HN
StoryEditor

Novinka od Sociálnej poisťovne vám ušetrí čas. Ak zvolíte tento postup

03.05.2022, 13:00
Sociálna poisťovňa zmenila pre svojich klientov spôsob prihlasovania. Dovtedajšie Grid karty, ktoré slúžili na prihlásenie do elektronických služieb poisťovne, od apríla nahradila modernejším a bezpečnejším spôsobom prihlasovania.

Po novom sa do elektronických služieb Sociálnej poisťovne môžete prihlásiť prostredníctvom mena, hesla a mobilnej aplikácie. Grid karty sa teda už nebudú používať, keďže ide o starší bezpečnostný prvok, ktorý už nezodpovedá moderným štandardom pre ochranu osobných údajov.

Koniec využívania Grid kariet

O ukončení využívania Grid kariet a novom spôsobe prihlasovania sa do e-Služieb informovala Sociálna poisťovňa svojich klientov ešte minulý rok. Termín prechodu na nový systém bol pôvodne stanovený na 1. január 2022, ale v čase zhoršujúcej sa pandemickej situácie vyšla klientom v ústrety a predĺžila im ho až do konca marca 2022. „Prechodné obdobie bolo teda dostatočne dlhé a aj predĺžené,“ podotýka hovorca poisťovne Martin Kontúr.

Nový systém prihlasovania do e-Služieb sa prakticky týka všetkých odvádzateľov poistného – poistencov, zamestnávateľov či účtovníčok a účtovných firiem, ktoré v mene zamestnávateľa elektronicky komunikujú so Sociálnou poisťovňou.

„Využívajú ho zamestnávatelia pre službu Odvádzateľ poistného, samostatne zárobkovo činné osoby pre službu Saldokonto i fyzické osoby pre službu Elektronický účet poistenca/Individuálny účet poistenca,“ spresňuje Kontúr.

Dve možnosti pre občanov

Akým spôsobom sa teda treba prihlásiť po novom do e-Služieb Sociálnej poisťovne? Tá pripravila pre klientov krátke inštruktážne video, pričom na základe pokynov v tomto videu je možné aktivovať si nový prístup krok za krokom.

Občan má dve možnosti na prihlásenie do e-Služieb: pomocou mena, hesla a mobilnej aplikácie alebo pomocou elektronického občianskeho preukazu. Pre nový prístup do e-Služieb si používatelia jednoducho stiahnu jednu z aplikácií FreeOTP, Google Authenticator alebo Microsoft Authenticator do svojho smartfónu (pre Android alebo iOS).

Pomocou aplikácie si nasnímajú QR kód z e-Služieb – pozor, len pri prvej aktivácii – a aplikácia im vygeneruje jedinečný kód, ktorým sa overí ich prístup. Pri každom ďalšom prihlásení pomocou mena a hesla e-Služby vyzvú používateľa, aby zadal jedinečný kód z mobilnej aplikácie a priamo ho presmerujú do prostredia e-Služieb.

Doplnok sa dá stiahnuť aj do počítača a využívať ho. Ide o takzvané rozšírenie webového prehliadača. Tento nahradí mobilnú aplikáciu a má rovnaké funkcie. Môže to byť napríklad CHROME: Authenticator, FIREFOX: Authenticator alebo EDGE: Authenticator – podľa toho, ktorý webový prehliadač klient používa.

Požiadanie o prístup k e-Službám

Odvádzateľ poistného, a to zamestnávateľ právnická osoba, respektíve fyzická osoba, alebo ním splnomocnená osoba, požiada o prístup k elektronickým službám (e-Služby) v ktorejkoľvek pobočke Sociálnej poisťovne.

Po overení totožnosti prostredníctvom občianskeho preukazu alebo cestovného pasu a podpísaní Dohody o používaní elektronických služieb získa bezplatný prístup do e-Služieb. „Ďalej postupujete podľa inštrukcií od zamestnanca Sociálnej poisťovne,“ podotkne Kontúr.

