StoryEditor

Online štúdium - budúcnosť vzdelávania alebo strata času?

24.08.2017, 00:00
Napriek všadeprítomnej technológii a internetu stále prevláda nedôvera voči online vzdelávaniu. Je efektívne online vzdelávanie vôbec možné? A ak áno, aké štúdium prostredníctvom internetu by ste si mali zvoliť?

Štúdium online formou je dnes, viac ako kedykoľvek predtým, značne diskutovanou témou.

Obrovský pokrok technológie a dostupnosť internetu umožňujú školám poskytovať online kurzy, firmám zase online školenia. Dnes už nie je ničím zvláštnym ani koučovanie prostredníctvom Skypu.

Vráťme sa ale späť k téme online vzdelávania. Hoci štúdium prostredníctvom internetu v rôznych formách existuje už niekoľko rokov, stále sa stretáva s vlnou kritiky a skepticizmu. Najčastejšie diskutovaný je práve prínos online štúdia a porovnávanie s klasickou formou výučby.

Či je online štúdium efektívne, záleží na študentovi

Veľmi dôležitým faktorom je kvalita materiálov a systémov, pričom samozrejme platí, že čím lepšie sú spracované študijné podklady, tým lepšie sú podmienky pre efektívne online štúdium. Nakoniec je ale aj tak všetko na samotných študentoch, ktorí sa sami rozhodujú, koľko času a energie sú ochotní na štúdium vynaložiť. Toto je najdôležitejšia otázka, ktorú by ste si mali položiť predtým, ako sa pustíte do online štúdia. V prípade, že ste sa do učenia museli stále nútiť a veci často nechávate na poslednú chvíľu, online forma vzdelávania pre vás možno nie je to pravé.

Ak naopak nemáte problém s efektívnou organizáciou svojho voľného času a svoje činnosti si viete dobre usporiadať, štúdium z domácej pracovne pre vás nebude žiadny problém. Základ je dobrá sebadisciplína a schopnosť svoje aktivity starostlivo plánovať.

Online štúdium aj na Slovensku?

Čo sa týka Slovenska, aj napriek dostupnosti nie je 100 % online štúdium zatiaľ bežným javom. Postupne sa však tento trend dostáva aj k nám. Medzi najznámejšie online školy pôsobiace na Slovensku patrí LIGS University, americká univerzita so sídlom v USA, ktorá online štúdium poskytuje aj v slovenčine a češtine. (K dispozícii sú okrem toho i svetové jazyky angličtina a španielčina.)

Na LIGS University je možné študovať profesijne zamerané programy MBA (Master of Business Administration), MSc (Master of Science), DBA (Doctor of Business Administration) a PhD (Doctor of Philosophy). Keďže sa jedná o profesijné vzdelávanie, študentmi LIGS University sú hlavne ľudia pôsobiaci na rôznych manažérskych postoch, na vyššom či nižšom stupni riadenia, kde môžu uplatniť znalosti, ktoré počas štúdia načerpali.

​MBA 100 % online a šité na mieru

Najpraktickejším a najrozšírenejším je program MBA, ktorý si študenti volia pre jeho praktický prínos a tiež preto, že sa jedná o medzinárodne uznávaný titul, ktorý k lepšej pozícii či platu dopomôže nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Aby bolo štúdium efektívne, je dôležité, aby mali študenti možnosť študovať to, čo pre nich bude v pracovnom živote naozaj prínosom. To býva často kameňom úrazu na školách, ktoré ponúkajú štúdium MBA s pevne daným učebným plánom. V snahe čo najviac vyhovieť potrebám študentov LIGS University každoročne otvára nové špecializácie, aby si mohol vybrať naozaj každý. V súčasnosti v programe online MBA ponúka 14 špecializácií, pričom na výber sú klasické odbory ako Strategický manažment, Marketing, Účtovníctvo či HR, ale aj špecifickejšie zamerania ako Logistika, IT manažment, Cestovný ruch a letecká doprava či Obchod s realitami. Študenti okrem toho majú možnosť vybrať si aj voliteľné predmety. 

Hoci mnohí si možno štúdium za počítačom nevedia predstaviť, stovky online študentov a absolventov sú dôkazom toho, že táto forma je nielen efektívna, ale okrem toho šetrí čas i peniaze. Presvedčte sa sami na www.ligsuniversity.sk.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 21:11