StoryEditor

Duplicitné vlastníctva vyrieši úrad

09.07.2018, 00:00
Autor:
RUNNRUNNkokkok
Prínosom novely katastrálneho zákona je nepochybne aj snaha o vytvorenie podmienok, v ktorých by nemali vznikať situácie vzniku duplicitného vlastníctva.

Čo úrad, to iný výklad zákona. Takéto skúsenosti s katastrálnymi odbormi okresných úradov majú viacerí právnici.

Od októbra by sa to však malo zmeniť k lepšiemu aj vďaka novele katastrálneho zákona. Na rôzne situácie upozorňuje advokát Ján Marônek z advokátskej kancelárie Marônek & Partners. A dáva aj návod, ako ich môžete riešiť.

Prínosom novely katastrálneho zákona je nepochybne aj snaha o vytvorenie podmienok, v ktorých by nemali vznikať situácie vzniku duplicitného vlastníctva.


1. prípad: Dvaja vlastníci na jednom pozemku

Aký je postup pri riešení sporov duplicitného vlastníctva? S kým by sa mal vlastník v takomto prípade spojiť?

Na jednom liste vlastníctva sú zapísané dve osoby a každá má podiel 1/1. Znamená to, že obaja by mali takto vlastniť celú nehnuteľnosť, pričom treba poznamenať, že v danom prípade išlo o navzájom cudzie osoby a ich práva k nehnuteľnosti boli zapísané v rôznom čase. V prípade duplicitného vlastníctva vytvára katastrálny zákon poistku, aby duplicitné vlastníctvo ani nevzniklo. Okresný úrad, katastrálny odbor odmietne vykonať zápis do listu vlastníctva, ak dostane verejnú listinu, na základe ktorej sa žiada zápis vlastníckeho práva k nehnuteľnosti, pri ktorej je zapísaný už iný vlastník. To však neplatí, ak je katastru predložená verejná listina s účinkami súdneho rozhodnutia. Ako osobu vlastníka alebo inú osobu zapíše do katastra z verejnej listiny alebo inej listiny len vtedy, ak sa inou takou listinou nepreukáže, že vlastníkom alebo inou oprávnenou osobou je iná osoba. Väčším problémom je, ak sa k jednej nehnuteľnosti hlásia viacerí vlastníci.

Spor možno vyriešiť dvoma spôsobmi:
a) Dohodou. Je to najideálnejší spôsob riešenia konfliktov. Tento postup je najrýchlejší a najlacnejší.
b) Prostredníctvom súdu. Súdne riešenie by malo byť ako ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 02 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 03 - Modified: 2024-03-01 12:26:29 - Feat.: - Title: Čaputová podpísala novelu stavebného zákona. Jej účinnosť sa tak posúva o rok 04 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom 05 - Modified: 2024-02-13 17:04:26 - Feat.: - Title: Investície v kľúčových odvetviach budú zamerané na dekarbonizáciu, rozhodol parlament
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 23:30