Materiálových alternatív je viacero a to od EPS a minerálnej vlny, cez polyuretán, fenolovú vlnu, či penové sklo, až po ovčiu vlnu alebo slamu. Ak staviate dom, môžete si stavbu uľahčiť tehlami, ktoré majú už priamo dutiny vyplnené minerálnou vlnou a potom už dodatočné zateplenie riešiť nemusíte. Ak plánujete zatepliť obvodové steny budovy, budete stáť aj pred rozhodnutím o výbere fasádneho systému. Popri klasických kontaktných fasádach sa ale do módy dostávajú aj fasády odvetrávané. „Na rozdiel od klasicky zateplených fasád je pri prevetrávaných fasádach vytvorená vzduchová medzera medzi obvodovou stenou, respektíve izoláciou a fasádnymi platňami,“ vysvetľuje Michal Dobrovodský, produktový manažér značky Argeton. „Táto vzduchová medzera umožňuje prúdeniu vzduchu a zabezpečuje trvalé odvádzanie vlhkosti, čo umožňuje maximálne využitie vlastností tepelnej izolácie,“ dodáva. Pre dokonalé odizolovanie domu je ale potrebné investovať aj do okien a dverí. Práve tadiaľto môže dochádzať k výrazným únikom tepla.Pixabay
StoryEditor

Získajte takmer 20-tisíc eur na zateplenie svojho domu a ušetríte navyše aj na energiách

06.05.2022, 14:00
Ušetriť na energiách vrátane kúrenia môžete aj kvalitným zateplením svojho rodinného domu. Ak vám chýbajú na to financie, môžete sa obrátiť na štát, ktorý má v ponuke dotáciu vo výške takmer 20-tisíc eur. Nielenže vám zostanú peniaze navyše, ale aj podporíte ochranu životného prostredia.

Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) realizuje plán obnovy rodinných domov. Z Plánu obnovy a odolnosti v rámci komponentu číslo 2 tak rezort životného prostredia poskytne na obnovu rodinných domov celkovo 528,2 milióna eur. Od roku 2022 do roku 2026 sa má obnoviť 30-tisíc rodinných domov.

Až po vyhlásení prvej výzvy

Realizácie obnovy rodinných domov, ktoré budú v súlade s podmienkami, bude možné preplatiť až po vyhlásení prvej výzvy, keď potenciálni žiadatelia o príspevok na obnovu rodinného domu predložia žiadosť. Ako informovali HN z tlačového oddelenia ministerstva, všetky žiadosti sa zaregistrujú a posúdia. Súčasťou žiadosti je aj požadovaná dokumentácia.

„Zlepšenie tepelno-technických vlastností, výmena neefektívnych zdrojov tepla a teplej vody, ako aj aplikácia adaptačných opatrení na zmenu klímy s podporou inteligentných systémov riadenia budov prispeje k zníženiu ich energetickej náročnosti,“ vysvetľuje rezort životného prostredia.

Investície z plánu obnovy by mali významne prispieť k cieľu znížiť spotrebu energie v budovách do roku 2050 o 40 percent a súčasne znížiť emisie z budov o 79 percent v porovnaní s rokom 2020. Obnova 30-tisíc domov sa zameriava na domy, ktoré boli skolaudované pred rokom 2013 a staršie.

Výrazná úspora energie

Úspora primárnej energie po obnove domu s príspevkom na rodinný dom na úrovni 95 percent je nasledovná – zateplenie strechy predstavuje 10 percent úspory, obnova obvodového plášťa prinesie úsporu vo výške 15 percent a obnova okien až 20 percent. „Celková energetická úspora po realizácií opatrení je tak na úrovni 45 percent.“

Úspora primárnej energie po obnove domu s príspevkom na rodinný dom vo výške 60 percent sa môže pohybovať medzi celkovou energetickou úsporou po realizácií opatrení od 30 do 60 percent.

Úspora primárnej energie po obnove domu s príspevkom na rodinný dom vo výške 60 percent a úsporou nad 60 percent je nasledovná: zateplenie strechy zabezpečí úsporu vo výške 10 percent, obnova obvodového plášťa 22 percent, obnova okien až 29 percent. „Celková energetická úspora po realizácií opatrení je tak 61 percent,“ prízvukuje rezort životného prostredia.