Noví užívatelia e-Služieb, ktorí sa do nich prihlasujú po prvý raz, sa môžu prihlásiť pomocou mena, hesla a mobilnej aplikácie podľa tohto návodu: „Som nový užívateľ e-Služieb a chcem si prvý raz aktivovať prístup s heslom.“

Do e-Služieb je možné prihlasovať sa aj s elektronickým občianskym preukazom: Ako vstúpiť do e-Služieb pomocou elektronického občianskeho preukazu (eID)? „Pre tých, ktorí aj doteraz využívali elektronický občiansky preukaz, sa v spôsobe prihlásenia do e-Služieb nič nemení,“ dodáva hovorca Sociálnej poisťovne.

Bývalým používateľom s Grid kartou uľahčil aktiváciu nového prihlásenia do e-Služieb tento návod: „Som užívateľ e-Služieb a chcem si aktivovať prístup s heslom.“

Sociálna poisťovňa klientom poskytuje súčinnosť a pomoc – na otázky odpovedá prostredníctvom kontaktného formulára pre e-Služby alebo telefonicky na číslach +421906171737, +421232471737. Prístupy do e-Služieb zriaďujú pobočky Sociálnej poisťovne, na ktoré sa klienti môžu obrátiť v praktických otázkach a vyriešiť si svoju konkrétnu situáciu.

Väčší komfort pre klientov

Prihlásenie pomocou mena, hesla a aplikácie do e-Služieb Sociálnej poisťovne je oproti predchádzajúcej Grid karte pre klientov komfortnejšie, modernejšie a hlavne bezpečnejšie. Profil v e-Službách si môžu ich používatelia spravovať sami a jednoducho si zmenia i heslo alebo aktivujú nové v prípade zabudnutia.

Nemusíte teda už preto navštevovať pobočku Sociálnej poisťovne. Naopak, získali ste modernejší, bezpečnejší a rýchlejší prístup do e-Služieb a lepšiu kontrolu nad ním. „Eliminuje sa tak aj riziko zneužívania osobných údajov, sú lepšie chránené a profitujú z toho všetky strany – poistenci, zamestnávatelia i Sociálna poisťovňa,“ zdôrazňuje Kontúr.

Bezpečný prístup a spravovanie svojho profilu v e-Službách majú k dispozícii aj tí klienti, ktorí sa prihlasujú pomocou elektronického občianskeho preukazu.

Modernizácia je nevyhnutnosťou

Keďže nový systém sa iba teraz zavádza, nad inými novinkami v danej oblasti sa neuvažuje. „Nový spôsob prihlasovania do e-Služieb je nateraz poslednou novinkou v tejto oblasti,“ podotkne hovorca poisťovne s tým, že modernizácia je v súčasnosti nepochybne nevyhnutnosť, ktorú si plne uvedomuje aj Sociálna poisťovňa. Práve preto si rozširovanie a skvalitňovanie elektronických služieb premietla aj do svojich strategických zámerov a cieľov.

„Pre vedenie Sociálnej poisťovne je zlepšovanie elektronickej formy komunikácie vo vzťahu ku klientom i k zamestnancom prioritnou oblasťou. Proklientsky prístup je pre nás alfou a omegou, ako verejnosti zabezpečiť moderný, bezpečný a efektívny prístup pri vybavovaní si záležitostí v rôznych životných situáciách. Profitujú z neho všetky strany,“ hovorí Kontúr.

Elektronická komunikácia znižuje administratívnu náročnosť procesov a pre občana je komfortnejšia – šetrí jeho čas i náklady pri plnení si povinností vo vzťahu k sociálnemu poisteniu, zabezpečuje ochranu dát a ich rýchlejšie spracovanie.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Tento druh dávky môžete poberať až do výšky 1 400 eur. Kto má na ňu nárok? (+ tabuľky) 02 - Modified: 2024-04-08 12:27:28 - Feat.: - Title: Renault vylepšuje svoj kompaktný crossover. Novinka prináša mnoho zásadných zmien 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 04 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 05 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Radikálne vylepšenia v interiéri: Jedno z najpredávanejších SUV na Slovensku sa zmenilo
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 18:54