doktor, lekár, pacientDreamstime
StoryEditor

Na čo máte ako pacienti právo? Dozviete sa v špeciálnej poradni

05.09.2017, 12:08
Autor:
red, runred, run
Chcete sa spýtať na priebeh svojej choroby, na lieky alebo aké máte práva počas liečby? Banskobystrická nemocnica otvára ako prvá špeciálnu poradňu pre pacientov.

Špeciálna pacientska poradňa začína oddnes fungovať v banskobystrickej Roosveltovej nemocnici. Jej pacienti – vrátane svojich príbuzných – môžu ako prví vyhľadať pomoc v špeciálne zriadenej poradni tohto druhu. V pilotnej fáze projektu pre sieť pacientskych poradní im tu budú radiť odborníci, ako si uplatniť práva nielen pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ale napríklad aj v sociálnej oblasti. 

Poradenstvo tu poskytujú zástupcovia pacientskych združení pôsobiacich v banskobystrickom regióne. „Zástupcov tu budú mať združenia zamerané na onkologické a hematoonkologické diagnózy, ochorenie pečene, stomici, reumatici. Nakoľko sami ochorenie prekonali, pacientom a ich rodinám sa stanú oporou pri zvládaní ochorenia, a to aj pri špecifických diagnózach,“ vysvetľuje projektová manažérka/koordinátorka poradne a viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Miroslava Fövényes.

Orientácia v problémoch

Pacienti často nevedia, kde hľadať pomoc v ťažkých životných situáciách, ani aké sú ich práva. Často si svoje nezodpovedané otázky nechávajú pre seba, len niektorí z nich naberú odvahu a hľadajú pomoc. Mnohí však nevedia, kde a na koho sa obrátiť. „Pacientska poradňa sa bude nachádzať vo verejných priestoroch nemocnice. Bude dostupná komukoľvek, kto sa v tom čase nachádza v nemocnici,“ hovorí viceprezidentka Fövényes.

Poradňa je k dispozícii v návštevnej hale v lôžkovej časti nemocnice dva dni v týždni: každý utorok od 9. do 11.00 h a každú stredu od 15. do 17. h.  „Sme radi, že sa asociácii aj v spolupráci s našou nemocnicou podarilo zrealizovať túto myšlienku. Pacientom u nás síce poskytneme zdravotnú starostlivosť, no neraz sú v dôsledku závažného ochorenia súčasne nútení riešiť aj zmenu svojej  životnej alebo sociálnej situácie. Počas hospitalizácie sú im preto nápomocné naše sociálne sestry. Poradne však budú nadstavbou a ďalším miestom,  kde dostanú možnosť zorientovať sa, kam sa obrátiť napríklad v invalidite či ťažkom zdravotnom postihnutí,“ informuje Miriam Lapuníková z Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D.  Roosevelta v Banskej Bystrici.

Bezplatná pomoc

Asociácia sa venuje právam pacientov už od roku 2001. Pacientom bezplatne poskytuje informácie zo sociálnej oblasti a z oblasti zdravotnej starostlivosti. Aktívne zastupuje pacientov aj v rámci legislatívneho procesu, jej cieľom je tiež vzdelávanie pacientov.
Tento rok pripravila pre pacientov informačnú brožúru, ktorá im má pomôcť zorientovať sa v ich právach v zdravotnej aj sociálnej sfére. Brožúra je pacientom k dispozícii bezplatne na stránke www.aopp.sk.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:55