justícia, právoReuters
StoryEditor

Dohoda o vine a treste. Kedy možno žiadať o podmienečné prepustenie?

18.09.2017, 00:00
Autor:
soksok
Môže človek, ktorý uzavrie dohodu o vine a treste žiadať, aby ho pustili na podmienku? Odpovedá právnik.

Čitateľ HN poradne sa pýta:

Náš rodinný známy pred pár dňami nastúpil do výkonu trestu a odňatia slobody, uzavrel dohodu o vine a treste, vymerali mu 4 roky a 8 mesiacov. Otázka znie, môže pri takejto dohode požiadať o podmienečné prepustenie? Ak áno, kedy to môže urobiť?

Odpovedá advokát Milan Ficek z Advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková

Podľa Trestného zákona platí :
Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, ak odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život, a:

a) ak ide o osobu odsúdenú za prečin po výkone polovice uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody,

b) ak ide o osobu odsúdenú za zločin po výkone dvoch tretín uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody.

Pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení súd prihliadne aj na to, v akom ústave na výkon trestu odsúdený trest vykonáva.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 17:10