Dreamstime
StoryEditor

Na úrade práce a tehotná. Aký je nárok na príspevky do nástupu na materskú?

23.10.2017, 00:00
Autor:
soksok
Na otázky čitateľov odpovedajú odborníci v HN Poradni.

Čitateľka HN Poradne sa pýta:

Od 22. augusta tohto roka som evidovaná na úrade práce. Začiatkom októbra som zistila, že som tehotná. Podpora mi končí vo februári, termín pôrodu mám v júli. Moja otázka je, mám po februári nárok na nejaký príspevok, do nástupu na materskú? Pred evidenciou na úrade práce som pracovala 270 dní. Vyradia ma z evidencie vo februári, alebo má tehotná žena nárok byť evidovaná až do nástupu na materskú?

Odpovedá Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálnu oblasť:

Bude záležať na tom, či tehotenstvo nastalo počas trvania nemocenského poistenia( zamestnania). Ak tehotenstvo nastalo po zániku nemocenského poistenia, nebudete v ochrannej lehote a nárok na materské má len poistenec alebo osoba v ochrannej lehote, čo by ste Vy neboli. To znamená, že nárok na materské by Vám nevznikol a to nezmení ani fakt, že do pôrodu budete mať získaných 270 dní nemocenského poistenia.

Ak tehotenstvo nastalo počas trvania nemocenského poistenia, potom Vám nárok na materské vznikne. Boli by ste v ochrannej lehote, počas ktorej máte o. i. aj nárok na nemocenské. Tehotenstvo nie je dôvod na vyradenie z evidencie nezamestnaných. Ak nebudete mať žiaden príjem uplatnite si nárok na dávky v hmotnej núdzi.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. apríl 2024 11:35