StoryEditor

20 otázok a odpovedí: Dajte si majetok do poriadku

12.12.2018, 23:00

Zrušenie manželstva či neuvážené darovanie nehnuteľností. To sú asi najčastejšie príčiny, ktoré vážne naštrbia rodinné vzťahy. Odborníci vysvetľujú a radia, ako máte v jednotlivých situáciách postupovať.

Odpovedá advokát Martin Hurtaj

1. Bezpodielové spoluvlastníctvo
Kúpili sme byt počas manželstva. Môže ho teraz manžel previesť na mňa?
Ide o bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, ktoré vzniká len medzi manželmi. Ide teda o špecifický druh majetkového spoločenstva. Jeho špecifickou črtou je, ako aj napovedá samotný názov, jeho bezpodielovosť. Zjednodušene povedané, zákon vás oboch pokladá za jednu osobu. Spoločne a nerozdielne vykonávate svoje práva a povinnosti vyplývajúce z tohto spoločenstva. Bezpodielovosť tak znamená aj to, že manžel nemôže previesť svoj podiel na druhého manžela, pretože žiaden podiel nemá. Vlastní všetko a nič. Žiaden z vás nemôže takú nehnuteľnosť bez súhlasu druhého platne previesť ani na tretiu osobu. Ide o spoluvlastníctvo, kde podiel každého z manželov nie je určený samostatným zlomkom, ale je určený pre oboch manželov spoločne, ako celok. Na liste vlastníctva je vyznačený ako 1/1. Nevyhnutne teda manželia môžu s nehnuteľnosťou nakladať len spoločne, vyžadujú sa podpisy oboch overené notárom, inak kataster vklad nemôže povoliť.


2. Podielové spoluvlastníctvo
O pozemok sa delíme s viacerými osobami. Môžeme ho bez ich vedomia predať?
V podielovom spoluvlastníctve je situácia iná ako pri bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Toto majetkové spoločenstvo sa vyznačuje tým, že každý zo spoluvlastníkov má podiel presne určený zlomkom, a teda s ním môže za určitých podmienok nakladať. Musí rešpektovať predkupné právo ostatných spoluvlastníkov, a teda pred prevodom ponúknuť svoj podiel ostatným. Nemusí tak spraviť, len ak podiel prevádza na blízku osobu, napríklad na manžela či dieťa. Ak sa predkupné právo porušilo, môže sa oprávnený buď od nadobúdateľa domáhať, aby mu vec ponúkol na predaj, alebo mu zostane predkupné právo zachované.


3. Zdedený byt
Môže mi manžel darovať byt alebo časť bytu, ktorý zdedil, a je teda len jeho vlastníctvom?
V takomto prípade môže, pretože byt je jeho výlučným vlastníctvom. Môže darovať celý byt alebo podiel druhému manželovi. Ak daruje podiel, vzniká medzi nimi takzvané podielové spoluvlastníctvo. Také prípady sa v praxi vyskytujú často. Napríklad, ak jeden z manželov mal za slobodna byt, v ktorom po uzavretí manželstva spolu manželia bývajú a do neho aj investujú. Pokiaľ ide o veľkosť podielu, odporúčam, aby ten vyjadroval mieru investícií.

4. Darovanie nehnuteľností
Ako sa uzatvára darovacia zmluva medzi rodičmi a deťmi, a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:55