StoryEditor

20 otázok a odpovedí: Kataster rozširuje služby pre majiteľov

06.03.2019, 23:00

Vlastníci už môžu zadarmo aktivovať službu, ktorá bude signalizovať zmeny na ich majetku. Potrebujú na to občiansky s aktivovaným čipom a čítačku. Tu sú ďalšie novinky, na ktoré upozorňujú odborníci.

Odpovede z Úradu geodézie, kartografie a katastra
1. Novinky v e-službách
Najnovšie Úrad geodézie, kartografie a katastra informoval prostredníctvom nového portálu ESKN o elektronických službách, ktoré sprístupnili v rámci projektu Elektronické služby katastra nehnuteľností. Mohli by ste nám poskytnúť bližšie informácie?
Služby sú zatiaľ v overovacej prevádzke. Poskytujú informácie z katastra nehnuteľností o vlastníkoch, správcoch, nájomcoch a iných oprávnených osobách, o nehnuteľnostiach, o právach k nehnuteľnostiam a súpisoch.
-----------------------------------------------------------
2. Zmluva s družstvom
Môže sa vlastník z katastra dozvedieť, kto má s družstvom uzavretú nájomnú zmluvu na jeho pôdu a či sa dotyčnej osobe vyplácajú aj priame platby z Pôdohospodárskej platobnej agentúry?
Nájomné právo k pozemkom sa v katastri zapisuje len v prípade, ak trvá alebo má trvať najmenej päť rokov a zápis sa vykoná, len ak bude predložený návrh na zápis tohto nájomného práva. V katastri sa neevidujú všetky nájomné práva k pozemkom a ani neobsahuje nejakú ich osobitnú evidenciu. V súvislosti s priamymi platbami je potrebné obrátiť sa na Pôdohospodársku platobnú agentúru.
-----------------------------------------------------------
3. Sledovanie zmien
Chcem ako vlastník nehnuteľností aktivovať novú službu, a síce sledovanie zmien na mojich nehnuteľnostiach. Čo na potrebujem? Je služba spoplatnená?
Službu si môžete aktivovať s elektronickým občianskym preukazom s aktivovaným čipom a čítačkou. Prihlásite sa a vyplníte zverejnený formulár. V takom prípade služba spoplatnená nie je.
-----------------------------------------------------------
4. E-občiansky s čítačkou
Ak vlastním občiansky s aktivovaným čipom a mám aj čítačku, aké výhody mám oproti tým, ktorí nie sú takto vybavení?
Môžete uzatvárať zmluvy a podávať návrh na ich vklad do katastra elektronicky. Ušetríte, keďže v takom prípade sa sp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:13