StoryEditor

Pavol Kožík: Staviame moderné bývanie pre moderných ľudí

05.10.2017, 00:00

Pavol Kožík je zakladateľ investičnej skupiny Proxenta, ktorá prináša svojim klientom výhodné investičné príležitosti. A developer, ktorý sa nebojí robiť odvážne rozhodnutia. V krátkom rozhovore nám prezradil, prečo sa oplatí kupovať byty v centre mesta aj to, na čom pri výstavbe svojich projektov nikdy nešetrí.

V centre Bratislavy máte momentálne tri projekty, v rôznych štádiách realizácie – projekt Weinhauer je už skolaudovaný, PROXENTA Residence vo výstavbe, Kesselbauer sa pripravuje. Znamená to, že vidíte budúcnosť bratislavského rezidenčného trhu pozitívne?

Jednoznačne áno! Bratislava má stále veľký potenciál rastu čo sa týka počtu obyvateľov a ja nemám najmenšiu obavu z toho, kto bude všetky tie nové byty kupovať. Som presvedčený o tom, že v Bratislave, kde študujú a pracujú ľudia z celého Slovenska, bude naďalej vysoký dopyt po bývaní, podporený stabilným výhľadom slovenskej ekonomiky.

Sú dnes byty dobrá investícia?

Áno, sú. Ekonomike sa darí, viac ľudí má prácu a rastú aj ich mzdy. Vyššie disponibilné príjmy vytvárajú priestor pre pokračovanie dopytu po rezidenčnom bývaní a pre postupný rast cien nehnuteľností. To znamená, že ak si dnes kúpite byt, jeho cena by mala postupne vzrásť a pri jeho predaji v budúcnosti môžete zarobiť.

Ako developer sa sústreďujete na segment bytov. Vidíte v tomto segmente najväčší potenciál?

Súvisí to s tým, čo som už spomínal. Orientujeme sa na rezidenčné projekty, pretože aj naďalej očakávame rast dopytu v tomto segmente. Pri rozhodovaní o nových projektoch je pre nás kľúčová predovšetkým lokalita. Investícia do nehnuteľnosti je vždy atraktívna iba v dobrej lokalite, akou centrum hlavného mesta bezpochyby je. Okrem Bratislavy má vďaka investorom veľký potenciál napríklad Nitra, kde aktuálne tiež pripravujeme nový projekt.

Poďme ale späť do Bratislavy. Projekt PROXENTA Residence predstavujete ako nadštandardné bývanie v centre mesta – čo projekt prinesie z perspektívy jej obyvateľov?

Je to moderné bývanie pre moderných ľudí. Tí, pre ktorých je projekt určený, určite ocenia lokalitu v centre mesta, výbornú dopravnú dostupnosť, účelné dispozície a v neposlednom rade nádherné výhľady na historické centrum mesta alebo blízku Kolibu.

V okolí Račianskeho Mýta vládne dnes čulý stavebný ruch – aktuálne je tu vo výstavbe niekoľko stoviek bytov vo viacerých projektoch. Čím chcete presvedčiť kupujúceho, aby sa rozhodol práve pre PROXENTA Residence?

Je to nielen lokalita, ale aj kvalita stavby a jej vybavenie, čo robí z projektu PROXENTA Residence výnimočné miesto pre život. Na materiáloch rozhodne nešetríme a klientom ponúkame byty v štandarde, ktorý nie je úplne bežný. Všetky byty ponúkajú komfortné dispozície a nadštandardné vybavenie vrátane drevených podláh, značkovej sanity či hliníkových okien s prerušeným tepelným mostom.

Projekt ste si vybrali aj ako sídlo vašej spoločnosti – čo rozhodlo? Čo to znamená z pohľadu budúcich majiteľov bytov?

Tento projekt oslovil aj nás v Proxente natoľko, že sme sa rozhodli zvoliť si ho za svoje sídlo. S budúcimi majiteľmi bytov sa budeme prakticky denne stretávať, o to viac si samozrejme dávame záležať na tom, aby budova zniesla najprísnejšie kritériá kvality. Vysoká kvalita však vždy bola a je najdôležitejším kritériom pri všetkých našich projektoch, preto sa v tomto smere neobávam žiadnych nepríjemností.

Súčasťou projektu je unikátny plne automatický parkovací systém. Aké sú hlavné výhody tohto systému?

Najväčšia výhoda automatických parkovacích systémov spočíva v tom, že na relatívne malej ploche dokážete zaparkovať veľký počet automobilov. Až sa divím, že v Bratislave, ktorá už roky bojuje s nedostatkom parkovacích miest, zatiaľ nikto s podobným nápadom neprišiel. Jedná sa pritom o vysoko bezpečný, efektívny a pre užívateľov maximálne komfortný systém parkovania, ktorý je už desaťročia bežnou súčasťou moderných západných veľkomiest.

S výstavbou projektu ste už začali – postupujú stavebné práce podľa časového harmonogramu?

Výstavbu projektu sme zahájili začiatkom roka 2017 a do dnešného dňa ide všetko podľa plánu. Časový harmonogram realizácie projektu je pre nás záväzný a určite urobíme všetko preto, aby sme ho dodržali. 

Výhradným predajcom projektu PROXENTA Residence je realitná kancelária HERRYS. Kompletnú ponuku bývania v tomto projekte nájdete na stránke herrys.sk

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 19:52