Dve skupiny prijímateľov

Kto má nárok na získanie dotácie na zateplenie bytového domu a rodinného domu prostredníctvom ministerstva životného prostredia? V informácii o prvej výzve sú definované dve skupiny prijímateľov o príspevok na obnovu rodinného domu:

a) sociálne alebo zdravotne znevýhodnená skupina prijímateľov, kde intenzita pomoci môže dosiahnuť až 95 percent,

b) štandardná skupina prijímateľov, kde je intenzita pomoci maximálne 60-percentná. Potenciálni žiadatelia musia zároveň splniť podmienky poskytnutia prostriedkov.

Podmienky sú definované v deviatich bodoch:

1. oprávnený rodinný dom

2. predmet obnovy

3. legislatívny rámec

4. oprávnený žiadateľ

5. oprávnenosť výdavkov

6. ukončenie realizácie

7. predkladanie žiadostí

8. duplicita financovania

9. limitovaný počet žiadostí

„Zateplenie rodinného domu patrí do jednej zo skupín opatrení v predmete obnovy rodinného domu. V pláne obnovy rodinných domov je táto skupina opatrení definovaná ako povinná,“ konštatuje ministerstvo s tým, že žiadateľ o príspevok na obnovu rodinného domu musí úpravami dosiahnuť minimálne 30 percent úspory energií.

Na jej overenie bude slúžiť certifikácia pred a po realizovaní obnovy. Od výšky úspory sa odvíja aj výška príspevku pre štandardnú skupinu prijímateľov. „Schéma k výzve je aktuálne v prípravnej fáze,“ podotýka rezort životného prostredia a dodáva: „Výška príspevku z plánu obnovy rodinných domov môže byť maximálne 19-tisíc eur, a to len pri úspore energií nad 60 percent. Schéma postupnosti krokov je podrobne opísaná na www.obnovdom.sk.“

Na toto nezabudnite

Žiadateľom o príspevok odporúčame na začiatku overiť, či sú oprávnenými žiadateľmi a či ich rodinný dom spĺňa podmienky oprávnenosti. Ďalším krokom je overenie, či je potrebné zabezpečiť stavebné povolenie – potreba projektovej dokumentácie a energetického certifikátu, stanovisko stavebného úradu.

Následne záujemca podá žiadosť o poskytnutie príspevku z plánu obnovy, a ak je schválená, podpíše zmluvu o poskytnutí príspevku.

Po zabezpečení zdrojov na spolufinancovanie realizácie si žiadateľ vyberie dodávateľa stavebných prác, z finančných zdrojov uhradí faktúry a následne predloží žiadosť o ich preplatenie platbou zo SAŽP. Agentúra vykoná kontrolu a vyplatí príspevok v uznanej výške prijímateľovi.

„Každý žiadateľ o príspevok z plánu obnovy rodinných domov musí splniť podmienky oprávnenosti na poskytnutie prostriedkov. Každý z deviatich bodov je podrobne definovaný v informácii o plánovanej prvej výzve na webovej stránke www.obnovdom.sk, kde je zverejnený aj prehľadný dokument na stiahnutie,“ zdôrazňuje ministerstvo životného prostredia.

Peniaze z európskych zdrojov

Ako dodáva ministerstvo, európske štrukturálne a investičné fondy spolu s Plánom obnovy a odolnosti tvoria dôležitú a podstatnú časť financií, ktoré pomáhajú Slovensku napĺňať klimatické ciele EÚ.

Alokácia z Plánu obnovy a odolnosti je vyčlenená nasledovne: na obnovu rodinných domov má ísť 528,2 milióna eur, na dekarbonizáciu priemyslu 159 miliónov eur a na adaptáciu zmeny klímy 363 miliónov eur.

„Ministerstvo životného prostredia spravuje z Plánu obnovy a odolnosti na obnovu rodinných domov už spomínaných 528,2 milióna eur. Suma však nemusí byť finálna.“

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:33