnil.

"Zjavná protikorupčná stratégia"

Pod názvom "Voľby na Slovensku priniesli víťazstvo protestnej strane Obyčajní ľudia" priniesol v nedeľu materiál o výsledkoch sobotňajších parlamentných volieb rakúsky mienkotvorný denník Der Standard.

Kronen Zeitung tiež konštatuje, že OĽaNO dosiahlo volebné víťazstvo zjavne "jasnou protikorupčnou stratégiou" a Matovič sa postavil do pozície protikladu etablovaných strán. Črtajú sa však ťažké koaličné rokovania, keďže Matovič je podľa názoru mnohých nepredvídateľný.

Očakávania náročnej tvorby novej vlády z tohto dôvodu konštatuje aj rakúska verejnoprávna stanica ORF. Podľa nej sa pre vládu strany Smer-SD končí éra po tom, ako od roku 2006 mala v parlamente neustále najväčšie zastúpenie, pričom jej doterajší koaliční partneri neprekročili päťpercentnú hranicu na vstup do Národnej rady.

Denník Kurier vo svojom internetovom vydaní napísal, že po voľbách na Slovensku, ktoré boli "bojom skorumpovanej elity o prežitie", stojí pred "prekvapivým víťazstvom" malá pravicovo-konzervatívna protestná strana OĽaNO.

Názory maďarských médií 

Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG), ktoré - zhodne s ďalšími maďarskými médiami- podčiarklo, že do zákonodarného zboru sa nedostala žiadna strana Maďarov.

Nestačí, že sa do parlamentu nedostala etnická maďarská strana či spoločná slovensko-maďarská strana, tesne pred bránami parlamentu zostala aj koalícia PS-Spolu, ktorá mala maďarskú platformu a vážnu pozornosť venovala menšinovým otázkam, konštatoval spravodajský server Azonnali.hu v článku nazvanom Dráma v Bratislave.

Podľa spravodajského servera 444.hu pravicová opozícia vyhrala masívnym finišom. Otázkou je, s ktorými menšími pravicovými stranami a stranami pravého stredu dokáže Matovičove hnutie zostaviť vládu. Ponuka je dosť pestrá a na vládnu väčšinu bude potrebné široké zomknutie, zdôrazňuje server.

01 - Modified: 2020-02-28 09:38:52 - Feat.: 0 - Title: Slováci sa zo zahraničia húfne vracajú na voľby. Dopyt po letenkách je enormný 02 - Modified: 2020-02-29 01:15:05 - Feat.: 0 - Title: Česi a Slováci museli na prvé voľby v spoločnom štáte čakať, republika dlho nemala ústavu 03 - Modified: 2020-02-29 21:38:48 - Feat.: 0 - Title: Igor Matovič: Volal som aj Borisovi Kollárovi, chceme ústavnú väčšinu 04 - Modified: 2020-03-01 07:56:31 - Feat.: 0 - Title: Voľby v skratke: Matovič zvládne byť premiérom i šéfom opozície zároveň
01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
19. apríl 2024 09:15