StoryEditor

Pero: nadčasová pomôcka, za ktorú vďačíme aj Slovákovi!

11.09.2017, 00:00
Viete si predstaviť život bez pera? V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na históriu tohto vynálezu a zamyslíme sa nad tým, aká budúcnosť pero čaká.

Pero je pomôcka, bez ktorej by sa ľudstvo asi neposunulo ďalej. Pomocou neho sa zaznamenávala história, poznatky, myšlienky, povesti a to všetko v pôvodnej podobe. Niekto môže namietať, že história sa odovzdávala aj slovne, ale postupom času mohla nabrať odlišný a skreslený obsah, ktorý si upravili rozprávači. Napriek nástupu výpočtovej techniky pero prežilo až dodnes. Používame ho na robenie si poznámok, nezaobíde sa bez neho ani jedna zmluva či dôležitý dokument, ktorý musí obsahovať vlastnoručný podpis. A predsa sa jeho podoba s nástupom smartfónov zmenila.

Od ihlice k digitálnemu atramentu

Prvé perá, ak ich tak vôbec môžeme nazvať, boli v skutočnosti ihlice,  ktoré sa namáčali do atramentu rastlinného pôvodu a písalo sa nimi na zvitky papyrusu. Nasledovali rôzne duté steblá tráv až po brká z vtačích pier. Po niekoľkých tisíckach rokov prišlo prvé plniace a mechanické pero, za ktorého vynálezom stál Slovák Eduard Penkala. O pár rokov neskôr bolo vynájdené Argentínčanom maďarského pôvodu Lászlóm Bíróm guľôčkové pero, ktoré sa s vylepšeniami používa až dodnes. Pero sa používalo nielen ako písacia potreba, ale aj ako marketingový nástroj, ktorý niesol logá firiem. Skutočný zlom však nastal v roku 2011, kedy spoločnosť Samsung predstavila svoj smartfón Galaxy Note aj s elektronickým perom, tzv. stylusom, a nazvala ho S Pen.

Ide to aj bez atramentu

Od predstavenia prvého S Pen ubehlo už niekoľko rokov a pri každej ďalšej verzii Note Samsung vylepšil aj S Pen. Samozrejme, S Pen neslúžil len na písanie po obrazovke. Jeho funkcie sa rokmi vylepšovali, rovnako ako komfort písania po displeji. Hrot, ktorý kĺže po displeji, prešiel vývojom a v súčasnosti už jeho použitie pripomína pocit zo skutočného písania s perom po papieri. Citlivosť na tlak, možnosť výberu písacieho nástroja, či hrúbky čiary sú už v jeho prípade štandardom.

Výhodou takéhoto vybavenia je, že poznámky, ktoré si urobíte počas stretnutia, si nemusíte následne prepisovať, ale zostanú vám neustále po ruke. S Pen disponuje ale aj mnohými ďalšími funkciami, ktoré slúžia na zjednodušenie a zefektívnenie práce so smartfónom. Najnovší prírastok z tejto rodiny je Galaxy Note8, ktorý napríklad umožňuje písanie textu aj bez toho, aby ste predtým zapli obrazovku, čím pripomína skutočné pohodlie, na ktoré sme zvyknutí pri klasickom písaní na papier. Galaxy Note8 uspokojí aj tých, ktorí využívajú svoj smartfón na kreativitu a zábavu, nakoľko sa s ním dajú vytvárať „gifká“ (pohyblivé obrázky) na mieru. Ohúria vás ale aj nové možnosti práce s photoshopom či zjednodušené komentovanie poznámok.    

Čo na to odborníci?

Jedným z najdôležitejších bonusov pri práci so stylusom je rozvíjanie a neustále udržiavanie jemnej motoriky. Mnoho psychológov totiž upozorňuje, že písanie rukou má stále svoje opodstatnenie. Fanúšikom elektronických pier je aj známy spisovateľ a kouč Andy Winson, ktorý mal možnosť odskúšať si ho na vlastnej koži. V tejto súvislosti Andy uvádza: „Pre mňa osobne to bolo oveľa rýchlejšie a prirodzenejšie ako štandardné klávesnice.“ Podľa jeho slov, značná časť populácie dominantne spracováva informácie pocitovým reprezentačným systémom, a tak je dotyk a písanie s perom pre nich prirodzenejšie a príjemnejšie, ako len ťukanie prstom do displeja. „Taktiež to súvisí aj s tým, že všetci sme písanie perom používali úplne prirodzene počas školskej dochádzky a je hlboko zakorenené v našej nervovej sústave,“ tvrdí.

Pero, ako jedinečný vynález civilizácie, pravdepodobne tak skoro z nášho života nevymizne. Nezahubil ho ani rýchly vývoj smartfónov, tabletov a počítačov. Práve naopak. Stylusy sa zdajú byť dokonalým spojením našej prirodzenosti, a zároveň technického napredovania.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 22:48